mięso - 63110 przepisów (strona:495/4208)

Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka 173

Przez wieki jagnięcina była kojarzona głównie jako mięso sezonowe. Panował pogląd, że dobra jagnięcina jest dostępna tylko na wiosnę. Obecnie dobrą jagnięcinę możemy nabyć przez cały rok. Udziec jagnięcy jest bardzo wszechstronnym kawałkiem mięsa ale według nas wychodzi najlepszy jeśli jest przygotowywany tylko w jeden sposób – na rożnie. Powolne grillowanie, pieczenie jagnięciny na rożnie pozwala zachować jej odpowiednią wilgotność oraz(...)wiele smaków. Cytryna, czosnek, rozmaryn i kolendra będą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością powinien on być marynowany przez całą noc, udziec bez kości wystarczy marynować 4-6 godzin. Udziec przed umieszczeniem na grillu powinien też zostawić odstawiony

naRuszcie
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 171

przygotować udziec jagnięcy do grillowaniaJedną z tych rzeczy, które gwarantują nam doskonałe grillowanie jest wybór odpowiedniego mięsa. Jest to szczególnie ważne jeśli chodzi o jagnięcinę. Jagnięcina odnosi się do owiec które są poddawane ubojowi w wieku od 1-12 miesięcy. Starsze już będziemy mogli zakwalifikować jako baraninę. Mięso to będzie również twardsze i bardziej intensywne w smaku. Ale jak rozpoznać(...)kupujemy? Mięso owiec z wiekiem staje się ciemniejsze. Jagnięcina będzie miała ładny różowy kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie

naRuszcie
Devolay z masłem i serem 157

łyżki śmietany - 2 łyżki masła  Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie)Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa(...)denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz. Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej , a na drugi talerz wbić jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć po dwa razy na każdego Devolaya. Rób to bardzo ostrożnie , tak aby kawałki po prostu się nie rozleciały.Gotowe

Gotuj Z Muzyką
Pulpety w sosie koperkowym 187

Delikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka.Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością!Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym …A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym!Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń!Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli(...)głodne dzieciaki!Ja zawsze biorę z dokładką!SKŁADNIKI:- mięso wieprzowe zmielone – 500 g - jajko – 1 szt- tarta bułka – 2 łyżki- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- mąka – 50 gSOS:- śmietana – 3 łyżki- mąka – 3 łyżki- mleko – ok. 3/4 szklanki- koperek – 1 duży pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski

Ostra na Słodko
Meksykańskie tacos 235

czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej.Składa się ono przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej (w odróżnieniu od burrito, do którego tortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw (bazylia, oregano, pieprz, sól, chilli), i pomidorów. Znajdują się w nim również, charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza.Tacos w restauracjach najczęściej podaje się(...)moją domową wersję!  SKŁADNIKI:- mąka kukurydziana – 100 g– mąka pszenna 50 g– gorąca woda – 100 ml– sól – 1 łyżeczka– papryka / chiliFARSZ:– mięso mielone wieprzowe – 500 g– pomidor – 1 szt– fasola ( u mnie biała ) – 100 g– kukurydza – 100 g– czerwona papryka

Ostra na Słodko
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 226

tylko naleśniki , ale i krokiety.Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi, a nawet krokietami z parówkami!Dziś mam wersję dla mięsożerców!Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze!  SKŁADNIKI :NALEŚNIKI: * mąka(...)woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto

Ostra na Słodko
Farszynki z mięsem – bez laktozy 158

Mięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod lupę ;)Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* ziemniaki – ok. 500 g* mąka ziemniaczana(...)jajko – 1 szt* sol – do smakuFARSZ:* ugotowane mięso wieprzowe – 150 g* jajko – 1 szt* cebula – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.FARSZ:Cebulę drobno

Ostra na Słodko
Schab pod pierzynką 126

schab – 4 plastry* por – 1 szt* marchew – 2 szt* cebula – 1 szt* majonez – 2 łyżki* przyprawy : sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone mięso delikatnie rozbijamy na plastry, doprawiamy solą , pieprzem i papryką.Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulkę , a następnie dodajemy mięso i smażymy kilkanaście sekund z każdej strony.Dodajemy

Ostra na Słodko
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 428

Był wczoraj rosół?Pewnie był!Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek.Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiadGwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka – ok. 400g(...)ząbek* klarowane masło – 2 łyżki* mąka pszenna – 550 g* jajko – 1 szt* gorąca woda – 250 ml* olej – 2 łyżki* sól* pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:FARSZ:Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).Pieczarki myjemy , drobno kroimy.Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz

Ostra na Słodko
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 492

Kolejna azjatycka propozycja zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam(...)dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania. Pieczemy kurczaczki około 15-20 minut

Mania Gotowania
Conchiglioni z parowaru 376

wejściu, wziąłem nową gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten makaron :) I oczywiście za chwile był mój :) Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie z czymś niekonwencjonalnym kiedyś was też zaskoczę. Składniki :  11 szt makaronu Conchiglioni Rigata 150g(...)mięsa mielonego  1 szalotka 2 pieczarki  szczypiorek  1 łyżka startego parmezanu Przyprawy :  pieprz czarny  zioła dalmatyńskie świeża natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem

Parowar Faceta
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7269

zawartość takiego słoika nam się nie zepsuje. Można także gotować jednego dnia 3h, ja jednak preferuję ten pierwszy sposób. Taka mielonka to smak naszego dzieciństwa. :-) Składniki: - 2 kg mięsa z łopatki - 1kg karkówki - 0,5kg surowego, chudego podgardla (można zastąpić boczkiem) - 0,5kg surowego boczku - 3 lekko kopiaste łyżeczki czarnego pieprzu - 3 łyżki soli morskiej (u mnie himalajska(...)ząbków czosnku - 4-5 kopiastych łyżek aromatycznego majeranku - ok.350ml zimnej wody (dolewamy stopniowo) - jelita lub słoiki Mięso umyć, zmielić na grubych (łopatkę i karkówkę) i średnich (boczek i podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej

Smaczne Zdrowe
Szybki obiad 315

kurczaka  cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso(...)smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego

NA MOIM TALERZU
Placek po węgiersku 1682

często na obiad. Przepis na placki ziemniaczane jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni. Składniki na placki patrz tutaj . Składniki na gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 papryka ząbek czosnku 200 g pieczarek łyżeczka papryki słodkiej pieprz sól liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1 litr bulionu Smażymy placki(...)czasie przygotowujemy sos. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, czosnek, paprykę, sól, pieprz, mieszamy. Tak przyprawione mięso smażymy w garnuszku na oleju z obu stron. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i pokrojoną paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie

NA MOIM TALERZU
Mielonka domowa 201

Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność, że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy. Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu. Składniki: -ok. 1,5 kg mięsa, np. łopatki -pieprz    Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance: -1,5 l wody -7-8 dkg soli -płaska łyżka soli peklowej(...)ząbki czosnku -ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kolendra, listki laurowe Przygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych.        Po zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynce przez grube oczka.    Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.    Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie uciskając.    Wstawiamy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania