mięso - 63110 przepisów (strona:559/4208)

Puree z kalafiora i duszona wieprzowina 94

wieprzowiny (szynka) szczypta chili w płatkach 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego 2 szkl wody smalec do smażenia Mięso pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron. Przełożyć do garnka do duszenia przepłukać patelnię i to również dodać do mięsa. Dodać przyprawy i ocet oraz czosnek. Dusić(...)mięso do miękkości . ok 45-50 min. Sos odparować lub w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Podawać z puree z kalafiora

Gotowanie jest łatwe
Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 109

filet z indyka ok 1 kg 200 g mięsa mielonego garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku(...)wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden duży płat. rozłożyć nadzienie grubą warstwą, następnie zwinąć i obwiązać sznureczkiem. Produkty na marynatę wymieszać w małej miseczce, natrzeć całe mięso , zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w blaszce i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok  godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z cukinią mięsem i ziemniakami 119

mała cukinia 2 jajka 5 ugotowanych ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 łyżki mąki sól pieprz ziołowy pieprz czarny natka pietruszki 2 ząbki czosnku 100 g sera feta szczypta cynamonu szczypta czosnku niedźwiedziego tłuszcz do formy do posypania, podwędzany ser, lub ser żółty Na dnie formy rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach 3 ziemniaki, Pozostałe 2 ziemniaki zetrzeć(...)mięsa, doprawić je solą, pieprzem, cynamonem i 1 ząbkiem czosnku (posiekać) Mięso wymieszać i rozłożyć równo na ziemniakach. Cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką i jajkami, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym , posiekanym czosnkiem, i czosnkiem niedźwiedzim ( nie musi być) dodać pokruszony ser feta i całość wylać na rozłożone uprzednio mięso. Posypać serem (u mnie były to wędzone korbacze góralskie

Gotowanie jest łatwe
Udziec indyczy w sosie śliwkowym 106

godziny. W garnku przyrumienić cebulę, dodać wydrylowane i pokrojone w kostkę śliwki i przyprawy, następnie zagotować je i chwilę podprażyć. Wlać niepełną szklankę wody i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem ok 40 min, od czasu do czasu obracać mięso. Kiedy mięso będzie juz miękkie, wyjąć je a sos zmiksować przy pomocy blendera. Mięso pokroić w plastry, podawać z frytkami

Gotowanie jest łatwe
Filet z kurczaka faszerowany grzybami papryką i serem 102

cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty.  Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku(...)Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać. Rozłożyć jeden płat mięsa, i wyłożyć nadzienie, uklepać dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso przełożyć do brytfanki , skropić oliwą, posypać przyprawami i ziarnami i szczyptą brązowego cukru. Piec w temp

Gotowanie jest łatwe
Burito opiekane w grillu i salsa 104

naleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka sos 600 g mięsa (łopatka) 2 cebule 3 papryki pomidorowe 3 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa Burito SKWORCU szczypta bazylii szczypta oregano tłuszcz do smażenia salsa 2 papryki pomidorowe 2 pomidory 1 mała cebulka czerwona 1 ząbek(...)olej, sól i cukier. Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki. Usmażyć naleśniki na dużej patelni. sos: Mięso pokroić w drobną kostkę, paprykę, cebulę i pomidory również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć mięso i podsmażyć ok 10 min. Następnie dodać cebulę, paprykę pomidory

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami 159

mięsa gulaszowego z jelenia marynata: 1 szkl wina czewonego wytrawnego  ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej papryki szczypta suszonej chili w płatkach 1 łyżeczka rozmarynu kilka ziaren jałowca 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz majeranek 2 cebule tłuszcz do smażenia ziemniaki surówki (ewent. zestaw surówek) 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków Mięso umyć pod bieżącą wodą. Przyprawy włożyć(...)moździerza i utłuc wszystkie razem z czosnkiem, włożyć do miski zalać winem , ok pół szkl (resztę pozostawić) Wymieszać z przyprawami i włożyć do marynaty mięso. Odstawić do lodówki pod przykryciem na ok 1 dobę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulę. Włożyć mięso razem z marynatą i smażyć aż płyn odparuje i lekko się przyrumieni. Podlać

Gotowanie jest łatwe
Domowe wędliny 151

zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa) zwiększamy objętość według wagi przygotowywanego mięsa 2 l wody pół szkl soli 1 łyżka soli peklowej listki laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty rozmaryn Sól rozpuścić w wodzie, dodać utłuczone w moździerzu zioła i zanurzyć mięso . Wstawić do chłodnego pomieszczenia na ok 4-5 dni. Wyjąć z zalewy, włożyć do siatek, obwiązać sznurkami(...)zależności co tam chcemy uzyskać.  Mięsa zwiesić wędzarni. Wędzić przez ok 4-5 godzin dymem z drewna olchowego i drzew owocowych

Gotowanie jest łatwe
Pieczona szynka wiejska w miodzie i musztardzie 186

bardzo lubię pieczenie,mam do tego specjalny stary żeliwny rondel z pokrywką,ciężki strasznie,ale jak upiekę w nim mięsa-to rozpływa się w ustach.... lubicie szynkę z odrobiną tłuszczyku?Ja bardzo.... zawsze piekę większy kawał mięsa i najpierw mam obiad a potem jak wystygnie to kroję cieniutko na kanapki SKŁADNIKI: szynka wiejska(z tłuszczykiem)ok 1,5kg na marynatę(...)miodu 3 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku wyciśnięty przez praskę sok z jednej cytryny 2 łyżki oleju można dodać łyżeczkę suszonego rozmarynu ale ja pominęłam ten składnik PRZYGOTOWANIE: mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,tłuszczyk nacinamy w kratkę,mieszamy składniki na marynatę  i dokładnie nacieramy nią szynkę,dajemy do szczelnego naczynia i odkładamy do lodówki najlepiej

Swojskie jedzonko
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 110

godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć ją w solance - po przygotowaniu będzie krucha, soczysta i idealnie słona w każdej części. Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część(...)części. Cebulę z łupiną przekrawamy na pół, ząbki czosnku nie obieramy tylko delikatnie nagniatamy płaską stroną ostrza noża. Na dno garnka wykładamy połowę warzyw, na nie kładziemy mięso, zasypujemy pozostałymi warzywami. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Zalewmy wodą do równości. Gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu ( około 1,5 godziny). Jeżeli mamy szybkowar czas przygotowania skraca

kawawszklance
Galareta wieprzowa 154

groszek konserwowy sól pieprz Do garnka włożyć oczyszczoną golonkę i nogi wieprzowe, marchewkę,seler, pietruszkę,liśc laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 -2 godziny. Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę(...)plasterki i ułożyć na dnie miseczek wraz z groszkiem, dodać mięso i zalać wywarem, a następnie  odstawić do wystudzenia. Podawać z octem lub cytryną. Do galarety z nóżek nie dodaję żelatyny. galareta wieprzowa

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z sosem pomidorowym 113

czasu, ale naprawdę są warte wysiłku. Składniki: 1 duża główka kapusty – włoskiej, młodej lub zwykłej białej (polecam młodą lub włoską, jest delikatniejsza) 2 woreczki 100g ryżu 400 g mięsa mielonego wieprzowego 400 g mięsa mielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego(...)gotować ok. 10 minut, aby liście zmiękły na tyle, by można je zawijać. Gotową kapustę obrać z liści (uważnie, by ich nie podrzeć), wyciąć grubą część łodygi od głąba. Mięso wymieszać z ryżem, jajkami, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Tak przygotowany farsz wykładać porcjami na liście kapusty i ciasno zawijać (ja zaczynam „od dołu

Pociąg Do Kuchni
Makaron z mięsem strusia i fresh cheese 177

najpierw pytam czy jadłeś? jeśli nie to mu nie wierzę bo aby czegoś nie lubić trzeba to spróbować. Strusia zakupiłam w Lidlu, trochę byłam sceptycznie nastawiona do zjedzenia tego mięsa ale .....to był mój błąd. Struś jest bardzo delikatnym mięsem i smakuje wybornie. Polecam serdecznie aby jak tylko nadarzy się okazja spróbować tego pysznego mięsa. Przepis na potrawę znalazłam tutaj(...)klik ] i dzięki za tą stronę, tam jest pysznie. Makaron z mięsem strusia i ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Aromatyczna karkówka 130

łyżeczki płatków chilli 2 liście laurowe 2 ziarenka kardamonu 3 łyżki masła klarowanego 3 łyzki posiekanego szczypiorku Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 3 cm. Włożyć mięso do miski, zalać jogurtem, wsypać imbir,kurkumę, kolendrę, sól, garam masala,płatki chilli, liście laurowe, kardamon, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso musi być całe pokryte zalewą(...)Odstawić na około 10 minut. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać mięso wraz z zalewą , wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, bardzo często mieszając. Po odparowaniu wody mieszać aby mięso zrobiło się przyrumienione (brązowe ) Podawać posypane szczypiorkiem. aromatyczna karkówka

O kuchni z uczuciem
Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym 156

Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia. Składniki: 0,5kg wołowego mięsa mielonego  2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu(...)łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżej mięty posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Mięsa W misce wymieszać mięso, cebulę, cynamon, pieprz i sól. Zwilżyć dłonie wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotleciki. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania