mięso - 63110 przepisów (strona:539/4208)

Marynaty do mięs – co do czego? 148

Mięso jest podstawą prawie każdej diety. Jednak samo w sobie nie smakuje najlepiej – cała magia tkwi w jego przygotowaniu i przyprawieniu. Najlepszym sposobem na przyprawienie mięsa jest przygotowanie odpowiedniej dla jego rodzaju marynaty i długie w niej leżakowanie. Takim sposobem mięso najlepiej chłonie smaki i pozostaje soczyste. Jaką marynatę dobrać do danego rodzaju mięsa? […] Artykuł Marynaty do mięs

PysiaGotuje.pl
Nadziewana papryka 161

lekki bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest bardzo szybkie i z całą pewnością każdemu z Was będzie smakowało. Nasza wersja papryki jest przygotowana z ryżem, cukinią i mięsem mielonym. Zobaczcie jak szybko będziecie w stanie wyczarować pyszny obiad. Nadziewana papryka – składniki na 2 porcje 1/2 cukinii 250g mięsa mielonego 1 cebula 2 duże papryki pieprz cayenne ostra papryka(...)olej do smażenia 100g sera mozzarella sól Nadziewana papryka – przygotowanie Cukinię myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę szklimy na patelni na odrobinie oleju i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą, ostrą papryką, pieprzem cayenne (tutaj uważajcie, aby danie nie wyszło zbyt ostre). Dodajemy pokrojoną cukinię i całość smażymy aż mięso zacznie się delikatnie rumienić. Patelnię zdejmujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najprostsza marynata do drobiu 146

Jest prosta, pyszna i co najważniejsze to takie cudo do przygotowania w 5 minut. Ja przygotowuję ją najczęściej w słoiku – potem wrzucam mięso, marynuję przez noc a następnie podsmażam na patelni. Takie mięso, w słoiku właśnie, możecie zabrać np. na grilla. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 300 ml mleka (lub naturalnego jogurtu) ok 10 łyżek keczupu sól, pieprz, zioła(...)uznania mięso (ja wrzuciłam ok 150 g, ale zazwycaj marynuję ok 400 g) W słkoiku (albo innym naczyniu np misce) umieszczamy mleko, keczup oraz przyprawy. Solidnie wstrząsamy zakręconym słojem aż składniki się połączą. Zostawiamy na noc w lodówce. Tak przygotowane mięso możemy smażyć albo grillować. Świetnie nada się do sałatek czy na chleb. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Kotlety Mielone z Mozzarellą 304

mielone z mozzarellą to troszkę inna, wzbogacona wersja klasycznych sznyc elków i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny obiad. Kotlety Mielone z Mozzarellą - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól(...)zwykłej mozzarelli pokrojonej w dużą kostkę) Kotlety Mielone z Mozzarellą - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy

Słodka Strona
Gulasz z udźca z indyka z cukinią, papryką, marchewką i kaszą jaglaną 176

niepowtarzalny smak zawdzięcza warzywom, a nie przyprawom. Danie zdecydowanie lekkostrawne, dietetyczne a do tego smaczne Wykonanie dania dla 4 osób Zagotuj wodę i wrzuć ziele angielskie, listki laurowe oraz mięso. Przykryj garnuszek, zmniejsz ogień i pozwól mięsku gotować się pod przykryciem przez co najmniej 40 minut. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aż stanie się lekko brązowa(...)Dodaj usmażoną cebulę do garnka z gotującym mięsem. Obierz marchew i pokrój ją w plasterki szerokości 0,5 centymetra. Umyj i oczyść paprykę oraz cukinię i pokrój je w kostkę wielkości 1-1,5 cm. Jeśli minęło już 40 minut, odkąd gotujesz mięso – dodaj do niego marchew, paprykę i cukinię. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Jeśli

Eat me! Fit me!
Gulasz mięsny z dynią. 174

karkówki 25 dag dyni hokaido 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, majeranek  3 łyżki mąki 2 łyżki oleju ziele angielskie i liść laurowy natka pietruszki   Przygotowanie; Mięso myjemy, osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Oprószamy wszystkimi przyprawami. A następnie mąką. Smażymy na rumiano z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do garnka. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie(...)Cebulę siekamy w talarki, wrzucamy do mięsa. Dolewamy wody do połowy mięsa i dusimy. Kiedy mięso już jest prawie miękkie dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię.  W razie potrzeby dolewamy wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku oraz zagęszczamy łyżką mąki, wcześniej rozmieszaną w wodzie. Posypujemy natką pietruszki.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Karkówka pieczona w cebuli 275

Kawałki karkówki marynowane, a następnie upieczone w rękawie do pieczenia razem z dużą ilością cebuli. Mięciutkie i aromatyczne mięso na obiad, które nie wymaga dużego nakładu pracy, bo wszystko piecze się w piekarniku. Obok mięsa mogą piec się również zawinięte w folię aluminiową ziemniaki i cały obiad będzie gotowy :) 1 kg karkówki 1 kg cebuli 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego(...)odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: cebula , marynata , przecier pomidorowy , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 198

Jednak częściej eksperymenty kulinarne zaskakują pozytywnie i zapisują się w rozdziale do powtórzenia. Tym razem padło na burgery z indyka. Niby nic nadzwyczajnego, ale liczą się dodatki ;) 350 g mięsa mielonego z kurczaka  1 ząbek czosnku 1 marchewka  1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej  0,5 łyżeczki tymianku(...)łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól  Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko oraz wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, aby mięso mniej nam się kleiło do ręki dolewamy trochę zimnej wody. Gdy mięso mamy już uklepane, formujemy kotlety i kładziemy na grilla lub patelnię grillową

Emskie Smaki
Pilaw z kaszą bulgur 158

Pilaw z kaszą bulgur, mięsem mielonym, porem oraz marchewką to pomysł na szybki do przygotowania, jednogarnkowy i bardzo smaczny obiad. Warto dodać, że bulgur jest to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, która zawiera dość dużo błonnika, witamin z grupy B oraz niezbędnym minerałów. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z indyka 3/4 szklanki(...)patelni wok wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pora i marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać surowe mięso mielone i wszystko przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ostrą papryką. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, wsypać opłukaną kaszę bulgur

Ugotować
CANNELLONI PO MEKSYKAŃSKU 148

jedzenie to już czysta przyjemność 😉Na pewno na moim blogu nie raz jeszcze się pojawi przepis z nimi. Tym razem jest to cannelloni po meksykańsku... z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz fasolki czerwonej, a do tego sos pomidorowy. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😋 Składniki : 1 op. makaronu cannelloni 500 g mięsa mielonego ( u mnie(...)patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz 1 łyżeczką papryki słodkiej mielonej. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Na końcu dodajemy kukurydzę oraz fasolkę czerwoną z puszki. Odstawiamy do wystygnięcia

Kuchnia MagdaLeny
Drobiowe FIT gołąbki w sosie koperkowo- jogurtowym 204

się jako obiad rodzinny , jest dla tych co dbają o linie , i dla tych co lubią sobie dobrze zjeść , ale to już według uznania Państwa . Składniki  300 dag mięsa drobiowego mielonego  1 duża cebula  pęczek kopru świeżego bądź suszonego  2 jajka  1 kubek jogurtu greckiego  sól  pieprz czarny  1 puszka pomidorów(...)łyżka mąki ryżowej  Wykonanie  Na wstępnie parzymy kapustę i odcinamy twardą część z liści i odstawiamy na chwilkę , a między czasie zajmujemy się naszym mięsem. Do miski przekładam mięso mielone , dodaję pokrojoną cebulę w kostkę , dodaję jajka , ryż ugotowany , i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , następnie bardzo dokładnie mieszamy . Kiedy nasze mięso jest dokładnie wymieszane , zabieramy się

Mój Smak
Cudowny domowy pasztet 174

wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę. Pasztet można zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest(...)pieczarek 2 małe marchewki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy

MojaQchnia.pl
Ragoût miesno-warzywne 118

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.  Składniki: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego(...)czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek oliwa do podsmażenia Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy

Pyry na Gaz
Roladki z cukinii i bakłażana 174

Cukinia i bakłażan idealny duet. Zrobiłam te roladki z mięsem z piersi kurczaka, idealne na obiad i imprezowe kolacje. Przygotowanie warzyw – bakłażana i cukinię umyć, pokroić w cienkie paski. Posypać wszystkie plastry delikatnie solą. Zostawić na 20 minut, żeby puściły sok. Następnie każdy plasterek wytrzeć i odłożyć na bok. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić cukinię i bakłażana(...)już nie gotować. Zaparzyć warzywa 2 minuty. Wyjąć plastry bakłażana i cukinię z wody. Przelać zimną wodą. Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką i ostrą w proszku, chilli w proszku, oregano

Kuchnia Pokoleń
Kotlety z gotowanego drobiu 179

Mówiłam Wam już o tym, jak bardzo lubię rosół? Zawsze jednak mam problem, co zrobić z tego rosołowego mięsa, bo nigdy nie możemy go przejeść.  Często je obieram, mrożę i wyciągam gdy potrzebuję np do krokietów czy pierogów, ale i one w końcu mogą się znudzić.  Tym razem postawiłam więc na kotlety. Zastanawiałam się tylko,czym je ożywić(...)domu, a zawierają w sobie trochę wody i żółty ser, który doskonale je spoił. Kotleciki wyszły mięciutkie,pulchne i naprawdę smaczne. Polecam, zwłaszcza jeśli także macie w zanadrzu gotowane mięso. Składniki na ok 14 kotletów:   700g drobiowego mięsa gotowanego (u mnie "rosołowego") 1 większa pierś z kurczaka 300g pieczarek 1 łyżka masła 1 czerwona cebula 1 kajzerka 100g sera

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania