cebule (użyłam dwie białe i dwie czerwone) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra mielona olej do smażenia 1/2 szklanki bulionu lub wody *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i nacieramy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami smażymy karkówkę z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Usmażone mięso zdejmujemy z patelni(...)pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę *** *** Cebulę dusimy przez kilka minut pod przykryciem – do zeszklenia *** *** Następnie na patelnie z powrotem dokładamy mięso *** *** Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością bulionu lub wody, aż do miękkości mięsa *** *** Przed końcem duszenia doprawiamy całość do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE
Blog z Apetytempodać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub pieczywem. A do tego ulubiona surówka np. z marchewki. Schab z tego przepisu wychodzi miękki i soczysty. Myślę, że można również wykorzystać inne mięso np. szynkę czy karkówkę i też będzie równie smacznie. Danie jest proste do zrobienia, nawet jeśli ktoś nie ma żadnych umiejętności kulinarnych, powinno udać się bez problemu. Gorąco polecam! Składniki(...)pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab my jemy , osusz amy i kroimy w niezbyt grube plastry. Rozbijamy je lekko tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem. Mięso można odstawić na kilka godzin, aby przeszło przyprawami, ale nie jest to konieczne. Następnie schab podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Prze kładamy go do brytfanny lub naczynia żaroodpornego
e-PrzepisyKulinarnePapryka faszerowana To bardzo prosty, smaczny i w miarę szybki w wykonaniu pomysł na paprykę faszerowaną mielonym mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Polecam! Składniki: 3- 4 papryki (mogą być różnokolorowe) 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 pomidory 100g ryżu 1/3 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia *** Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, przesmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili oraz oregano i całość smażymy, aż mięso straci surowy kolor *** *** Następnie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory
Blog z Apetytemziemniaków ok. 100 g żółtego sera 1 duża łyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie(...)marchewkę. Wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Całość zalać passatą pomidorową, delikatnie posolić, dodać suszony tymianek i paprykę. Wymieszać i dusić bez przykrycia ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. W międzyczasie obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy sos będzie już dochodził ziemniaki utłuc na puree z masłem
Simply Foodmałe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do pojemniczka i polewamy mniej więcej 1 łyżką oleju. Następnie posypujemy je przyprawą do gyrosa i mieszamy. Pojemniczek zamykamy i wkładamy do lodówki(...)czasie cebulę kroimy w piórka, a umyte pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz łyżkę masła i obsmażamy piersi z obu stron. Ładnie przyrumienione mięso przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy dalej. Gdy pieczarki nieco się obsmażą i zmniejszą swoją objętość, dodajemy na patelnie serek mascarpone. Dokładnie
Smaki Na TalerzuKotlety drobiowe po parysku Dziś przedstawiam Wam alternatywę dla tradycyjnych kotlecików z kurczaka. Kotlet po parysku to mięso panierowany w samym jajku, bez bułki tartej. Taka ciekawa odmiana obiadowa. Mięso upieczone w ten sposób jest, mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka papryka mielona słodka bazylia suszona sól około pół szklanki mąki(...)obtoczenia kotletów olej lub masło klarowane do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy, kroimy na części i lekko rozbijamy *** *** Mięso przyprawiamy z dwóch stron papryką mieloną i solą *** *** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy łyżkę papryki, łyżkę suszonej bazylii i pół łyżeczki soli, mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę *** *** Kotlety kolejno obtaczamy w mące, a następnie w jajkach i od razu smażymy
Blog z Apetytemzabraknąć oczywiście typowo męskich dań. Przygotowałam więc im zupę hamburgerową. Zupa hamburgerowa podchodzi z USA i jest uwielbiana przez tamtejsze dzieci. Składa się z selera, marchewki, pomidorów, papryki i mięsa wołowego. Zupa jest gęsta, aromatyczna i treściwa. Zupę poleca się przy diecie przyspieszającej metabolizm. Składniki: 960 g mięsa wołowego 1 cebula 2 szt. papryki czerwonej 6 szklanek bulionu 2 łodygi(...)sól pieprz szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki papryki ostrej Cebulę obrać i pokroić. Selera okroić. Na łyżce oleju podsmażyć mięso wołowe z cebulą i selerem. Marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę kroimy w kostkę. Do bulionu dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pomidory z puszki, paprykę, kukurydzę, koncentrat i ketchup i przyprawy
Kuchnia w oparachmałe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do pojemniczka i polewamy mniej więcej 1 łyżką oleju. Następnie posypujemy je przyprawą do gyrosa i mieszamy. Pojemniczek zamykamy i wkładamy do lodówki(...)czasie cebulę kroimy w piórka, a umyte pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz łyżkę masła i obsmażamy piersi z obu stron. Ładnie przyrumienione mięso przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy dalej. Gdy pieczarki nieco się obsmażą i zmniejszą swoją objętość, dodajemy na patelnie serek mascarpone. Dokładnie
Smaki Na Talerzugarści mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku olej garść sera (u mnie czeski ser parenica - można zastąpić wędzoną mozzarellą) +jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić tak, aby wyszło nam 6 kotletów. Rozbić. Posolić i popieprzyć. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć, po czym dodać szpinak. Lekko posolić(...)popieprzyć, dusić, aż szpinak zmięknie. Zdjąć z kuchenki. Do szpinaku dodać ser starty na tarce o dużych oczkach, wymieszać. 3. Na każdego kotleta ułożyć porcję szpinaku, złożyć, spiąć wykałaczką. Mięso opanierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rumiano z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą
Kuchnia domowa Anipodgrzejecie go w mikrofalówce i będziecie mogli cieszyć się wyśmienitym zdrowym i pożywnym posiłkiem. Myślę, że warto spróbować… Poniżej znajdziecie przepis i listę zakupów… Składniki 400g mięsa mielonego z indyka 1 średniej wielkości papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli olej do smażenia łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki 500ml bulionu sól pieprz 100g ryżu (1 torebka) Indyk z warzywami i ryżem – przepis Na odrobinie oleju szklimy cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy mięso z indyka i podsmażamy. W międzyczasie dodajemy drobno posiekany czosnek . Kiedy mięso będzie już usmażone dodajemy ryż i całość chwilę smażymy (2-3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mini pizza z gyrosem to idealny pomysł na wyśmienite przekąski podczas tegorocznego mundialu. Pizzerinki drożdżowe z mięsem w przyprawie gyros, warzywami i dwoma rodzajami sera zachwycą zresztą nie tylko zagorzałych kibiców. Są idealne również na imprezę czy piknik. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również świeże drożdże, wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn(...)drożdży łyżka oleju łyżeczka soli szczypta oreganoSos: około 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki oliwy sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, cebula suszona Dodatki: pierś z kurczaka 200 g mięsa mielonego przyprawa do gyrosa 3 ogórki kiszone cebula czerwona kulka mozzarelli około 250 g sera żółtego Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy olej, sól
e-PrzepisyKulinarneCukinia faszerowana Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera SOS: 1 łyżka(...)Wydrążone krążki układamy w naczyniu żaroodpornym i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Ryż gotujemy na sypko. Wydrążony miąższ z cukinii kroimy na drobne kawałki, pomijając pestki – je wyrzucamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, miąższem cukinii i przyprawami – do smaku *** *** Farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii *** *** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę
Blog z Apetytemkurczaka pokroić w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Olej wlać do miski, wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone piersi drobiowe, wymieszać tak by marynata pokryła mięso. Odstawić miskę do lodówki na około godzinę. W tym czasie moczyć patyczki do szaszłyków w wodzie. Paprykę czerwoną oczyścić, pokroić w kwadraty mniej więcej wielkości pokrojonego wcześniej mięsa. Ananasa(...)krążki na raz pokroić na mniejsze kawałki. Na patyczki nakłuwać na przemian papryka, mięso, ananas, mięso, papryka i tak na zmianę po parę kawałków na jednym patyczku. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki 25 minut na kratce
Zrób to smaczniekrajach arabskich czy śródziemnomorskich spotkaliście pieróg pod nazwą "burek" (słyszycie to podobieństwo w brzmieniu obu wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli(...)cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie powszechnie wykorzystuje się mieloną wołowinę i wieprzowinę, a czebureki smaży się w oleju. Moje czebureki
Obiad gotowyMocny, aromatyczny gulasz z kruchym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego - szynki, 2 garści suszonych grzybów, 2 duże cebule. ok 1 l bulionu warzywnego, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, łyżka oleju, 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Grzyby moczymy w 400ml wody przez 30-40minut. Mięso kroimy w kostkę(...)minut. Wrzucamy do bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy przez około 1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie i kruche; po około godzinie dodajemy pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulę. Pod koniec gotowania możemy delitaknie zagęścić mąką z wodą. Podajemy z pampuchami
Lena Gotuje