Gulasz z karkówki z warzywami to bardzo smaczny pomysł na nieskomplikowany, ale efektowny domowy obiad, który zaspokoi apetyty nawet największych głodomorów. Jest kolorowy, aromatyczny i sycący. Delikatne, mięciutkie mięso w połączeniu z warzywami i ziołami smakuje przepysznie. Gulasz można podać z puree ziemniaczanym, ryżem, kluskami śląskimi albo kaszą gryczaną. Polecam! Składniki na gulasz z karkówki z warzywami: około(...)cebule średnia marchew papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu (jeśli nie mamy, może być woda) natka pietruszki, kolendra, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso zalewamy pół szklanki bulionu
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na taki schab widziałam już na kilku blogach. Postanowiłam i ja go wypróbować bo wglądał zachęcająco. Do tego jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mięso po upieczeniu jest delikatne i aromatyczne. Jest to na pewno świetny pomysł na rodzinny obiad. 1 kg schabu bez kości 2 cebule 1 duży por 3 plasterki masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka(...)mąki pszennej 1 szkl wody sól, pieprz, czosnek granulowany Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5cm plastry. Oprószyć przyprawami. Cebule i pora pokroić w talarki. W naczyniu żaroodpornym układać plastry schabu na przemian z talarkami cebuli. Dookoła rozsypać pora. Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Zalać mięso. Na wierzchu położyć plasterki masła. Mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki AsiGotowana fasolka w gęstym sosie pomidorowym z mięsem mielonym. Prosty i bardzo smaczny sposób na fasolkę szparagową. 1 kg fasolki szparagowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano bazylia sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka mielona szczypta cukru oliwa z oliwek tarty parmezan (opcjonalnie(...)lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka i po odsączeniu odstawić. Przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Mieszając, rozdzielać kawałki mięsa i lekko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić, aż sos będzie odpowiedniej gęstości. Wymieszać z fasolką szparagową, a przed podaniem można posypać
https:KKuchniaMniamcukinia kosztuje grosze. W wersji faszerowanej to dla mnie obowiązkowa pozycja o tej porze roku i jeden z ulubionych letnich obiadów. Sprawdzi się także w roli lekkiej kolacji. Zamiast mięsem możecie ją nafaszerować również kaszą. W każdej konfiguracji smakuje wybornie, jednak wersję mięsną przygotowuję najczęściej. Jestem pewna, że pokochacie to danie i będzie u Was gościć pod różną postacią(...)Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie (ok. 1 kg) 400g mięsa mielonego drobiowego 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 100ml przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Oregano do smaku Sól i pieprz do smaku 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić
Fabryka pomysłówkaszą, kukurydzą i pieczonym kurczakiem Składniki / na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki płatków chilli sól, pieprz oliwa do posmarowania mięsa 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. 7 ziaren (ryż biały długoziarnisty, jagody pszenicy, quinoa biała, quinoa czerwona, ryż czerwony, ryż dziki, kasza bulgur z pszenicy, soczewica) 1/2 puszki kukurydzy(...)szczypta płatków chilli, sól, pieprz Przygotowanie sałatki z kurczakiem: Pierś z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Posyp słodką papryką, płatkami chilli, solą i pieprzem, polej łyżeczką oliwy i natrzyj mięso oliwą i przyprawami. Zawiń w kawałek papieru do pieczenia (jak paczuszkę) i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 12 minut (aż mięso będzie w środku upieczone
Chilli Czosnek i Oliwalodówce, podgrzałam, dodałam gorący sos i starty ser. Pychota! Składniki 150 g makaronu 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego z łopatki lub karkówki) 200 ml bulionu, rosołu 200 ml sosu/przecieru/passaty pomidorowej 1 łyżka śmietanki 30% lub zwykłej tarty twardy ser bazylia Jeśli nie masz rosołu z dnia poprzedniego(...)najpierw ugotuj bulion (np. rozpuść pół kostki rosołowej w szklance. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na dużej patelni. Dodaj starty czosnek i wymieszaj. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i oregano i na dużym ogniu smaż przez ok. 15 minut, aż całe mięso będzie obsmażone i zacznie się miejscami rumienić.Wlej gorący bulion i gotuj przez około 15 minut
W kuchni bez szafekwiększego garnka. 2. Papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w paski i podsmażamy na tej samej patelni co pieczarki. Jak będą w miarę miękkie, przekładamy do pieczarek. 3. Mięso myjemy, kroimy w większą kostkę, na tej samej patelni co smażyliśmy poprzednie składniki rozgrzewamy olej, do miski dajemy kilka łyżek mąki. Mięso dajemy do mąki, żeby go w niej obtoczyć(...)potem wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu, aż ładnie nam się zarumieni. Usmażone mięso wrzucamy do garna z resztą składników. 4. Do wszystkiego wlewamy bulion, dodajemy cały koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kurkumę, mieszamy. nakrywamy pokrywką i dusimy około 25 - 30 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nam za bardzo nie przywierało. Sprawdzamy też czy mięso jest miękkie
kruche babeczkimikrofalówce. Ryż ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Wrzucić ugotowany ryż do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną drobno. Smażyć chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Papryki umyć, wyciąć gniazda(...)nasienne. Pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Również dodać do mięsa. Wszystko z patelni dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 C i wstawić zapiekankę do piekarnika. naczynie musi być przykryte. Piec zapiekankę 40 minut. Smacznego
Kuchnia PokoleńRobiłam już pasztet z samej cukinii a teraz pokusiłam się na wersję z dodatkiem mięsa mielonego. Dodałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. Polecam jest bardzo smaczny. Idealny na przekąskę i na kanapki. składniki: ok 900 g młodej cukinii 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 200 g żółtego sera 4 jajka 1 cebula 1 i 1/2 szklanki bułki tartej(...)soku. Odstawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie zetrzeć ser żółty i cebulę , na tarce na grubych oczkach. Potem cukinię bardzo dokładnie odcisnąć ze soku. Do cukinii dodać mięso mielone, bułkę tartą, żółtka jaj, starty ser i cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy. Sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać na koniec
Monia miesza i gotujerozgrzać do 220 st. C. Na dużej, nieprzywierającej patelni, którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać łyżkę oleju lub oliwy. Włożyć cebulę, podsmażać parę minut aż lekko zmięknie. 2/3 mięsa pokroić w duże kawałki, 1/3 pokroić drobno. Dodać do podsmażanej cebuli. Smażyć, mieszając ok 6 - 7 minut. Mięso powinno się zrumienić. Grzyby, jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki(...)Rozgrzać drugą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodać pieczarki ( bez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy
Stare GaryKalafior faszerowany aromatycznym mięsem mielonym. Pieczony w całości w sosie serowym, to świetne danie dla całej rodziny. Do takiego obiadu będą pasowały młode ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem. 1 kalafior 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki(...)żółtego goudy pieprz czarny szczypta gałki muszkatołowej Kalafior oczyścić i cały włożyć do osolonego wrzątku. Gotować przez 10 min. Odsączyć z wody, przełożyć do okrągłej miski i wyciąć głąb. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, koncentratem, bułką tartą i przyprawami. Wyrobione mięso wyłożyć do kalafiora wypełniając wolne przestrzenie między różyczkami. Miska zachowa
https:KKuchniaMniamśrodka po kosteczce sera topionego, dzięki czemu nabrały fajnego smaku. Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -1 cebula -1 jajko -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie(...)bułka tarta do obtoczenia kotletów -1-2 łyżki mąki pszennej -olej do smażenia -pęczek posiekanego koperku -natka pietruszki Przygotowanie --> Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę) oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy. Serek topiony kroimy wzdłuż na pół, a następnie w kostki (około
Marta Gotujezjeść Zupa meksykańska to wspaniała propozycja na chłodne wieczory – zarówno rozgrzeje, jak i nasyci. Podstawą udanej zupy meksykańskiej jest oczywiście dobrej jakości wołowina. Najlepiej kupić kawałek świeżego mięsa i zmielić go samodzielnie maszynką. Wtedy mamy pewność, że zupa będzie najwyższej jakości. Jeżeli posiadacie maszynkę do mielenia marki Kenwood , zmielcie mięso na średniej grubości sicie. Przepis na zupę meksykańską Drukuj(...)przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 3 ząbki czosnku średnia czerwona cebula średnia żółta cebula świeża papryczka chili 400 g mięsa mielonego 700-900 ml bulionu kartonik przecieru pomidorowego papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 łyżki ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Czosnek siekamy, cebule
Kuchnia Bazyliiłyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Usmażone mięso przełożyć do dużego garnka, wlać do niego passatę, puszkę pomidorów (lub świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę) i dusić na małym ogniu. Cebulę(...)obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dorzucić do niej pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki. Posolić je i smażyć aż odparuje puszczony przez nie sok. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Do duszącego się schabu przełożyć zawartość patelni oraz paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dusić dalej
Simply Food