Nietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak. Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka kukurydziana(...)przyprawy to składniki na sos koperkowo - czosnkowy do zrazów. Do mięsa ścieramy pół cebuli i ząbek czosnku. Dodajemy do smaku sól i pieprz, dosypujemy solidną szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw
Maminek kulinarnyZnowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam! Składniki: 400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki) 100 g kaszy jęczmiennej (użyłam w woreczku) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majeranku 1 jajko 2-4 łyżki suchej kaszy manny lub bułki tartej kilka łyżek zimnej wody sól, pieprz szczypta(...)mielonej papryki olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku. 2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć. 3. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, czosnek, jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała. 4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki
Kuchnia domowa Anipolędwicy wołowej masło klarowane do smażenia puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 2-3 ząbki czosnku oregano, pieprz czarny mielony, sól Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w plastry, zbić je b.lekko tłuczkiem zwilżonym wodą lub dobrze docisnąć je dłonią by się rozpłaszczyły :) Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, czosnek obrać i posiekać Na patelni rozgrzać masło(...)podsmażyć czosnek, zdjąć z patelni Na tym samym tłuszczu usmażyć rozbite mięso, po 3-4 min. z każdej strony, oprószyć je solą i wyłożyć na talerz Na patelnię po usmażonym mięsie włożyć posiekane pomidory, dodać pieprz, usmażony czosnek, wlać wino i wsypać oregano Dusić na niedużym ogniu, stale mieszając przez około 10 min., doprawić ewentualnie solą i cukrem
Proste Potrawysporej ilości składników, ziół i przypraw, gdy już jednak uda się je skompletować to gotowanie to sama przyjemność. Dziś zapraszam Was na proste i szybkie, lekko pikantne, danie z mięsa mielonego z cieniutkim makaronem. Składniki : 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 450g mielonego z indyka 100g pędów bambusa 1 łyżka sosu rybnego(...)odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć, dodać mięso i kurkumę, rozdrobnić, wymieszać i smażyć aż mięso będzie usmażone. Dodać pędy bambusa, sos rybny, sos sojowy i sos sweet-chilli oraz cukier, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę
Codzienne Gotowaniebardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym. Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób. Składniki Pulpety(...)mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Wszystko doprawić solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie pulpety i obtoczyć w bułce tartej
O kuchni z uczuciemprostu palce lizać! Brakowało mi tylko pomidorów posypanych szczypiorkiem ale kapusta pekińska z sosem sałatkowym dała radę dopełnić ogromu wrażeń smakowych. A oto przepis: Schab z ,,grilla" łatwe marynowanie mięsa min 1h a powinna być cała noc smażenie min 30 minut Składniki * 2 plastry schabu grubości ok 1 cm * 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (Monika poleca grzybowy) * łyżeczka miodu(...)miodem, oliwą i pieprzem, smarujemy tym plastry schabu i odstawiamy na min 1 godzinę a najlepiej całą noc. ziemniaki kroimy w plasterki grubości pół centymetra. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i okładamy na około ziemniakami. mięso co chwila przewracamy i gdy z wierzchu będzie upieczone odkładamy na boki patelni a na środek przesuwamy ziemniaki. Smażymy aż ziemniaki będą miękkie
sierotka maRysia w kuchnijednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru i sosu sojowego - delikatnie słono pikantne. I ten zapach... Do tego już totalne pomieszanie bo kasza kus kus z odrobiną garam masali! Pomieszanie z poplątaniem ale smak - cudowny! Fasola szparagowa po chińsku ok 25 minut(...)łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego - u mnie słonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku * 1 łyżka wódki
sierotka maRysia w kuchniwtedy powstał by mi gładki sos na kształt ajwaru a ja chciałam jednak widzieć moją oberżynę Wyszedł naprawdę dobry - czubrica nadała mu niesamowity posmak... myślę, że jakby pominąć mięso to sos ten spokojnie można by zamknąć w słoiki i przechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat(...)pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka spora łyżeczka czubricy zielonej świeży tymianek i bazylia (u mnie grecka) dowolny makaron Do dzieła!!! Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę z czosnkiem - gdy cebulka zacznie mięknąć a czosnek ładnie pachnieć dokładamy do nich startą
sierotka maRysia w kuchnitylko w rosole... i gdy ostatnio dostałam taką śliczną. tłuściutką tuszkę kaczą pomyślałam, że tym razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej! Kaczka po staropolsku Składniki: tuszka(...)łyżki oleju sól, pieprz Do dzieła!!! Kaczkę dokładnie myjemy, suszymy. Z 1,5 łyżki majeranku, oleju, soli, pieprzu i czosnku robimy pastę którą nacieramy kaczkę - marynatę mocno wcieramy w mięso i uklepujemy. Tak zamarynowaną kaczuchę wkładamy do naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba go moczyć przez 15 minut w zimnej
sierotka maRysia w kuchniskojarzenie? Taki tłuścioch, nasiąknięty i ociekający tłuszczem kotlet. Kto wie, może to i dobre jest. Niemniej jednak niezłą alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka - dla tych, którzy lubią odrobinę mięsa, chcą zjeść coś sycącego ale i zarówno lekkiego. Nie posiadam maszynki do mielenia mięsa ale znam kogoś, kto ma taki sprzęt - sympatyczna pani pracująca w sklepiku osiedlowym, która zmieli(...)każdy rodzaj mięsiwa ;) Zmielone mięso połączyłem z podduszoną cebulą, z mieszanką przypraw do kurczaka (ta przywieziona z Turcji, o której pisałem wcześniej ) i jajkiem. Mięso smażyłem na patelni grillowej ale może być także inna patelnia z odrobiną oliwy na powierzchni. Do mielonego dodałem lekką surówkę. Starłem marchewkę, wrzuciłem szczypiorek, kukurydzę, całość posoliłem aby przede wszystkim marchew zmiękła. Na koniec kila
Right Behind The KitchenKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku papryka w proszku, suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa sol, pieprz Szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka(...)masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz cytrynowy Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, startą marchewką i pietruszką oraz bułką tartą. Całość doprawić do smaku i podzielić na 2 części. Szpinak podsmażyć na maśle, połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem cytrynowym. Formę (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 22 cm) wyłożyć papierem
Di gotujemnie własnie taki dzień nastąpił. Musiałam zrobić szybki obiad i takie oto powstało danie. Pyszne kotlety mielone, ale z dodatkiem suszonych pomidorów i innych dodatków, które sprawiają, że mięso jest wilgotne i bardzo , bardzo smaczne. Do tego kotletów proponuję surówkę z pora oraz ziemniaki i obiadek gotowy. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula(...)pietruszki sól pieprz olej do smażenia 1 Cebulę drobno posiekać 2 Pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki. 3 Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Mięso włożyć do miski oraz pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę mięsną. 6 Z mięsa formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. kotlety mielone z suszonymi pomidorami
O kuchni z uczuciempeklowanie na 3 kg mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie jałowiec pieprz kolendra Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso. Mięso osączyć z solanki, przyprawy ( po jednej łyżeczce jałowca, pieprzu i kolendry ) wsypać do moździerza i utłuc. Szynkę obsypać przyprawami
Gotowanie jest łatwepeklowanie na 3 kg mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie suszone śliwki pieprz kolendra majeranek gorczyca biała Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso. W schabie można wcześniej wykonać otwór. Osuszony schab nadziać śliwkami .. Przyprawy wysypać na talerz i otoczyć(...)nich schab. Zawinąć w folię aluminiową . Piec 1,5 godziny rozwinąć z folii i piec jeszcze 20 min do przyrumienienia mięsa
Gotowanie jest łatwe