Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego(...)przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków
Pyry na Gazzółta papryka 2,5 szklanki gorącej wody 1 duża cebula 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło(...)zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie
O kuchni z uczuciemBywa tak, że zamierzam zrobić coś konkretnego, a w trackie przygotowywania zmieniam koncepcję i wychodzi coś zupełnie innego. Miały być patisony faszerowane mięsem mielonym z pieczarkami. Zamiast tego, wyszły prawie kotlety mielone pieczone na pieczarkach. Na 4 porcje użyłam: 400 g dużych pieczarek (na grilla lub samych kapeluszy do faszerowania) 3/4 szklanki ryżu 1 jajko 500 g mięsa mielonego (dowolnego(...)indyka) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 cebuli przyprawy: sól, papryka słodka, majeranek Pieczarki obieramy i układamy kapeluszami do dołu. Na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Smażymy chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Ryż gotujemy al dente, dodajemy do mięsa. Do masy mięsnej wbijamy jedno jajko i wyrabiamy dłonią. Lepimy kulki i układamy na kapeluszu pieczarki
Kucharzycaogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona. natka pietruszki olej kokosowy Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w paseczki. W szerokim rondlu przesmażamy mięso oprószając solą, pieprzem i paprykami. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z pokrojonymi(...)minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku Podajemy oprószając posiekaną natką. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiekarnika. Każdy ma na nie swój sposób. Mój wymaga czasu, ale nie jest pracochłonny. Danie w zasadzie robi się samo - o ile wieczorem poprzedniego dnia o to zadbamy - natrzemy mięso solą i przyprawami i pozwolimy mu przez noc aromatyzować się tymiankiem, papryką, czosnkiem... Nazajutrz na obiad będziemy oblizywać palce po pysznych, chrupiących z wierzchu, miękkich i soczystych w środku udkach(...)papryki 75 - 100 g masła świeży tymianek do podania Przygotowanie: Wieczorem poprzedniego dnia udka opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i papryką - to ważne, żeby przyprawy porządnie wetrzeć w mięso, aby dostały się także pod skórkę. Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać z łupinek! Każdy ząbek rozgnieść ręką, albo płaską krawędzią noża - pozostawić łupinkę - chodzi
Kulinarne Inspiracjeduże cebule 2 łyżki oleju roślinnego o aromacie dymnym 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz Wykonanie: W garnku mieszamy składniki marynaty. Wkładamy do niej mięso na 12 godzin. Przechowujemy w zimnym miejscu. Po upływie 12 godzin mięso wyjmujemy, osuszamy papierem. Udźce oprószamy przyprawami i układamy w żaroodpornym naczyniu, Cebule obieramy i kroimy w grube piórka, układamy(...)mięsie i skrapiamy dymnym olejem. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rzez 50 minut. Na 15 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby mięso się ładnie przyrumieniło
Kulinarne przygody GatityMoje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego(...)duża cebula 2 duże ząbki czosnku Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos sojowy wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać
O kuchni z uczuciemSposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na patelni. o,5 kg mięsa odkostnionego z udek kurczaka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody. W maszynce do mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano i jajkiem
BullioChili con carne to danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykański mix. Jest to danie bardzo popularne w całej Ameryce, gdzie nazywane jest poprostu chili. Składa się z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów i fasoli, ale każdy może dorzucić coś co lubi np.: paprykę, kukurydzę czy seler naciowy. Ja dodaję jeszcze dwie kostki gorzkiej czekolady dla wzbogacenia smaku. Składniki (4 osoby(...)mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 marchewka 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego 2 kostki gorzkiej czekolady 1 świeża papryczka chilli papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich brzegach i wrzucić mięso, rozdrobnić, żeby nie było grudek i smażyć
Dobra karmaDelikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać(...)patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka 100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez
cool and mintySchab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona(...)masła klarowanego sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czubata mąki Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą, pieprzem i mąką i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć mięso na lekko rumiany kolor. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa
O kuchni z uczuciemkanapce smakują także rewelacyjnie! Dziś przedstawiam swoją pierwszą propozycję, ponieważ jeszcze co najmniej jedną mam w zanadrzu. Dziś proponuje klasyczne danie jednak trochę urozmaicone. Składniki; 60 dag mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 opakowanie sera gouda w plastrach MOŃKI (15 dag) 2 pęczki botwinki (bez buraków - same łodygi z liśćmi ) 3 ząbki czosnku(...)sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, starty na tarce czosnek, koperek oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli masa mięsna jest za rzadka dosypujemy 1- 2 łyżki bułki tartej
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Pierś z indyka moczona w marynacie, a następnie pieczona. Idealna do obiadu podana z sosem lub jako wędlina na kanapki. Taka domowa-najlepsza. Bardzo lubię takie pieczone mięso na kanapki. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z udziałem mięsa to zapraszam tutaj Znajdziecie tam mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać. Polecam! 1 kg piersi z indyka marynata(...)Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze
O kuchni z uczuciemliście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion 2-3 garlic cloves allspice peppercorn bay leaves 3-4 pepperoncinos . Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 godziny. Warzywa obierz, cebulę opiecz nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej opiecz(...)piekarniku. Gdy mięso się ‚wyleży’ w solance opłucz je i włóż z powrotem do garnka, zalej wodą i zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy mięso zacznie się gotować sukcesywnie zdejmuj szumy, aż przestaną wypływać na powierzchnię. Jeśli przy okazji zdejmowania szum rosół radykalnie zmniejszył swoją objętość (w moim przypadku zawsze ;)), zagotuj wodę w czajniku i dolej trochę wrzątku do garnka
Martyna Cookszmniejszyłam ilość miodu w glazurze do polędwiczek. Mieso z polędwicy wieprzowej jest, jak dla mnie, bardzo słodkie dlatego też nie chciałam przesadzić z tym dodatkiem bo nie przepadam za mięsem na słodko. Również zmieniłam obróbkę samej wieprzowiny - postanowiłam ją najpierw delikatnie obsmażyć a następnie chwilę dopiec w piekarniku. Wolę tak przyrządzać mięso gdyż wtedy mam pewność, że zostanie soczyste(...)obtaczamy w nich polędwiczki. Odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Na rozgrzaną patelnię wykładamy polędwiczki i obsmażamy ze wszystkich stron tak aby tylko delikatnie zamknęły nam się pory mięsa i soki nie uciekały. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy marynatą i wkładamy na nagrzanego piekarnika na ok 180 stopni. Pieczemy z każdej strony po ok 10 minut obficie polewając
sierotka maRysia w kuchni