głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:) Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest lekko tłusta), 5 ząbków czosnku, 20g soli peklowej, 1/2 łyżki czarnego pieprzu, 1/2 łyżki(...)pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki majeranku. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5kg mięsa zmielić wraz z czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500ml każdy) i pasteryzować przez godzinę. Pozostawić
Z miłości do słodkościudka z indyka i mamy obiad dla czterech osób. Lubicie mięso z indyka? Jedni mówią, że jest suche, inni się nim zachwycają. Ja uważam , że dobrze zrobiony indyk wcale nie jest suchy. Przekonać się możecie pod warunkiem , że wypróbujecie ten przepis. Nie wymaga wiele pracy. Ja kupiłam już udka indycze bez kości, ale można w łatwy sposób kość usunąć sami(...)Inny mój przepis na mięso z indyka znajdziecie Tutaj Składniki: 2 udka indycze 4 łyżki majonezu 2 duże pory 3 łyżki śmietany 100 g żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz Udka po usunięciu kości rozłożyć na płasko i rozbić delikatnie.. Powstanie nam w ten sposób duży kotlet, który dzielimy na pół. To samo robimy z drugim udkiem
O kuchni z uczuciemWołowina to mięso, które najbardziej lubię. Uwielbiam też kuchnię hinduską. Dzisiaj połączyłam 2 w 1 . Curry z wołowiny po hindusku. Wspaniały zapach przypraw, pieczonego mięsa i smaczny posiłek to właśnie to danie. Wcześniej przygotowałam curry z wieprzowiny (przepis) równie smaczne i aromatyczne. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu(...)rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać pastę z przypraw.i smażyć 1 minutę stale mieszając. Włożyć mięso i smażyć do zarumienienia., mieszać. Wlać wodę z octem , posolić i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą. Podawać z ryżem inspiracja książka "Kuchnia hinduska" curry
O kuchni z uczuciemMielone, mielone i jeszcze raz mielone. Ile potraw można przyrządzić z mielonego mięsa? Multum. Sama często robię ; pieczenie, rolady, pasztety, zawijańce, Niestety na samo słowo kotlety mielone moja rodzina głośno krzyczy że jest nie głodna. Dlatego byłam zmuszone coś wymyślić . Zaczęłam robić mielone z różnymi dodatkami i zmieniać nazwy. Udało się . Skladniki na 6 porcji 1/2 kilograma mięsa ( może być(...)smaku olej do smażenia ( w wersji grillowanej jest nie potrzebny) Sposób wykonania Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać brokuł , chwilkę poddusić ok, 4 min Do mielonego mięsa dodać rozdrobnioną ,namoczoną bułkę , brokuł, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku, jajko. Dokładnie wymieszać ( Z 30 lat doświadczenia wiem że najdokładniej tego typu składniki miesza się rękoma) Z wymieszanej
Eli Gotowaniedawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł(...)wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl Skladniki 4 porcje 3 filety z kurczaka 1 duża cebula garść grzybów suszonych sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie Mięso myję i osuszam , grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje na dwie części
Eli Gotowaniepasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku Składniki na sos 200g śmietany 18% 200g jogurtu(...)bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej sól do smaku Wykonanie Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie) .Umyte i wysuszone mięso kroję na drobne kawałki i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa na końcu mielę wyciśniętą kajzerkę . Do mięsa dodaję płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyzeczki pieprzy (można mniej) pokrojoną w drobną
Eli Gotowaniepowstało połączenie boczku, żółtek, parmezanu, owczego sera, oliwy i przypraw. Drugi sos natomiast, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z miasta Bolonia na północy Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego(...)przygotowywania tej potrawy. PS. Generalnie sos boloński podaje się z makaronem wstążki, stąd nazwa spaghetti alla bolognese. Spaghetti alla bolognese (porcja dla 4 osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy
Przepysznik - BLW i nie tylkozaskoczyła - głównie dlatego, że wspaniale łączy składniki, dodając przy tym smaku, a więc często można zrezygnować z jajka czy mąki w potrawie. Dzisiaj przepis dla tych, którzy kotletów bez mięsa nie uznają, a którzy są otwarci na nowe, ale niekoniecznie rewolucyjne smaki. Kotleciki mięsno-soczewicowe z piekarnika Garść podgotowanego mięsa (ulubionego lub z zupy :)) Pół garści podgotowanych ziemniaków (opcjonalnie) 100gr(...)ugotowanej zielonej soczewicy (dobrze jest ją namoczyć przed gotowaniem na kilka godzin) Do miski/rondla wrzuć ziemniaki, na to soczewicę na sam wierzch mięso - zblenduj przede wszystkim mięso i część soczewicy - ziemniaków (zostaw część ziaren i ziemniaków w całości). Uformuj kotleciki na blasze i do piekarnika - 180 stopni - naście minut (zależy jak bardzo podpieczone chcemy). Ja podaję z warzywami i ziemniakami
Przepysznik - BLW i nie tylkodebiut z piekarnikiem gazowym i odrobinę bałam się efektu. Całe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :) 5 dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie(...)rozmrażamy i odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki. Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną pieczarkę ścieramy na dużych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy sosem worcester oraz solą i pieprzem. Mieszamy ze startą pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii, łyżeczka estragonu, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek, sos sojowy i ketchup, wymieszać. Dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz resztę(...)przypraw. Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki. Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną
Z miłości do słodkościWaszych stołach. Myślę, że to kolejne szybkie i smaczne danie warte jest uwagi. Polecam. Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową SKŁADNIKI : 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego z łopatki 250 g fasolki szparagowej żółtej 300 ml wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim(...)papryka ostra i słodka do smaku olej do przesmażenia mięsa natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Fasolkę gotujemy na parze do miękkości, odcinamy końce i kroimy w słupki około 2 cm. Mięso mielone przekładamy na patelnię, podsmażamy doprawiając solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. W 300 ml wody rozrabiamy 1 łyżkę koncentratu i mąki pszennej. Wlewamy do mięsa, gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku Bella-Bis czubryca czerwona do smaku Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja
Wanilia i KardamonDelikatne mięso w słodkawej marynacie, cieciorka i pomidorki koktajlowe. Smaczne danie z piekarnika, przy którym nie ma dużo pracy. Trzeba jedynie pomyśleć o wcześniejszym namoczeniu i ugotowaniu cieciorki :) Danie można podać z ziemniakami, ale ciecierzyca jest na tyle syta, że nie jest to konieczne. Można zwiększyć jej ilość. 1 kg podudzi z kurczaka 150g ciecierzycy ok 400g pomidorków koktajlowych szczypiorek(...)drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć. Oczyszczone podudzia wrzucić do marynaty i wymieszać tak, aby przyprawy obkleiły mięso. Odstawić na co najmniej 3godziny, a najlepiej na całą noc. Dodać ugotowaną i odsączoną cieciorkę. Wymieszać i wyłożyć do naczynia do zapiekania. Większość cieciorki powinna znaleźć się pod lub między mięsem
https:KKuchniaMniamSzybko, łatwo i smacznie, czyli jeden z tradycyjnych obiadów moim domu. Składniki: 750g mięsa mielonego (ja używam wieprzowego), 2 jaja, cebula, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, można dodać wyciśnięty czosnek ( ze trzy lub cztery ząbki), pół szklanki mleka, olej, czerwona papryka (ostra i słodka), mąka. Przygotowanie: Przygotować miskę. Wbić do niej jajka, wyłożyć mięso mielone, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę(...)bułką tartą i zalać ją mlekiem ( tak polać bułkę mlekiem by ona nim nasiąkła i zmiękła ). W między czasie można już nalać olej na patelnię by się rozgrzewał. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować kulki i obtoczyć w bułce tartej ( można również obtoczyć w mące). Na rozgrzany tłuszcz położyć uformowane kotlety. Smażyć ze wszystkich stron
W kuchni u Monikipewnie każdy znajdzie coś dla siebie. Ja po obejrzeniu kilku przepisów zrobiłam po swojemu i jestem zadowolona, gdyż wyszło mi całkiem smacznie. Przepis: dwie cukinie, 400g pieczarek, 500g mięsa mielonego, duża cebula, wyciśnięty czosnek - ja dałam pięć cząstek, łyżka posiekanej natki pietruszki, starty ser żółty - tak do posypania po wierzchu, bądź do dodania do środka farszu by był on bardziej(...)nich farsz. To co zostało wydrążone dodać do reszty pieczarek, które należy pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać mięso mielone, nadal smażyć. Dodać bazylię. Gdy farsz jest gotowy dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Jeżeli mięso było tłuste, należy pozbyć się jak najwięcej tłuszczu wybierając go łyżką. Aby mięso
W kuchni u Moniki