mięso - 63110 przepisów (strona:500/4208)

Polędwiczki nadziane śliwką i serem camembert podane z sosem śliwkowym 207

Pomysł na wykwintny obiad - polędwiczki wieprzowe owinięte boczkiem i nadziane suszoną śliwką oraz serem camembert. Całość podana z sosem śliwkowym. Danie idealne dla osób, które lubią połączenie mięsa i owoców. Wbrew pozorom poniższe polędwiczki są szybkie i proste do przygotowania.   Składniki na 3-4 porcje: polędwiczki 1 kawałek polędwicy wieprzowej (wagowo około 0,5 kg) 1 opakowanie sera(...)łyżka miodu szczypta cynamonu tymianek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/5 szklanki zimnej wody sól, pieprz Polędwicę pokroić w grubsze plasterki (0,5 kg kawałek polędwicy pokroiłam na 14 części) . Mięso rozbić. Przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Ser pokroić na tyle samo części, co mięso. Na środku polędwiczki ułożyć 1 suszoną śliwkę i kawałek sera camembert. Całość zwinąć, formułując

Ugotować
Makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym wołowym 119

swój pomysł na wykonanie takiego dania. Ja sama robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami.  Tu opisałam najprostszą wersję mojego sosu do makaronu. Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 700 ml passaty pomidorowej * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * ulubiony ser do posypania * liście świeżej bazylii * sól, cukier * opakowanie makaronu 500 g Mięso mielone wyłożyłam na patelnię razem(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulką.  Chwilę podsmażyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.  Kiedy mięso zmieniło kolor dolałam passatę i 1/2 szklanki wody. Chwilkę gotowałam. Posoliłam i dodałam cukru do smaku.  Ugotowany sos odstawiłam i w tym czasie ugotowałam makaron wedle przepisu na opakowaniu. Wykładałam na talerze makaron i polewałam sosem. Posypałam listkami bazylii i serem. Akurat

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz ze schabu i warzyw 136

Cześć! Bardzo lubimy w domu tego typu obiady: mięso i warzywa w jednym garnku.  Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne!  Składniki: * 30-40 dkg mięsa schabowego * 1 czerwona papryka * 5-6 pieczarek * 1 cebula * 1 mała papryczka chilli  * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki(...)liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra * 2 łyżki oleju * natka z pietruszki Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 – 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały. Podlałam 2 szklankami wody, dodałam liść, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w delikatnym sosie pomidorowym 135

Cześć! Propozycja na obiad. W moim domu pulpety goszczą na stole dość często. Tym razem zrobiłam właśnie takie: Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 700 ml passaty pomidorowej * 150 ml śmietanki 30% * ok. 2 łyżek bułki tartej(...)łyżka masła * przyprawy: sól smakowa włoska, pomidory z bazylią i czosnkiem, pieprz, sól Zrobiłam pulpety. Do mielonego mięsa wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą, podsmażoną na maśle cebulkę ( wcześniej pokroiłam ją w kostkę) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiłam do smaku solą włoską i pieprzem. Zrobiłam kulki większe niż orzech włoski i obtoczyłam w mące.  Smażyłam na maśle do zarumienienia

Pieprzyć z Fantazją
Kartacze – cepeliny 109

sztuk cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny. Składniki: * 1,5 kg surowych ziemniaków * 50 dkg ugotowanych ziemniaków * sól * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: * ok. 40 dkg ugotowanego mięsa np. z rosołu * 1 duża cebula * olej * sól, pieprz Na okrasę: * kawałek słoniny * cebula * szczypiorek do posypania Dodatkowo: * mąka ziemniaczana Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę. Surowe ziemniaki starłam(...)ciasta i odrywałam po kawałku tworząc kule i następnie je spłaszczając. Nakładałam farsz ok.1,5 łyżki na jednego kartacza. Formowałam podłużne kartacze na długość mojej dłoni. Miałam ugotowane mięso wołowe z rosołu. Oszczędziłam również z niego marchewkę, pietruszkę i selera. To wszystko zmieliłam w maszynce.  Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę

Pieprzyć z Fantazją
Bigos świąteczny 145

Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 600 g białej kapusty 500 g kapusty kiszonej 400 g mięsa wieprzowego 100 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy jałowcowej 1 duża cebula 2 średnie marchewki 40 g suszonych grzybów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki garść suszonych śliwek(...)laurowe sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia Sposób wykonania: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Przerzucamy do dużego garnka. Na tłuszczu z boczku podsmażamy mięso pokrojone w małą kostkę. Dodajemy do boczku. Grzyby wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach

Mostek w kuchni
Wieprzowina po seczuańsku 155

Bożym Narodzeniem Jeśli lubicie kuchnię chińską i charakterystyczne dla niej smaki, koniecznie wypróbujcie tez przepis, jak również przepisy na kurczaka po seczuańsku, kaczkę po seczuańsku czy wołowinę po seczuańsku. Mięso przyrządza się z sosem sojowym i pędami bambusa, cebulką, czasem marchewką pokrojona w zapałkę. Ja jako miłośniczka słodkich smaków, dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny, ale jest to opcjonalne. PRZEPIS(...)chili olej roślinny 8 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz Jak zrobić wieprzowinę seczuańsku: Zaczynamy od przygotowania wieprzowiny. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paseczki lub spora kostkę. Następnie pokrojone mięso oprószamy sola i pieprzem oraz obtaczamy w mące ziemniaczanej. Teraz cebulę siekamy drobno. Bambusa odsączamy z zalewy

Dorota Smakuje
Nawlekane szaszłyki z kurczaka. Super przekąska na imprezę. PRZEPIS 231

pyszne, że znikają, gdy tylko pojawią się na stole. A przy tym robi się je naprawdę prosto! Przepis na nawlekane szaszłyki z kurczaka Składniki: 500 gramów piersi lub mięsa z udek z kurczaka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, łyżka proszku curry, łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz. Zrób tak: mięso pokrój na paski, przełóż do miski, dodaj jogurt (sprawi(...)mięso będzie bardzo delikatne i soczyste) i olej oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum godzinę do lodówki. Przygotuj patyczki do szaszłyków. Kawałki mięsa nawlekaj na naprzemiennie, tworząc jakby harmonijkę. Szaszłyki ułóż na wąskim naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby zawisły nad dnem – dzięki temu równomiernie się zarumienią. Fajnie później wyglądają również na stole, nic nie kapie, można

Kulinarna Polska
Makaron z mielonym mięsem wołowym i pomidorami 128

Lubicie szybkie w przygotowaniu obiady? Ten zrobicie w niecałe 15 minut. Gotowi? Startujemy z przepisem! Makaron z mielonym mięsem wołowym i pomidorami / 4 porcje Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 400 g makaronu świderki 400 g pomidorów krojonych w puszce 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem(...)opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek, kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy mięso mielone oraz czosnek. Podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, posypane startym grana padano lub np. parmezanem

Moja smaczna kuchnia
Pieczona szynka 160

zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.  Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka majeranku 2 łyżki(...)oleju sól pieprz Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso obsypujemy majerankiem

Kardamonovy
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 180

Najprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd nasze kotlety mielone zrobione są z drobiu, a dokładniej z indyka. Są niskokaloryczne, lekkie i delikatne w smaku. Tym razem podaliśmy kotlety mielone z indyka z młodą kapustą i ziemniaczkami z wody. Stawiamy na klasykę(...)Czasami. KOTLETY MIELONE Z INDYKA (8-10 sztuk) Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego majeranku 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Jak zrobić? Cebulę obieram i drobno siekam, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do mięsa mielonego. Dorzucam suszony

W kuchni Karmel-itki
Żeberka w kapuście kiszonej z kaszą 122

zawsze się tak gotowało. Postanowiłam wypróbować i bardzo mi smakowało. Żeberka doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Pokroić w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Na koniec dodać pokrojoną w piórka cebulkę. Smażyć jeszcze chwilkę. Do mięsa dorzucić kapustę kiszoną, grzyby, listki laurowe, kminek. Smażyć, mieszając aż kapusta zmieni kolor. Do dużego żaroodpornego naczynia wrzucić(...)mięso z kapustą i obsypać kaszą. Wlać wodę. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1godzinę i 20 minut. Mięso musi być miękkie. Czasami trzeba przedłużyć czas pieczenia. Przynajmniej raz zamieszać podczas pieczenia. Gdyby woda wyparowała i było bardzo suche, podlać wodą. Ja mam garnek elektryczny do wolnego gotowania. Przygotowanie tej potrawy jest proste ale trzeba gotować dłużej. Nastawić

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony w musztardzie 1094

Pisałam już kiedyś, że nie jestem jakąś wielką fanką udek. Sprawdzają się świetnie w mojej kuchni do dań, w których wykorzystuję mięso drobiowe mielone, ale za smakiem udek pieczonych nie przepadam jakoś szczególnie mocno. Lubią je za to moi bliscy, więc raz na jakiś czas przygotowuję je właśnie dla nich. Tym razem udka marynowane w musztardzie francuskiej. około 8 udek(...)łyżki musztardy francuskiej 3-4 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Obie musztardy mieszamy z miodem. Oczyszczone mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Nacieramy musztardą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie rozkładamy je na dnie żaroodpornego naczynia wyłożonego cebulą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową

Smaki Na Talerzu
Karczek pieczony 339

pięknie a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: - 1 kg karczku  - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 cebula - 1/2 główki czosnku  - przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona)  Przygotowanie: Mięso myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy co 1,5 cm nie przecinając do końca. Papryki i cebulę kroimy w paski. Ząbki czosnku dzielimy na połowę. W nacięcia wkładamy papryki, cebulę(...)czosnek, przyprawy mieszamy i smarujemy mięso. Zwiazujemy sznurkiem mięso i wkładamy do woreczka do pieczenia mięsa. Nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 90 minut. Zapraszam do zapoznania się z ofertą firmy  Ambition

Kulinarne życie
Przepis na zupę z jagnięciną prosto z Bieszczad 140

aromatów. Jeśli macie ochotę na sycącą i rozgrzewającą, jesienną zupę, wypróbujcie koniecznie ten przepis *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Opłucz mięso i włóż je w całości do dużego garnka. Zalej 3 litrami zimnej wody. Zagotuj wszystko, pozwól niech się przez około 5 minut gotuje, po czym zlej wodę. Zalej mięso(...)pozostałych składników. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę a następnie dodaj do baraninówki. Gotuj wszystkie składniki przez min. 40 minut a najlepiej około godzinę. Wyjmij mięso na deskę do krojenia, gdy lekko przestygnie oddziel mięso od kości i pokrój je na spore kawałki. Dodaj je ponownie do gotującej się zupy. Dodaj łyżkę miodu. Wymieszaj i spróbuj

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania