mięso - 63110 przepisów (strona:491/4208)

Zupa pomidorowa 158

mieso z koscia 2 srednie marchewki  1 pietruszka  kawalek selera  1 por  1 zabek czosnku  koncentrat pomidorowy  smietana  jarzynka  pieprz w ziarnach  ziele angielskie  lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda  Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)czasie co sie bedzie woda zagotowywala obrac warzywa i pokroic je ( ja kroje w palasterki bo mojej corci latwiej sie je :D ) Kiedy mieso sie zagotuje wrzucamy pokrojone warzywa, wsypujemy jarzynke ok 2 lyzki, 7 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liscie laurowe Wszystko razem gotujemy az mieso nie bedzie miekkie, czyli ok 45 min  Kiedy

Klaudynkowa kuchnia
Sznycle cielęce po wiedeńsku - klasyka austriackiej kuchni 82

elegancka, ale jednocześnie prosta w przygotowaniu, która idealnie nadaje się na różnego rodzaju okazje. Co to jest sznycel cielęcy po wiedeńsku? Sznycle cielęce po wiedeńsku to panierowane kotlety z mięsa cielęcego, smażone na złoty kolor na tłuszczu. Tradycyjnie serwowane są z plasterkiem cytryny, która dodaje świeżości i lekko podkreśla smak mięsa oraz jajkiem sadzonym. Składniki: 4 niezbyt cienkie plastry cielęciny(...)łyżki mleka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia 4 jajka posiekana zielenina 4 cząstki cytryny Przygotowanie Krok 1. Kotlety cielęce zbić tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry, oprószyć z obu stron solą, mielonym pieprzem oraz czosnkiem - odstawić na chwilę. W miseczce ubić jajko z mlekiem, na dwa talerze wysypać trochę mąki i bułki tartej. Rozgrzać

Moja Książka Kucharska
Pieczone ziemniaki 77

Ziemniaki pieczone z czosnkiem w łupinkach oraz przyprawami. Pyszne i złociste. Pieczone ziemniaki to szybki i prosty sposób na dodatek do mięs pieczonych lub smażonych, potraw z grilla. Ziemniaki w tej wersji podasz także jako samodzielne danie wege polane np. oliwą czosnkową z surówkami lub świeżymi sałatami. Tak przygotowane ziemniaki możesz posypać świeżym szczypiorkiem (lub koperkiem) i zajadać z jajkiem(...)zależności od rodzaju ziemniaków i wielkości. Jeśli chcesz dodać ostrości ziemniakom oprócz czosnku w łupinkach dodaj połowę posiekanej ostrej papryczki lub dopraw mieloną ostrą papryką. Pieczone ziemniaki podawaj do mięs, potraw z grilla lub jako samodzielne danie wege z surówką lub świeżymi sałatami. Smacznego Pieczone ziemniaki jako dodatek do mięs i surówek oraz potraw z grilla MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Chili con carne z chorizo 75

woli gotować jedynie dla Toli i dla siebie. Muszę się zastanowić jak najlepiej wykorzystać ten czas. Zaglądajcie do mnie, może czymś Was zainspiruję. Składniki: 0,5 kg wołowego mięsa mielonego 75 g chorizo 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1-2 świeże chili lub ostry sos (ja użyłam akurat sosu(...)niego cebulę pokrojoną w małą kostkę, smażymy na wolnym ogniu około 2 minuty. Po tym czasie dorzucamy rozdrobniony czosnek, smażymy go do momentu aż się zeszkli. Dorzucamy do tego mięso mielone, smażymy aż do porządnego zrumienienia mięsa. Często mieszamy. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, cynamon, kmin rzymski, smażymy dosłownie 30 sekund, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę

Kardamonovy
Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami! 91

sobie wiele smaku,… ZOBACZ PRZEPIS Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule Cebula faszerowana ryżem zapiekana w sosie pieczarkowym to propozycja na pyszny obiad bez mięsa! Przepis jest również świetnym rozwiązaniem na… ZOBACZ PRZEPIS Leczo warzywne – bezmięsne leczo z fasolką szparagową Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad(...)mięsa, ale również na ciepłą… ZOBACZ PRZEPIS Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami – prosty przepis Przepis na łazanki z młodej kapusty z pieczarkami to pomysł na lekki i dość szybki w przygotowaniu obiad. Łazanki zrobione… ZOBACZ PRZEPIS Pieczone pieczarki w marynacie – pieczarki do obiadu Pieczone pieczarki w marynacie to pomysł na szybki dodatek do obiadu

Via Gusto
Klopsiki w sosie z cukinią i marchewką 97

przypadkiem, kiedy próbowałam stworzyć obiad z tego co akurat znalazłam w lodówce. Przepis udał się i smakował tak dobrze, że postanowiłam się nim podzielić na blogu. Klopsiki przygotowałam z mięsa mielonego wieprzowego, zamiast tego możesz użyć mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo – wołowego. Użyłam cukinii żółtej, bo akurat takich mamy na działce pod dostatkiem. Z żółtą cukinią sos wychodzi(...)sosie z tartą cukinią i marchwią. Klopsiki z warzywnym sosem najlepiej smakują w towarzystwie kaszy lub ryżu. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g 500 mięsa mielonego wieprzowego 1 1 jajko 3 łyżki 3 bułki tartej 2 łyżki 2 oleju rzepakowego 1 1 duża żółta cukinia 1 1 duża marchew 1 1 cebula

ProstePesto.pl
Gulasz z grzybami 83

borowiki) 4 pomidory śliwkowe 2 ząbki czosnku 1 gałązka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz czarny 3 łyżki oleju opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczenia Mięso pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka, marchew w połtalarki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni(...)grzyby, cząber, przyprawy, zalać wrzącą wodą, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz jest za rzadki, można zagęścić go mąką. Mąkę podprażyć na suchej patelni

Obiad gotowy
Cukinia duszona do obiadu 314

lekko orzechowym smaku cukinię, aromatyczną cebulkę, delikatną marchewkę oraz z lekka kwaskowe pomidory. Teoretycznie niepozorny skład jest tak smaczny, że można zjeść same warzywa i nie oczekiwać już dodatku mięsa. Mimo to cukinię w plasterkach duszoną z cebulą i czosnkiem lubimy podawać do smażonej lub pieczonej ryby, klasycznych schabowych, kurczaka ale również do kaszy oraz klusek. Pyszna jest również(...)może być wykorzystany przez cały rok. Niepozorna cukinia jest jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw i świetnie pasuje do większości diet. Cukinia dodaje subtelnego, świeżego smaku zarówno daniom z dodatkiem mięsa jak w przepisie na cukinię faszerowaną kurczakiem , ale też bezmięsnym jak cukinia z pieczarkami . Dlaczego warto przygotować naszą cukinię z warzywami na maśle z koperkiem? Po pierwsze, to przepis całkowicie

Kuchnia Na Wypasie
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem pod beszamelem 100

Danie kuchni włoskiej. Lasagne to nic innego jak płaty makaronu przełożone warstwowo mięsem mielonym duszonym w pomidorowym sosie, tym razem przemyciłam tu warstwę na zielono czyli z pysznym szpinakiem który w tym roku wyjątkowo obrodził mi w ogródku. Pachnie gałką, całość jest kremowa i delikatna. A jeśli macie ochotę na pikantniejszy akcent, posypcie sobie na talerzu płatkami zmielonego chili. Jest(...)syta i pysznie! Wszystkie składniki do przygotowania lasagne kupicie min w sklepie  Kuchnie Świata   Składniki na duże ceramiczne   naczynie: 500 g makaronu lasagne   800 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 700 g przecieru pomidorowego- passaty 1 łyżeczka cukru 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół włoskich Sól do smaku Świeżo mielony pieprz

Wanilia i Kardamon
Kartacze czyli cepeliny 120

owalny kształt i długość od 10-12 cm lub 8-10 cm. Ciasto powstaje przez połączenie startych surowych ziemniaków z gotowanymi lub mąką ziemniaczaną, a nadzieniem zazwyczaj jest mięso mielone, lub kapusta z grzybami. Kartacze najbardziej popularne są na Podkarpaciu, Warmii i Mazurach oraz Suwalszczyźnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kartacze czyli cepeliny 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie(...)porcje Przygotowanie 1 godz.  Gotowanie 15 min. Kalorie 275 kcal Kartacze, zwane też cepelinami, to nic innego jak rolada ziemniaczana z masy podobnej do klusek śląskich wypełniona mięsem. A to nasz przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg surowych ziemniaków 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g mielonej łopatki wieprzowej 2 średnie cebule 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka

ProstePesto.pl
Karkówka konserwowa mielona /wersja 2 125

przez praskę 4 g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki, szybkowar, garnek, termometry, zamykarka do puszek. W/w przyprawy to tylko moja sugestia- propozycja, można dodać inne. WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy na sitku szarpak. Wodę(...)skrobię łączymy i dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości i będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. W moim wypadku było to gotowanie w szybkowarze 70 min dla puszki 560 gram dla 300 g 60 min. Można też zastosować  pasteryzacje trzy krotną (tyndalizacja) w odstępach

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Co przygotować na obiad? Kawałki kurczaka w cieście 121

były dwa dania. Na pierwsze danie prosta, szybka, gorąca zupa. Najczęściej klasyczna pomidorowa z makaronem lub ryżem, rosół lub jakaś zupa jarzynowa. Potem oczywiście danie główne składające się z mięsa smażonego lub duszonego i odpowiedniego zestawu dodatków, np. ziemniaków, kaszy i surówek. Obecnie większość z nas jest bardzo zabiegana i nie tylko nie ma czasu na przygotowanie dwóch pysznych dań(...)mnie sprawdza. Moja maluchy go uwielbiają, a i reszta rodziny zajada się takim kurczakiem ze smakiem. Do tego przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę szybkie i proste. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki. Jeśli nie macie kurczaka możecie też tak samo przygotować np. filety z indyka. Kroimy mięso ostrym nożem. Następnie maczamy w przygotowanym cieście, obtaczamy w panierce i smażymy

Słodkie okruszki
Lasagne bolognese – klasyczny przepis 98

alla bolognese O sosie bolognese słyszał chyba każdy. To długo gotowany, mięsny sos z dodatkiem warzyw. I hasło „długo gotowany” stanowi podstawę jego sukcesu. Dzięki powolnemu duszeniu mięsa przez minimum 3 godziny zyskujemy gęsty, kremowy, pożywny sos, w którym wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą. Nie zapominajcie też o dodatku mleka i wina! Jeśli nie przygotowywaliście nigdy(...)dokładne wskazówki do przygotowania idealnego sosu bolońskiego w przepisie na ragù alla bolognese Sprawdź też inne pszyne przepisy na obiad: Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Meksykańskie tacos z mięsem mielonym Pieczone polędwiczki wieprzowe Drukuj Lasagne bolognese – klasyczny przepis #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star

Na-talerzu.pl
Bigos staropolski 85

dostawałam. Nie wiem czemu, ale nigdy nie pytałam jej jak go robi. Tzn. chyba wiem. Byłam przekonana, że robi go na tonach smalcu (nie byłam fanem), z milionami rodzajami mięs (z bardzo dobrego źródła), nie chciało mi się chyba za bardzo w to wchodzić. Jeździłam więc tam od czasu do czasu i wyjadałam im ten cały genialny bigos. Lata lecą(...)świetnie, ma świetne wzorce. Nic, tylko się inspirować. Kazia powiedziała co i jak. Że żadne tam koncentraty pomidorowe, śliwki suszone w sumie można, ale nie zawsze je daje. Kapusta, mięso i te inne, które są ogólnodostępne, tradycyjne. Żadnego wina, piwa, nic. Zdziwiłam się trochę, bo byłam przekonana, że usłyszę taką litanię, że od razu odechce mi się robić bigos

Kardamonovy