mięso - 63110 przepisów (strona:554/4208)

Rolada mięsna z jajkiem 162

ciepło do obiadu też była bardzo dobra. Ale na zimno do kanapki - fantastyczna! Z pewnością będzie powtórka, może nawet w te Święta? Polecam! Składniki: Masa mięsna: 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka) 3 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek 1 cebula czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 surowe jajko Nadzienie jajeczne: 4 jajka ugotowane na twardo garść posiekanej natki pietruszki(...)łyżka majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć. 2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju. 3. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, surowym jajkiem, cebulą, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na to mięso formując prostokąt. 5. Zrobić farsz: ugotowane jajka pokroić w kostkę, wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Pieczona łopatka 151

Składniki : Łopatka wieprzowa - 1,30 kg Mieszanka przypraw do pieczeni rękaw do pieczenia siatka masarska Przygotowanie : Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do siatki masarskiej. Następnie dobrze mięso natrzeć przyprawą do pieczeni . Włożyć łopatkę do rękawa do pieczenia, odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem, ułożyć mięso na brytfannie

Kuchnia Danusi
Schab ze śliwką z szynkowaru 133

mój pierwszy szynkowar. Zakup okazał się strzałem w dziesiątkę  i od tego czasu  wędlinę ze sklepu kupujemy sporadycznie. Przygotowanie swojskiej wędliny jest dość czasochłonne, najdłużej schodzi marynowanie mięsa i późniejsze chłodzenie, ale naprawdę warto. Mamy satysfakcję z wyrobu własnej wędliny, a przy tym odżywiamy się o wiele zdrowiej. Dzieci przepadają za taką szyneczką domowej roboty. Serdecznie zapraszam(...)stopni włożyć szynkowar i zmniejszyć ogień, aby woda ciągle miała temp w granicach 70-80 stopni. Trzymać szynkowar w garnku przez 2 godziny. Woda powinna sięgać do wysokości mięsa, a nawet troszkę nad mięsem, jeśli będzie wody mniej to mięso z góry nie będzie właściwie "uparzone". Po dwóch godzinach wyjąć szynkowar i schłodzić go w zlewie lub w garnku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczak w pieczarkach i grzybach mun 158

piersi kurczaka strąk czerwonej papryki 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun cebula mąka olej do smażenia, sól                    Pokrojone mięso usmażyć na gorącym tłuszczu maczając je wpierw w mące. Sos : 1/2 szklanki wody łyżka sosu sojowego  3 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego Tao Tao około pół szklanki keczupu łyżka(...)sosu chili słodko-kwaśnego Tao Tao łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Umyte mięso kurczaka pokroić w kostkę ( ok.3 cm) Umytą paprykę, cebulę oraz wcześniej namoczone grzyby i umyte pieczarki pokroić w małą kostkę Ze składników na ciasto przygotować masę w której będziemy maczać pokrojone mięso, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor W garnuszku zrobić sos mieszając wodę, sos sojowy, cukier

Proste Potrawy
Zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem 620

Jeśli zostanie Wam pieczone mięso z obiadu to możecie go wykorzystać właśnie w takiej zapiekance. Do tego parę dodatkowych składników i będziecie mieli pyszny obiadek. Ja ostatnio jestem miłośniczką tego typu obiadów. nakładam do naczynia, wsuwam do piekarnika i gotowe. A inne moje zapiekanki, których się uzbierało na blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj Składniki 6 średnich ziemniaków(...)pieczarek około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę) 1/2 puszki pomidorów 200 ml śmietany 1 por sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego 50 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej na szatkownicy) Włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło

O kuchni z uczuciem
Makaron w sosie mięsno-warzywnym 157

Ostatnio tęskno mi do lata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą. Porcja dla 5-6 osób. SKŁADNIKI 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 duża cebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku(...)zagęścić dodając 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej (np. Wrocławskiej) makaron około 500 g WYKONANIE Do dużej brytfanny wlać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe.  Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego. Pieczarki umyć

Passions hobbies life
Żeberka w sosie własnym 289

wiem jak Wy, ale żeberka uważam za jedno z lepszych kawałków mięsa. Udało mi się kupić taki ładny pasek chudych , grubszych żeberek. Postanowiłam z nimi nie kombinować, ale zrobić je w bardzo prosty sposób. Do tego podałam ziemniaczki i surówkę z kapusty kiszonej . Prawda, że obiadek pierwsza klasa :)  Jeżeli macie ochotę na inne pyszne żeberka to polecam żeberka(...)łyżka mąki (opcjonalnie) 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić ją smażąc wraz z mięsem. Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu

O kuchni z uczuciem
ETLİ FASÜLYE YEMEĞİ, czyli fasola szparagowa z mięsem 119

Fasola szparagowa z mięsem, polecam na przykład z cacık . Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka mrożonej fasoli 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 250 g mięsa wołowego (najlepiej polędwicy) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę na patelni. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić(...)kostkę i dodać do garnka. Usmażyć. Dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso i smażyć do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojony w kostkę pomidor. Dusić 10 min. i dodać mrożoną fasolę, sól i pieprz. Poddusić chwilę i wlać wrzącą wodę. Przykryć i gotować, aż fasola będzie miękka. Artykuł ETLİ FASÜLYE YEMEĞİ, czyli fasola szparagowa z mięsem pochodzi z serwisu Tureckie

Tureckie Przepisy
KARNIBAHAR YEMEĞİ, czyli kalafior z mięsem w sosie pomidorowym 129

Kalafior z mięsem w sosie pomidorowym. Palce lizać! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 mały kalafior pół czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól czarny pieprz 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy Przygotowanie Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić(...)pestek, umyć i też pokroić w małą kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku. Zeszklić cebulę i paprykę. Dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Dodać koncentrat i przyprawić. Dodać kalafior. Wymieszać i smażyć przez 5 min. Potem wlać wodę. Dusić do miękkości. Artykuł KARNIBAHAR YEMEĞİ, czyli kalafior z mięsem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z mielonym mięsem 88

Trochę kwaśna, odżywcza i ciekawa zupa z mielonym mięsem. Idealna szczególnie kiedy nie ma czasu. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 250 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 5 szklanek wody 5 łyżek makaronu ryżowego sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 jajko sok z połowy cytryny Przygotowanie Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać mięso(...)miseczki. Powtórzyć czynność kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Artykuł KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z mielonym mięsem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca 130

szybka i smaczna potrawa. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (marynata) 1 duża cebula 1 szklanka mleka 5 łyżek oliwy czarny pieprz czerwony pieprz sól Składniki (pozostałe) 500 g mięsa wołowego, najlepiej polędwicy tymianek Przygotowanie Obrać i zetrzeć cebulę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Pokroić mięso w drobną kostkę. Wymieszać dokładnie z marynatą. Przykryć i schować do lodówki na całą(...)Następnego dnia kawałki mięsa nadziewać na drewniane patyczki. Grilować w temperaturze 180 °C, aż mięso zrumieni się. Posypać tymiankiem. Podawać z bulgurem lub ryżem. Artykuł ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab 146

Przyprawione mięso owinięte bakłażanem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) ½ zielonej papryki ½ czerwonej papryki 1 średnia cebula 350 g mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól czarny pieprz tymianek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki wrzącej wody Składniki (sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody sól Składniki (dekoracje) 12 pomidorów(...)pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pokroić jeden pomidor w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę. Zeszklić. Mięso umyć i wrzucić na patelnię. Podsmażyć je i dodać pokrojony pomidor i koncentrat. Mieszać chwilę. Dolać wrzącej wody, przykryć i gotować, aż mięso zmięknie. Przyprawić. Plasterki bakłażanów ułożyć w kształcie krzyży

Tureckie Przepisy
KÖRİLİ KÖFTE, czyli kotleciki z curry i orzechami piniowymi 142

Kotleciki z curry i orzechami piniowymi. Polecam przepis na te egzotyczne kotleciki. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 250g mielonego mięsa wołowego 1 jajko 1 średnia cebula kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka curry 2 łyżki orzechów piniowych sól czarny pieprz oliwa z oliwy Przygotowanie Na patelni zrumienić orzechy piniowe. Mięso włożyć do głębokiej miski. Zetrzeć(...)obraną cebulę, posiekać pietruszkę. Dodać do mięsa razem z resztą składników. Wymieszać dokładnie. Owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Potem z mięsa formować okrągłe kotleciki i ugniatać lekko na płasko. Na patelnię wlać oliwę i usmażyć kotleciki z obu stron. Artykuł KÖRİLİ KÖFTE, czyli kotleciki z curry i orzechami piniowymi pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Klopsiki w sosie koperkowym 171

Klopsiki w sosie koperkowym to klasyczny obiad z mojego dzieciństwa. Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie, mają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze przepisy(...)klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Przepis na idealne klopsiki w sosie koperkowym : Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki, którą sama zmieliłam 1 mała cebula 1 łyżka koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny sól i pieprz do smaku bulion lub rosół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tymbaliki z kurczaka 124

ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz opakowanie żelatyny na 2,5l wody (60g) natka pietruszki puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso, warzywa i przyprawy (oprócz groszku, kukurydzy i natki). Gotować na niewielkim ogniu ok 1-1,5 godziny aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić. Mięso pokroić w kostkę(...)wywar do smaku. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuścić żelatynę następnie zagotować i wymieszać z wywarem. W jednej większej lub kilku mniejszych salaterkach układać natkę, marchewkę, groszek, kukurydzę i mięso. Następnie zalać ciepłym wywarem i poczekać aż ostygnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Podawać z cząstkami cytryny

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania