mięso - 63110 przepisów (strona:512/4208)

Kotlety siekane z gotowanego mięsa 137

rosół. Pytałam, ale w aptece nie mieli, więc trzeba było ugotować w domu 😄 O ile wizja rosołu wcale mi nie przeszkadza bo lubię i sama chętnie zjem, tak mięso z gotowania najzwyczajniej w świecie już mi bokiem wychodzi. No bo ileż można je jeść, a tym bardziej mrozić... Wpadłam na pomysł, że pomieszam je z mielonym filetem drobiowym i dodatkami(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 20 sztuk: 400g gotowanego mięsa (rosołowego) 1 mielona pierś z kurczaka 200g pieczarek 1 papryka 150g sera mozzarella 2 jajka Sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Olej do smażenia Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami 135

Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam polędwiczki z suszonymi pomidorami. Proste w wykonaniu, smakują rewelacyjnie, przez pomidory danie ma wyrazisty smak. Mięso wychodzi delikatne. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450g) 10 suszonych pomidorów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącej wody(...)łyżki sosu sojowego 150 ml śmietanki kremówki 30% 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem i usunąć białe błonki. Mięso kroimy ukośnie na około 1 cm plasterki, możemy też jeszcze dodatkowo troszkę rozbić. 2. Do rondelka dajemy pokrojone w paski suszone pomidory i wlewamy wino. Całość musimy zagotować. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze

kruche babeczki
Kurczak szefa. Zapiekany z pomidorami i mozzarellą, niebo w gębie! PRZEPIS 109

kurczaka przetnij wzdłuż na dwa płaskie kawałki, lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Jajko wbij do miseczki, dodaj mąkę i wymieszaj aż powstanie bardzo gęste ciasto. Każdy kawałek mięsa najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w cieście i usmaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju, mięso zdejmij i odłóż. Teraz na tę samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę(...)lekko zrumień, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, gotuj około 5 minut, następnie zmiksuj blenderem, ale nie na zupełną papkę. Sos wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, na nim połóż mięso (zostawiając trochę mięsa na makaron), następnie rozłóż kawałki mozzarelli. Zapiekaj w 200 stopniach przez około 10 minut z włączoną funkcją grill, wyjmij na sosie połóż makaron i od razu podawaj

Kulinarna Polska
Gołąbki tradycyjne 194

dołu), gotować przez około 20 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i odłożyć do przestudzenia. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać ugotowany ryż. Cebulę obrać, pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Po przestudzeniu(...)kapusty rozebrać ją z liści. Jeżeli na liściach występują duże zgrubienia, to lepiej je od razu delikatnie odciąć. Następnie na każdy liść nakładać porcje mięsa (1-2 łyżki). Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej). Liście kapusty, które nam zostaną przydadzą się na później. Dno dużego garnka

Świat Domowej Kuchni
Pulpety z indyka w sosie z papryką i koperkiem 114

Dzieci bardzo lubią mięso w sosie. Dlatego dość często jakieś danie tego typu ląduje na naszym stole. Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 1 jajko sól, pieprz mąka do obtoczenia kulek 1 litr wrzątku 1/2 papryki (świeżej lub mrożonej) 1 pełna łyżka masła 1 pełna łyżka mąki siekany koperek sól, pieprz Sposób wykonania(...)Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Mięso wymieszać z kajzerką, drobniutko posiekaną cebulą, jakiem, solą i pieprzem. Uformować kulki, obtoczyć je w mące. 2. Wodę zagotować, na wodę rzucić kulki mięsa i gotować ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę. 3. Pulpety wyjąć z wywaru. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do wywaru, wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Chilli con carne 82

Chilli con carne to jedno z moich ulubionych dań z mięsem. Mięso jem naprawdę rzadko, ale jeśli już, musi być to coś naprawdę konkretnego, a takim danie jest właśnie chilli con carne. Rozgrzewające, gęste, podane z bulgurem smakuje wyśmienicie.  Chilli con carne / 2-3 porcje Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepsze będzie oczywiście wołowe(...)sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy z czosnkiem i drobno kroimy. Paprykę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki Na patelnię wylewamy olej lub oliwę z oliwek. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, aż nie będzie surowe. Dodajemy całą puszkę pomidorów oraz wlewamy około 1/2 puszki wody. Dodajemy kawałki papryki. Całość dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy opłukane

Moja smaczna kuchnia
PULPECIKI Z SOSIE PIECZARKOWO- PAPRYKOWYM 122

Można podać to z ryżem, kaszą, makaronem, kluskami... wszystkim tym na co tylko macie ochotę. Ale można też jeść to danie samodzielnie z kromką chleba. Pycha :) Składniki: * 500 g mięso mielonego wieprzowego * 2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów * 1 jajko * sól do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: * 2 mniejsze czerwone(...)pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam  Orzech ) * olej do smażenia * około 2 szklanek bulionu * do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, całe jajko, sól, czosnek i przyprawę. Dłońmi dobrze wyrobić mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju

Zrób to smacznie
Kotlety schabowe inaczej niż zwykle 250

Kotlety schabowe inaczej niż zwykle Prosty przepis na kruche i soczyste kotlety, w nieco innej wersji niż zazwyczaj. Dzięki majonezowo-jogurtowej marynacie mięso jest bardzo delikatne, a z zewnątrz posiada pyszną, chrupiącą panierkę. Takie schabowe podane z ziemniaczkami i surówką to świetny pomysł na szybki i niedrogi obiad. U mnie zagościła surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik(...)jajka, dodajemy majonez i jogurt *** *** Całość mieszamy na jednolitą masę i dodajemy sól, pieprz, paprykę i siekany koperek. Ponownie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
Włoski sos bolognese 152

Dania z makaronem… ** Makaron z krewetkami i czosnkiem ** Makaron z boczkiem i twarogiem ** Sałatka z makaronem i tuńczykiem ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami   Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula(...)parmezan   Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj mięso mielone. Smaż je przez 5-10 minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez

Kulinarny S.O.S.
Włoski sos bolognese 152

Dania z makaronem… ** Makaron z krewetkami i czosnkiem ** Makaron z boczkiem i twarogiem ** Sałatka z makaronem i tuńczykiem ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami   Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula(...)parmezan   Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj mięso mielone. Smaż je przez 5-10 minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez

Kulinarne S.O.S.
Klopsiki z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym 90

mięsko + ryż + jakaś ostra surówka. Niby nic nadzwyczajnego, a jednak po skończonym obiedzie brzuszek jest przyjemnie zaspokojony;) Fajne danie na „tygodniowy” obiad. Polecam:) 600-800 g mielonego mięsa drobiowego (np 4 nieduże pojedyncze filety z kurczaka) 1 czerstwa bułka 1 małe jajko 1-2 ząbki czosnku 2 małe cebule 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej 1,5 szkl. śmietany(...)lekko zezłocona, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i przekładamy całość do miski. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski z cebulą dodajemy mielone mięso, połowę posiekanego drobno koperku, małe jajko oraz odciśniętą bułkę tartą. Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wyrabiamy. W przypadku gdyby masa była zbyt luźna dodajemy niewielką

Smaki Na Talerzu
Zapiekane naleśniki nadziane mięsem mielonym i kukurydzą 181

Naleśniki idealne dla mięsożerców - nadziane mięsem mielonym, kukurydzą, sosem beszamelowym i posmarowane sosem pomidorowym oraz posypane startym serem. Bardzo łatwe do przygotowania i niesamowicie sycące. Idealne do odgrzewania. Nie pomijajcie beszamelu, ponieważ świetnie współgra z mięsno-pomidorowym farszem. Składniki na 4 porcje: 8 naleśników  (można przygotować z  TEGO  przepisu) farsz 0,5 kg mięsa mielonego(...)żółty, mozzarella (ilość według uznania) Na samym początku przygotować farsz do naleśników. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Przesmażyć posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Całość co jakiś czas przemieszać. Pod koniec smażenia farsz przyprawić solą oraz pieprzem oraz wlać do niego przecier pomidorowy i szklankę wody. Całość smażyć

Ugotować
Kiełbasa bankietowa z udźca indyka 82

Kiełbasa bankietowa z udźca indyka Kiełbasa bankietowa to zdrowa , domowa alternatywa dla komercyjnych wędlin , zawierających 50-60 % mięsa . Ta kiełbasa ma go 100 % i jest zrobiona dla bliskich z uczuciem i uczciwością . Nie ma nic piękniejszego niż obdarowanie bliskich zdrowiem . Warto więc wrócić do wyrobu własnych wędlin , choćby w niewielkim procencie . Uwierzcie , że to zaprocentuje lepszym zdrowiem i smakiem . Kiełbasa(...)kolendry 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki soli 1 szklanka wody dodatkowo : osłonka kolagenowa , taka jak do szynkowej – gruba ( nigdy nie wiem co to za rozmiar ) sznurek wędliniarski Mięso z udźca indyka kroimy w grube kawałki . Każdy nakłuwamy szpikulcem do mięsa . Lub jeśli nim nie dysponujecie , użyjcie tłuczka do mięsa Przekładamy do miski . Boczek mielimy w maszynce o drobnych

Ogrodnik w podróży
Zupa kuleczkowy Misz Masz 100

Vegeta ·        Przecier pomidorowy ·        2 łyżeczki mąki pszennej Składniki na kuleczki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        Cebula ·        Jajko ·        Sól ·        Majeranek(...)Przekładamy do ziemniaków i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 7.    Doprawiamy vegetą. 8.    Następnie przecier. 9.    Przygotowujemy kotleciki: do miski przekładamy mięso. 10.                     Cebulę obieramy drobno kroimy, dodajemy do mięsa

Kulinarna Chwila
Kwiatuszkowa przekąska 90

Kwiatuszkowa przekąska Można podać jako przekąskę, albo danie obiadowe. Kuleczki mięsne z ziemniakami, zapiekane z serem. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego. ·        Cebula ·        Sól ·        Majeranek ·        Papryka ostra(...)ziemniaki ·        Ketchup ·        10 dag sera żółtego Sposób przygotowania; 1.    Do miski przekładamy mięso. 2.    Cebulę obieramy drobno kroimy, dodajemy do mięsa. 3.    Doprawiamy solą, majerankiem oraz papryką. 4.    Wsypujemy bułkę tarta. 5.    Wbijamy jajko, wyrabiamy masę

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania