tego jak pie jest przygotowany może stanowić przekąskę, idealną do zabrania np. na wycieczkę czy piknik, szybki lunch, czy danie główne. Pie to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa (a także warzyw) z rosołu. Danie jest stosunkowo proste i jeżeli wykorzystacie do jego przygotowania gotowe ciasto francuskie to także szybkie do zrobienia. Pie można oczywiście zrobić z dowolnymi dodatkami, tworząc(...)będę miała okazję zaprezentować inny rodzaj pie. A tymczasem polecam pie z kurczaka z pieczarkami, marchewką i groszkiem! Pie z kurczaka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub mięso z rosołu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 200-250 ml rosołu, bulionu lub wywaru z gotowania piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany 1 średnia cebula 1 marchewka 1 łodyga
Codzienne Gotowaniewina , półsłodkiego 2 łyżeczki zmieszanych ziół suszonych ( majeranek,bazylia,tymianek,oregano) sól do smaku łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 40 g zielonych oliwek bez pestek Z mięsa z kurczaka zdejmujemy skórę i wyciągamy kości . Nacieramy mieszanką przypraw, zmiażdżonym praską czosnkiem , zalewamy winem i odstawiamy na dwie godziny lub na całą noc . Wyciągamy mięso z zalewy, zalewę odstawiamy(...)będzie jeszcze potrzebna . Mięso obsmażamy na oliwie z oliwek , na złoty kolor z obu stron , zalewamy zalewą pozostałą po moczeniu , passatą , doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło
Ogrodnik w podróżysmakowało na szczęście tak, jak miało smakować. Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 15- 20 rurek cannelloni 1 kulka mozzarelli (ok. 120 g) 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego (lub tylko jednego gatunku) 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona(...)suszona papryczka chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione. Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut). Dodajemy
bistro mamazapasy na cały rok. Pamiętam ten smak świeżego, smażonego pogardla doprawionego tylko solą i pieprzem. Niczym więcej. Proste, banalne ale jakie to było pyszne. Teraz ciężko jest o takie mięso, no chyba że się mieszka na wsi i ma własne świnie, ale jeśli nie to niestety trzeba skorzystać z mięsa kupnego, ale najlepiej ze sprawdzonego miejsca, żeby nie było(...)folii, naszpikowane nie wiadomo czym, nie mrożone tylko naprawdę świeże. Mięso ma być świeże. Ja smak tej świeżonki podrasowałam kawałkiem podgardla wędzonego, bo świeżego nie sposób zdobyć i niestety musialam wykorzystac inne czesci jak łopatkę i karkowkę. Gotowe danie - mięso smakuje najlepiej z chlebem i kiszonym ogórkiem Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieprzu 1 listek laurowy 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 50g boczku pokrojonego w kostkę sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku posiekana natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie do wywaru dodajemy marchew, selera, korzeń pietruszki, podpieczoną cebulę, lisek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela(...)doprawiamy do smaku - gotujemy 20 minut. Krok 2. Wyjmujemy z rosołu mięso, grzyby oraz marchew - mięso i marchew kroimy w kostkę, a grzyby w paski. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy
Moja Książka Kucharskawyjątkowego aromatu, dzięki dodatkowi białego, wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤ Składniki(...)wzdłuż na pół - w sumie z trzech filetów powinniśmy otrzymać 12 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Następnie zalewamy bulionem
Kuchnia MagdaLenyjednak tarta z groszkiem i kiełbasą spełni się w roli pożywnego posiłku, który nasyci i rozgrzeje. Do wykonania tarty śmiało można zastąpić kiełbasę boczkiem czy gotowanym / pieczonym mięsem, np. kurczakiem albo pieczenią ze schabu. Również warto zrezygnować z mięsa całkowicie i przygotować wersję wegetariańską z dodatkiem tofu. Groszek polecam świeży, jednak poza sezonem też świetnie się nadaje groszek(...)mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka składniki na farsz: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 200 g kiełbasy / mięsa wcześniej ugotowanego lub usmażonego 300 g zielonego groszku (mrożony/świeży/konserwowy) 4 jajka rozm. L 150 ml słodkiej śmietanki 18% łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) pęczek natki pietruszki sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkijedynego w swoim rodzaju Kuby, który prowadzi sklep Wyroby Naturalne :) Potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego ryżu 5 liści kapusty pekińskiej 1 jajko pieprz, sól, pieprz ziołowy 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 cebula 300 g przecieru pomidorowego 50 g oscypka Wyroby Naturalne 2 łyżki oliwy sól, pieprz, rozmaryn 3 serki wędzone owcze Wyroby Naturalne Kapustę szatkujemy na cienkie(...)naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i ją chwilę podsmażamy z niewielkim dodatkiem soli. Na patelnię do cebulki dorzucamy zmielone mięso i podsmażamy całość tak długo, aż cała woda wyparuje z mięsa. Na koniec dodajemy przecier i przyprawy. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Mięso po wyłączeniu źródła ciepła mieszamy jeszcze
MamaOskarkaUwielbiam mięso mielone bo można z niego wyczarować przeróżne pyszności. Dziś naszło mnie na kotlety mielone takie szybkie i proste. A żeby nie były takie zwyczajne nafaszerowałam je serem feta. Całość podałam z ryżem i sałatką z białej kapusty z burakami . Składniki: 600 g mięsa mielonego 1 cebula(...)bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku/wodzie, odcisnąć. Fetę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać cebulę, bułkę, jajko. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę i spłaszczamy. Na każdy nakładamy kawałek fety i sklejamy
magiczna kuchnia Kasimyśleć o żadnym innym smaku jak o smaku krupnika, takiego z ziemniaczkami :) Składniki : 2 śr. marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 pałki z kurczaka lub innego mięsa liść laurowy ziele angielskie niecała szklanka kaszy jęczmiennej 3-4 średnie ziemniaki natka pietruszki lub koperku sól pieprz Przygotowanie: Mięso wstawiamy do garnka (ok 1,5 l wody) dodajemy włoszczyznę(...)liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 20-30 minut. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kaszę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Wyjmujemy mięso wraz z warzywami na talerz pozostawiając cały czas garnek na palniku do którego dodajemy teraz ziemniaki i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy ok 30 minut. Wyjęte warzywa kroimy w kosteczkę, obrane mięso
Mechanik w kuchniwszyscy lubią to jest to ! Siekane kotlety przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, a potem tylko chwilę trzeba poczekać aż się ugotują. U mnie kolety powstały z mięsa tzw gulaszowego z indyka, był pomysł żeby je zmielić – ale myć potem maszynkę ? o nie ! posiekamy i zobaczymy :) I wyszły pyszne malutkie ( bo ja zdecydowanie wolę malutkie ) kotlety(...)wręcz kuleczki :) To co idziemy do przepisu, a potem przygotujcie je w swojej kuchni, naprawdę są pyszne Siekane kotlety z indyka 50 dkg mięsa z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranek 1/2 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli bułka tarta
Kuchnia na wzgórzupopularnej ostatnio sałatki meksykańskiej. Sałatka okazała się hitem imprezy i każdy prosił o przepis. Myślę, że jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to najwyższa pora to nadrobić ;) 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona cebula 1/2 sałaty lodowej(...)łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 1 szkl majonezu 1 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl keczupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia. Sałatę pokroić. Składniki na sos wymieszać. W szklanej misce układać
Smakołyki Asisolą (celowo nie podałam tu proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego ile piersi zamierzacie przygotować). W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone. Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec(...)piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę
Zrób to smacznieKotlety schabowe według Magdy Gessler są rzeczywiście wyśmienite! Kruche, delikatne, chrupiące. W zasadzie nie ma w ich przygotowaniu wielkiej sztuki, potrzeba tylko kilku godzin na moczenie mięsa w mleku. Właśnie to dzięki mleczno-cebulowej marynacie mięso kruszeje i staje się tak miękkie. Mięso na kotlety należy rozbić cieniutko, a także przekroić żyłki, jeżeli takie występują na kotletach – to właśnie(...)Składniki 500 g schabu 300 ml mleka 2 średnie cebule duże jajko lub dwa małe mąka do panierowania bułka do panierowania sól i pieprz smalec do smażenia Przepis 1 Mięso kroimy na kotlety i je cienko rozbijamy. Jeżeli widzimy na kotletach żyłki, przecinamy je. Cebulę kroimy w plastry. Kotlety umieszczamy w głębokim naczyniu i przekładamy cebulą, zalewamy mlekiem. Odstawiamy
Kuchnia Bazyliinajwiększego garnka, zapach zdradza, że będzie wyjątkowo pyszny, ale jestem cierpliwa i pozwolę mu jeszcze trochę się pogotować, żeby wydobyć całą esencję smaku. Z bulionu będzie zupa, a mięso i warzywa wykorzystam do ulepienia pierogów. A mówią, że jaki poniedziałek, taki i cały tydzień. Cóż, z takim obiadem bez wątpienia będzie bardzo smaczny:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju ok 400g mięsa z rosołu (obranego z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka opcjonalnie: łyżeczka domowej vegety Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej
Obiad gotowy