owsiane, a kotlety, aby były bardziej fit, upiec w piekarniku. Ja jednak preferuję ich podstawową wersję i taką właśnie dzisiaj Wam przedstawię. Kotlety mielone Składniki: 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1/4 cebuli 1 jajko 2 łyzki bułki tartej+ do panierowania sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy bułkę tartą. Cebulę obieramy(...)siekamy. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy do smaku. Masę starannie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej. Kotlety mielone smażymy na tłuszczu, z każdej strony
Moja smaczna kuchniaBardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0,8-1kg, cebulę, mąkę, dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej. Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka(...)już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce. Kolejne przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe. W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki. Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy
chleba naszegowłaśnie takie jest - 30 minut i danie gotowe, a co najważniejsze - wszystko przygotowane na jednej patelni , więc i sprzątania po gotowaniu malutko :) To danie powstało bardzo spontanicznie... Miałam mięso mielone z przeznaczeniem na zupełnie coś innego - po prostu na kotlety mielone ;) bo nie robiłam już daaawno takiego zwykłego, tradycyjnego obiadu. Ale z uwagi na brak czasu na lepienie, smażenie(...)pozbyłam się tego, co zalegało. Takie danie polecam szczególnie wtedy, gdy zostają ziemniaki z obiadu. Możesz na przykład przygotować wieczorem, by na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy. Mięso mielone można równie dobrze zastąpić kurczakiem czy kiełbasą, można dodać paprykę, cebulę, czosnek - kombinuj :))) Uwielbiam takie dania inspirowane chwilą, a Ty? :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe, ale może
Kolorowy PrzepisownikPierś z kurczaka z owocem mango podana z gotowanym ryżem, to moja propozycja na smaczny obiad. Ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne tego typu dania. Szczególnie polecam kaczkę w pomarańczach lub kurczaka w pomarańczach . Jeśli skusicie się na danie z mojego przepisu i będziecie mieli ochotę podzielić się swoją opinią(...)łyżeczki płatków ostrej papryki 2 ząbki czosnku Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Do miseczki wsypać curry,sól, pieprz i kurkumę. Wszystko wymieszać, a następnie wymieszać z mięsem. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko zrumienić kurczaka z każdej strony. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki ostrej papryki i zalać wszystko mlekiem kokosowym. Mango pokroić w kostkę
O kuchni z uczuciemBardzo prosty przepis na pyszną domową wędlinkę. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne i kruche, a w dodatku bez problemu kroi się na cienkie plasterki. Przepis polecam do zrobienia, bo warto. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Składniki: 1,2 kg schabu 2 i 1/2 litra wody 130 g soli 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu 2 łyżki majonezu(...)ząbek czosnku 1 cebula Do dużego garnka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy, majonez, obraną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną zalewę ostudzić. Mięso umyć i umieścić - najlepiej wieczorem w garnku z zimną zalewą. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania i gotować równo 12 minut. Po tym czasie zostawić do całkowitego wystudzenia. Rano
Ewusiowe SmakiDziś zapraszam serdecznie na bardzo smaczne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku . Ja osobiście szpinak uwielbiam , mogła bym go jeść codziennie , koniecznie spróbuj tego przepisu . Składniki 300 dag mięsa mielonego wieprzowego paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu czarnego sól do smaku 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mleka 1 łyżka(...)cebula z czosnkiem się przesmażyła dodaję nasz szpinak i podsmażamy aż się dobrze rozmrozi , a kiedy nasz szpinak jest już gotowy , przekładamy go do dużej miski , i następnie dodajemy mięso mielone , naszą bułkę tartą z kubka , jajka , pieprz , musztardę francuską i solimy według uznania smakowego , a jak już mamy dodane wszystkie składniki , mieszamy bardzo dokładnie aż nasze składniki bardzo dobrze
Mój Smakpieczarek - 1 cebula - 6 suszonych pomidorów - 2 łyżki masła Przygotowanie --> Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy. --> Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone(...)pomidory kroimy w paseczki. --> Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 minut, a następnie kroimy
Marta Gotujedrobiu ziele angielskie liść laurowy majeranek 1 łyżka mąki + odrobina wody (czasem dodaję też 1 łyżkę śmietany) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Udka umyć, przekroić na pół. Mięso oprószyć przyprawą do drobiu. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, mięso zrumienić z obu stron. 2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach(...)Warzywa dodać do mięsa, chwilę całość poddusić, po czym wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy.Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu ok 30 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Mąkę (i ewentualnie śmietanę) rozrobić w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Podawać wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa Anipieczarek - 1 cebula - 6 suszonych pomidorów - 2 łyżki masła Przygotowanie --> Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy. --> Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone(...)pomidory kroimy w paseczki. --> Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 minut, a następnie kroimy
Marta Gotujemarchewki 1 pietruszka por ok 15 cm listek laurowy ziele angielskie sól pieprz oregano pieprz ziołowy staropolski szczypta bluszczyka kurdybanka majeranek papryka słodka niepełna szklanka kaszy manny 1 jajko Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim, gotujemy na wolnym ogniu jak rosół aż do miękkości. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę, Mięso oddzielamy od kości, mielimy(...)wszystko razem z włoszczyzną w maszynce do mięsa, dodajemy ok 2 szkl rosołu dodajemy przyprawy do smaku, kaszę manną i jajko, następnie blendujemy masę mięsną aż do uzyskania gładkiej konsystencji , w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu. Masę wykładamy do foremek i pieczemy ok godzinę w temp
Gotowanie jest łatweprzymusowym śnie zimowym, czas na zakaz narzekania i siedzenia w domu! No chyba, że w kuchni ;) To danie sprawiło, że po długie przerwie ponownie przekonałam się do mięsa. Nie dość, że smakiem i aromatem podbija serce, to dodatkowo syci na długo i dostarcza pełnowartościowego białka. Zapraszam do testowania ! Składniki na 3 porcje (a nawet 4, bo dania wychodzi(...)dużo): -100g brązowego ryżu -250g mielonego mięsa wołowego -pół czerwonej papryki -pół puszki kukurydzy -pół puszki czerwonej fasoli -puszka krojonych pomidorów -połówka czerwonej cebuli -połówka białej cebuli -ząbek czosnku -przyprawy: ostra papryka, papryka wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu -olej kokosowy do smażenia -jogurt naturalny do polania
Gawron w rosoleKolejny szybki lecz smaczny obiadek, tym razem w stylu chińskim. Makaron penne zmieszany z pysznym mięsem mielonym, a całość doprawione pysznym sosem sweet chilli oraz sojowym. Coś co koniecznie musicie wypróbować w dni leniucha :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wołowego * makaron penne * wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki(...)chilli), po czym smażymy na patelni około 10 minut. Makaron mieszamy z 2 łyżkami sosu sweet chilli oraz około 1 do 3 łyżeczek sosu sojowego (zależy jak lubicie). Dodajemy mięso i całość mieszamy. Proste i smaczne
Klasyka Gotowaniatylko fajny obiad - to danie wprost idealne na przyjęcie, na sobotni wieczór w śród naj bliższych . Prawdziwa uczta dla przyjaciół. Nie tylko skórka jest aromatyczna, ale i mięso przesiąknięte wspaniałymi smakami. Wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i bardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :) SKŁADNIKI: na 4 porcje przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień(...)Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie , rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na bl a chę do pieczenia mięsa , posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem , odstawiamy na chw i lę . Krok 2. Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet
Moja Książka KucharskaMOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA przedstawia przepis na SZASZŁYKI NA OSTRO NA GRILLA, czyli kawałki delikatnego mięsa z plasterkami chrupiącego bekonu, a pomiędzy miękka papryka. Szaszłyki polecam nie tylko na grilla, można je także usmażyć na patelni. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki(...)łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu zielenina do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki. Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju
Moja Książka Kucharskanich całą wodę). Ugotowane ziemniaki dokładnie odparujcie i 'utłuczcie', aby nie było grudek. Cała masa ziemniaczana powinna być gładka, zwarta i jednolita. Do farszu możecie użyć gotowego mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego, obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić i gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych ziemniaków(...)sól i pieprz do smaku kilka kropel soku z cytryny (możecie dodać, aby ziemniaki nie ściemniały) farsz mięsny: 500g wołowiny lub wieprzowiny bez kości (albo po trochę obu rodzajów mięsa) 1 cebula 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki po kilka ziarenek ziela i pieprzu, kilka listków laurowych 1 jajko sól, pieprz czarny lub ziołowy, majeranek, suszony lubczyk - do smaku ....składników
Moja Książka Kucharska