Przedstawiam danie jednogarnkowe, które bez problemu możemy przygotować w zaledwie pól godziny. Dzięki dużej ilości warzyw i mięsa danie bogate jest w witaminy i białko a możliwość modyfikacji ilości i rodzaju warzyw sprawia, że możemy bez problemu dostosować smak dania do własnego gustu. Składniki: 500g mięsa mielonego biała cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 cukinia 2 marchewki ½ białej(...)kalarepa 250ml sosu pomidorowego papryczka chilli sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i cienkie plasterki czosnku. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką. Cukinię, marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez kilka
Pyry na GazPapryka faszerowana dynią i mielonym mięsem Dzisiaj musiałam zerwać kilka mało dojrzałych dyń, a one nie są jakieś hiciarskie kulinarnie , tak więc włożyłam je do farszu . Wyszło całkiem nieźle , dynia nadała fajny smaczek nadzieniu . Faszerowana papryka , nie jest u nas częstą pozycją , chyba głównie dlatego ,że wydaje się ciężko strawna i każdy narzeka , że się ” odbija(...)musi być , bo jest mega smaczna Składniki : 8 małych papryk białych ( lub innych ) 1 mała dynia , nie musi być dojrzała lub kawałek dużej ( około 300 g ) 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowej łopatki 2 łyżki ziaren ryżu ( nie gotowanych ) 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 kubek jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia , około
Ogrodnik w podróżySzynka duszona w sosie własnym z dodatkiem cebuli podana z kaszą gryczaną i surówką z buraczków to pomysł na perfekcyjny obiad :) Mięso przygotowane w poniższy sposób dosłownie rozpływa się w ustach, ponieważ jest idealnie miękkie i soczyste. Taką szynkę możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso będzie(...)pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Następnie do garnka wlać olej i z każdej strony obsmażyć mięso. Gdy szynka się zarumieni to do garnka wlać wodę i dodać cebulę. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Gotować około 45-50 minut (czas liczymy od momentu
Ugotowaćpół cebuli średniej wielkości - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki soli - łyżka sosu tabasco - szczypiorek do posypania - dip z pieczonych pomidorów POTRZEBNE BĘDĄ: -mata do sushi lub folia spożywcza ZMIEL MIĘSO WOŁOWE , cebulę i czosnek na najmniejszych oczkach, dodaj paprykę, sól i sos tabasco, mieszaj kilka minut, dzięki temu masa będzie lepka i sushi nie rozwali się podczas krojenia. ROZŁÓŻ MATE(...)SUSHI , ułóż na niej boczek jeden plaster przy drugim (powinien powstać kwadrat). Układaj na boczku mięso, rób to partiami ponownie wyrabiając mięso, kiedy wykorzystasz całe mięso przy jednym końcu ułóż ser- od tego miejsca zwijaj sushi. "RULONIK" PRZEŁÓŻ DELIKATNIE na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 20 minut.Kiedy sushi jest gotowe przełóż
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżeczki pieprzu mielonego -1 łyżeczka pieprzu ziołowego -1/4 łyżeczki mielonej kolendry -15 listków laurowych -łyżeczka ziela angielskiego -łyżeczka nasion kolendry -300 ml wody Opłukana i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki i układamy w misce. Czosnek kroimy na drobno i dokładamy do soli, wymieszanej z sola peklową i cukrem i ścieramy w palcach. Listki laurowe, ziele angielskie, nasiona kolendry(...)zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, przykrywamy a kiedy ostygnie, solidnie schładzamy. Sól wsypujemy do mięsa i dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki. Jelita moczymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielimy przez sito z dużymi oczkami. Dodajemy pieprz, pieprz ziołowy, mieloną kolendrę i wyrabiamy. Dolewamy odcedzony, zimny napar i wyrabiamy do uzyskania jednolitej
Maminek kulinarnyWczoraj mama przygotowała nam na obiad cukinie faszerowaną mięsem z kruszonką z bułki tartej, mozzarelli i jajka. Składniki: 2 cukinie 0,5 kg mięsa mielonego sól pieprz 2 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu 2 jajka 200 g startej mozzarelli 8 łyżek bułki tartej 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso mielone smażymy na patelni, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą(...)stopni. Wyciągamy cukinie, wydrążamy jej środek , siekamy go drobno i chwilę 2-3 minuty smażymy na patelni na odrobinie oleju. Po czym cukinie dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy jedno jajko 100 g tartej mozzareli, oraz ketchup. Całość mieszamy i nadziewamy cukinię. Drugie jajko, łączymy z resztą mozzarelli, bułką tartą i oliwą. Powinna nam powstać kruszonka, którą posypujemy
Lili w kuchniDzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki(...)grubości około 0,5 cm. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Cebule pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam
O kuchni z uczuciemKotlety mielone z dodatkiem smażonej cebulki, pieczarek i zielonej pietruszki podane z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł na smaczny obiad. Mięso mielone najlepiej przyprawić 30 minut przed smażeniem, aby lekko „przeszło” przyprawami. Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku. Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli, dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki będą miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wbić jajko oraz dodać cebulkę i pieczarki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę
UgotowaćDziś lekką i pyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych ogórków jest po prostu wyborny. Składniki: 500g mięsa z uda indyka czubata łyżka mąki oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 średnie białe cebule 2 łyżeczki soli 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka(...)słodkiej papryki ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 500 ml bulionu 500g kurek Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w mieszance przypraw. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy mięso z przyprawami. Dodajemy łyżkę mąki pszennej a następnie poszatkowane w piórka cebule i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Przesmażamy razem kilka
Pyry na Gazkminku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę. W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem(...)przesmażam aż cebula staje się szklista, wtedy dodaję pokrojone mięso,oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut. Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki
Wanilia i Kardamonpieprz do smaku przyprawa w płynie do smaku Przygotowanie : Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz około 2 łyżeczki soli. Gotujemy przez 2 godziny po czym dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne(...)godziny do wygotowania żelatyny – mięso ma się rozpadać. Przecedzamy wywar który odstawiamy doprawiając do smaku by by dość słony (ja nie dodaję żelatynę jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy. Do silikonowej formy na babkę przekładamy natkę nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolędwiczka wieprzowa to jeden z naszych najulubieńszych kawałków mięsa. Przyrządzam ją często, na różne sposoby. Dzisiaj pomysł na obiad, który robi się sam w piekarniku, Bez konieczności podsmażania mięsa. Zawinięty w polędwiczkę por pozostaje chrupki i nadaje aromatu całej roladzie. Jeśli lubicie tego typu warzywa, które po obróbce termicznej wciąż są al dente, to na pewno ta polędwiczka(...)posmakuje :) Do marynaty użyłam sosu teriyaki, który otrzymałam od firmy DeCare . TUTAJ dowiecie się więcej o tym sosie. Ten sos wspaniale sprawdził się jako marynata do mięsa. Latem na pewno upiekłabym na grillu mięso w takiej marynacie, ale teraz musi mi wystarczyć piekarnik. Sos ma dość słodki smak i głęboki ciemny kolor. Odkryłam też, że świetnie smakuje dolany do rosołu
Posadzone i zjedzoneschabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki sól pieprz Mięso oczyścić z tłuszczu i cienko rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę, na szynce(...)mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie przypalone z zewnątrz i surowe w środku. Moc palnika powinna być średnia. W taki sam sposób przyrządzamy cordon bleu z kurczaka i z indyka
Posadzone i zjedzonełyżki kaparów (można pominąć), 2 pieczarki, puszka krojonych pomidorów, 300g sera mozarella, 100g żółtego sera, sól, pieprz, ostra papryka, oregano. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 6 kawałków. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na odrobinie oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia i ułożyć(...)naczyniu żaroodpornym. Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć po jednym plasterku na każdym kawałku mięsa.Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krótkie słupki. Podsmażyć wraz z grzybami na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa. Dodać odsączone, posiekane kapary oraz puszkę pomidorów wraz zalewą. Dusić, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Z miłości do słodkościwęgierskiej Plenus 1 łyżka przyprawy tureckiej Plenus 2 łyżki domowej vegety pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki czerwonej papryki 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami, w garnku rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i lekko podsmażamy.Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę,dolewamy(...)około 1l wody dusimy pod przykryciem około 18 minut, następnie dodajemy umyte i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Gdy mięso będzie jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę chili. i dodajemy resztę wody, wody ma być tyle żeby dobrze przykrywało zawartość garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu tak długo aż mięso i ziemniaki będą
Sama słodycz i szczypta chili