najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz. Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach. W wysokiej patelni(...)składników na patelni wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Podsmażone kawałki kurczaka również przenosimy na patelnię z marchewką i wlewamy bulion tak, aby całe mięso było pod wodą. Przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz. W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość
Kuchnia MagdaLenyGęsty i aromatyczny sos pomidorowy z mięsem, czyli taki, który podajemy z makaronem spaghetti. U mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;) 100% olej rzepakowy Wielkopolski 1 dynia makaronowa 100 g sera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów(...)pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia papryka słodka mielona pieprz czarny mielony sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia. Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami
https:KKuchniaMniamSpaghetti po Bolońsku to jedno z ulubionych dań Polaków. Niestety w przygotowaniu tego dania znacząco różnimy się od Włochów. W Polsce w sosie będzie królowało mięso mielone, natomiast danie przygotowane przez rodowitych Włochów w większej części składa się z sosu pomidorowego. To właśnie sos powinien zawierać cały smak tego pysznego dania. Sos podajemy na makaron tak aby każdy mógł(...)nigdy podając spaghetti bolognese nie powinniśmy podawać go wymieszanego. Przepis jest niezwykle prosty… zapraszam zatem do lektury: Spaghetti bolognese po Polsku – składniki (na ok. 4 porcje) 400g mięsa mielonego 1 cebula 400ml passaty pomidorowej sól pieprz oliwa czosnek szczypta oregano makaron do spaghetti Spaghetti bolognese po Polsku – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jestem wielką fanką zup i obiadów jednogarnkowych , to naprawdę dobre rozwiązanie, które sprawdza się zwłaszcza w ciągu tygodnia. W głównej roli zwykle występuje wtedy u mnie mielone mięso - chili con carne , zupa gołąbkowa, meksykańska czy wreszcie dzisiejsza pieczarkowa z mięsem i ziemniakami to znakomite, sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe, doskonałe na jesienne i zimowe obiady . składniki: 3 duże ziemniaki(...)litr wody (lub bulionu) 1 cebula 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1/2 kg pieczarek 1 pęczek pietruszki 100 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku gotuję wodę, do której wrzucam pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam posiekaną cebulę i dodaję ją do gotujących się ziemniaków. Następnie podsmażam
babka w formieopakowania. Osobiście uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Zaoszczędzają czasu z przygotowaniem potrawy i potem z myciem wszystkich garnków. Myślę że wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania tego przepisu. Makaron z mięsem mielonym w pomidorach w nieco innym wydaniu posmakuje każdemu. Dodatkowo starłam na wierzch nieco mozzarelli i ten ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której(...)pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią. Zapiekanka makaronowa z patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl wody sól, pieprz, bazylia lub natka pietruszki Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać przciśnięty
Pieguskowa Kuchniamleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy(...)oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku ) 5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy
Różne smaki w kuchniPodałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach. Skłądniki 700 g łopatki wieprzowej(...)szklanki wody sól pieprz słodka papryka ostra papryka szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka mąki pszennej W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w większą kostkę.(nie rumienić). Dodać mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą i pieprzem oraz mąką pszenną. Wszystko lekko zrumienić i zalać wodą. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Wlać
O kuchni z uczuciemmąka, zimna woda i śmietana do zagęszczenia Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty wymieszać. Pokrojoną szynkę posmarować marynatą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. 2. Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni z obu stron. W międzyczasie obraną cebulę i czosnek zrumienić na oleju w rondlu, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Do gorącego bulionu przełożyć mięso(...)patelni. Całość gotować na małym ogniu, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dodać wody. 3. Gdy mięso będzie miękkie, dodać kminek, obie musztardy i koncentrat pomidorowy. W osobnej misce wymieszać 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 4. Podawać wedle uznania
Kuchnia domowa Anipuszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej odrobina gorącej wody Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy je marynatą do mięs i olejem, odstawiamy(...)smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę
Izabelawkuchniopakowania. Osobiście uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Zaoszczędzają czasu z przygotowaniem potrawy i potem z myciem wszystkich garnków. Myślę że wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania tego przepisu. Makaron z mięsem mielonym w pomidorach w nieco innym wydaniu posmakuje każdemu. Dodatkowo starłam na wierzch nieco mozzarelli i ten ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której(...)pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią. Zapiekanka makaronowa z patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl wody sól, pieprz, bazylia lub natka pietruszki Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać przciśnięty
Pieguskowa KuchniaKlopsy z mięsa mielonego czy też klasyczne pieczenie rzymskie są świetną propozycją na obiad czy też jako ciepła kolacja. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smaczna, przygotowałam ją z pikantnym sosem meksykańskim Kielecki , który świetnie nadała smaku całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni(...)łyżki sosu meksykańskiego Kielecki sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony papryka słodka do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz, sól, paprykę oraz sos meksykański Kielecki . Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Keksówkę wykładamy plastrami boczku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizainspirowała. Warto od czasu do czasu zaszaleć. Składniki na gulasz z dzika z borowikami (2 porcje): (Błagam nie patrzcie na białe wino. Otworzyliśmy z rozpędu myśląc, że to czerwone). mięso na gulasz z dzika 300 g mrożone całe borowiki 300 g 4 cebule 4 ząbki czosnku 2 l wody (to alternatywa, w przepisie był też bulion z kostek do czego(...)się nie zastosowałam) łyżka ziaren pieprzu łyżka soli łyżka tymianku łyżka miodu spadziowego łyżka masła gruszka Mięso i borowiki przełożyć do garnka i dusić aż grzyby odtają. Cebule pokroić w dużą kostkę, czosnek w cienkie plasterki i wrzucić do mięsa. Zalać wodą (ja dałam ok. 1.7 l), dodać miód, sól, pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny. Gruszkę zarumienić
Karola gotujePuszyste ciasto drożdżowe z przeplatającym się farszem z mięsa wołowego i pieczarek. Ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek(...)mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz ziołowy Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą, solą i olejem. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto
https:KKuchniaMniamjuż nie raz Wam wspominałam- lubię "przetwarzać" mięso rosołowe, by zamiast mrożenia, od razu je wykorzystać. Ostatnio więc pokusiłam się o taki dodatek- głównie do zup, który wygląda niewinnie, a smakuje rewelacyjnie. Wystarczą w sumie tylko 3 składniki. Ja swoje podałam jako dodatek do kremu ziemniaczanego ale równie dobrze możecie je podać do kremu pomidorowego czy cebulowego.Sprawdzą się także(...)ciepło, jako przekąska do jogurtowych lub ziołowych dipów. Składniki: 250g mięsa drobiowego z rosołu 2 średnie ugotowane marchewki 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 małe jajko 70g parmezanu 2 łyżki oleju do zwilżania dłoni Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso drobiowe mielimy w maszynce razem z cebulą, czosnkiem i marchewką. Mieszamy, a jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą
Kuchnia w czekoladzieZapraszam na kolejne pyszne danie z mięsa mielonego. Potrawa z której najbardziej zadowolone będą nasze dzieci. Dodatek sosu pomidorowego sprawia, że pulpety smakują wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli(...)przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g 1-2 kostki rosołowe mąka i śmietana do zagęszczenia papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie WYKONANIE : Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, gotujemy oraz dajemy kostkę rosołową. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i kaszą manną oraz
Pani na deser