mięso - 63110 przepisów (strona:536/4208)

Mięso mielone w sosie pomidorowym z batatami 144

Pomysł na obiad - mięso mielone w sosie pomidorowym z batatami i sałatką z oliwkami i papryką. Składniki : - mięso mielone z szynki - sos pomidorowy passata - czosnek - oregano - chilli - bataty - sałata lodowa - czarne oliwki - pomidor - papryka - sok z cytryny - sól - pieprz Przygotowanie →Mięso 1. Rozgrzać olej na patelni, pokroić w kostkę czosnek i podsmażyć. 2. Dodać mięso i smażyć około 20 minut

Kuchenne innowacje
Mielone zapiekane w szynce parmeńskiej 123

Witajcie po weekendzie :-). W tamtym tygodniu oglądałam chyba powtórkę programu Ugotowani i jeden pan zawijał tak mi się wydawało mięso mielone w szynkę parmeńską. Jak nie było to mięso mielone, to ja takie zawinęłam i zapiekłam w piekarniku. Powiem Wam, że fajnie smakuje, tak inaczej. U mnie z ziemniaczkami i ogórkami, które nie zdążyły znaleźć się na talerzu :-). Miłego poniedziałku(...)Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub innego 9 plasterków szynki dojrzewającej u mnie parmeńska 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki ketchupu 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Łyżką nabieramy porcje i formujemy w rękach owalne kotleciki. Następnie każdy zawijamy w plasterek szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym

kruche babeczki
Marokańskie szaszłyki 169

szaszłyki znalazłam pod tą nazwą i w niezmienionym stanie przekazuję dalej. Szaszłyki te są typowo męskim daniem i to nie tylko za sprawą tego, iż mamy tutaj samo mięso. Są bardzo pikantne i wyraziste. Jak dla mnie za bardzo. Ok, być może jestem stereotypowa i niesprawiedliwa w tej kwestii, ale ja ich nie dałam rady zjeść, za to mój mąż(...)kminu rzymskiego/kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego szczypta cynamonu szczypta imbiru 2 ząbki posiekanego drobno czosnku Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do pojemniczka z wieczkiem. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą na talerzyku lub w miseczce, posypujemy nimi kurczaka, mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki, najlepiej

Smaki Na Talerzu
Gulasz wieprzowy z papryką 166

porcja dla dwóch osób: 300 gram szynki wieprzowej, 1 papryka, cebula, 500 ml bulionu, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty. Krok 1 Mięso i cebulę kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paski. Krok 2 Na rozgrzany olej wrzucamy mięso doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy, aż się mięso przyrumieni. Krok 3 Do garnka wlewamy łyżkę(...)oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Całość zalewamy bulionem, a następnie dodajemy mięso z patelni. Krok 4 Na rozgrzanym oleju przesmażamy paprykę i dodajemy ją do garnka z bulionem. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy przez około 40 minut po przykryciem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

Coś bym zjadła
Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym 177

piersi z kaczki umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski skórką do dołu, posmarować octem balsamicznym i delikatnie posypać majerankiem. Wstawić do lodówki. Godzinę przed przygotowaniem mięsa, wyjąć je z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 ºC    (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć piersi(...)przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje kawałki piekłam 20 minut i muszę stwierdzić, że mięso zbyt mocno się upiekło, dlatego radzę Wam skrócić czas pieczenia o 5 minut).  Od lewej strony: pierś smażona od strony skórki, a następnie od strony mięsa W międzyczasie przygotować

Ugotować
Kurczak z kaszą jaglaną i warzywami 212

kaszy jaglanej 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie 2 cebule puszka kukurydzy 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do gyrosa Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to przyprawa do gyrosa). Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju(...)Gotowe zdejmujemy z patelni i przekładamy np do miseczki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Kaszę przelewamy wrzącą wodą, osączamy na sicie. Na patelni, na której smażyło się mięso przesmażamy pokrojone cebule. Następnie dodajemy kaszę i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. W międzyczasie zagotowujemy 3 szklanki wody, którą lekko solimy. Wsypujemy do niej kaszę wraz z cebulą i gotujemy na małym

Smaki Na Talerzu
Kebab z baraniny 253

Jeżeli będziecie robić szaszłyki na drewnianych patyczkach szaszłykowych, wyjdzie ich znacznie więcej.  Płaskie szpadki metalowe mają tę przewagę, że podczas grillowania  mocno się rozgrzewają, i dzięki temu mięso piecze się również w środku.  Kebaby podałam z  sałatką z grillowanych warzyw  i z przypieczonymi na grillu ziemniakami (wcześniej ugotowanymi w mundurkach). Pyszne! Składniki(...)płatkach 2 łyżki lodowatej wody (najlepiej wymieszać wodę z kostkami lodu) Do podania: 1 czerwona cebula z sumakiem chlebki  pita liście natki pietruszki sałatka z grillowanych warzyw przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zmielić . Przełożyć do misy robota ( z mieszadłem do ciast drożdżowych), dodać sól, 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżkę sumaku i 1 łyżeczkę  płatków paprykowych

Stare Gary
CHILI Z MIĘSEM MIELONYM, RYŻEM I WARZYWAMI 107

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 35 dag mięsa mielonego, 150-200 g ryżu, łyżka oleju, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle, 1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle, 1/2 większej papryki czerwonej, szklanka bulionu,  większa garść tartego sera żółtego, łyżeczka oregano, łyżeczka(...)kminu rzymskiego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oliwie. Dodaję mięso i przyprawy, mieszam. Smażę do momentu lekkiego zarumienienia się mięsa co jakiś czas mieszając. Paprykę kroję w średnią kostkę, fasolę i kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję warzywa, ryż i pomidory, wlewam bulion

JejKuchnia
Przepis na Lasagne dla niemowlaka. 276

pizza: Jak przemycić dziecku jajko. Omlet a’la pizza Lasagne dla niemowlaka Składniki na farsz bolognese 550 gramów pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (/czubata) 400 gramów mięsa mielonego (/ja użyłam wieprzowo-wołowego) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1/2 szklanki wody (/jeśli nie lubicie mocno miękkiej lasagne możecie dodać 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżki mąki pszennej (/około 33 gramów) 500 mililitrów mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Farsz przygotowanie Pomidory sparzyć wrzątkiem i polać zimną wodą, obrać ze skórki pokroić w kostkę. Mięso przesmażyć krótko (2 minuty) na oliwie. Mięso mieszamy w trakcie podsmażania. Do mięsa wsypać przyprawy i wlać wodę. Dodać pomidory i koncentrat. Dusić pod przykryciem 10-15 minut na minimalnym

Krupeczki
Zrazy wieprzowe 136

zupki, ale można oczywiście zrobić takie zrazy w jakimś sosie.Moje zrazy gotowały się w wolnowarze, ale można także normalnie w zwykłym garnku. kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z łopatki wraz z dodatkiem papryki i pieczarek 199

papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka mąki olej do smażenia Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką. Na dno szybkowaru wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone mięso. Całość chwilę(...)sobą smażyć. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę. Dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia

Ugotować
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 310

porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia Szczypta soli Na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)tartego żółtego sera Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Podsmażamy na złoty kolor pod sam koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzucamy mięso. Podczas kiedy mięso się smaży w misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy

Kolizje Smaków
Pieczona łopatka 139

kulek czarnego pieprzu łyżka miodu Sposób przygotowania: Majonez i ketchup wymieszać w średnim garnku z majerankiem i solą. Łopatkę umyć i włożyć do garnka. Zalać woda tak aby całe mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce(...)chłodnym miejscu. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około

Pyry na Gaz
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 139

kwaśne i czuć w nich aromat chrzanu. Smak jest doskonale zbalansowany. Jest to pierwsza ćwikła, które mi smakowała. I na pewno sięgnę po nią jeszcze raz Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki: Ciastko: 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania około 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru szczypta soli(...)Farsz: około 350 g ugotowanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe, zwarzone po zmieleniu) 1 jajko 4 łyżki ćwikły z chrzanem (ja użyłam Jamar ) ulubione przyprawy (u mnie czosnek i majeranek) pieprz sól Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 4-5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiewamy

PatiGotuje
Roladki z kurczaka ze szparagami i mozzarellą w parmezanowej panierce 151

Wyłowić i włożyć na chwilę do zimnej wody. Filety z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry i ułożyć na mięsie. Położyć z brzegu parę sztuk szparagów, delikatnie oprószyć solą i ciasno zrolować mięso w roladkę. Zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Na patelni(...)rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty i rumiany kolor. Takie mięso można podać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: filet z kurczaka , mozzarella , parmezan , szparagi

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania