Lasagne po bolońsku z cukinią Pyszna wersja lasagne tym razem oprócz mięsa mielonego dodałam także sporo cukinii i innych warzyw . Doskonały obiad , który zdecydowanie warto przygotować dzień wcześniej . Lepiej się wtedy kroi , a smakuje nieziemsko Lasagne to jedno bardziej lubianych dań mojej męskiej części rodziny . Obojętnie czym nadziewana zawsze cieszy się dużym wzięciem . Nawet wielka forma , zrobiona na obiad , znika(...)najpóźniej w porze kolacji Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1/2 małej cukinii 2 marchewki 2 strąki chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 duże ,mięsiste pomidory 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie płatów do lasagne sól do smaku masło do smarowania formy sos beszamelowy : mleko 2 łyżki
Ogrodnik w podróżyWypróbujcie filet z indyka w aromatycznym sosie miodowym z dodatkiem chili i cytryny. Filet z indyka to dobra alternatywna do kurczaka – pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. W dietetycznym “rankingu” indyk zdecydowanie zwycięża z innymi rodzajami mięs, w tym także z popularnym(...)indyka pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy (po 1 łyżeczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki. 2 Usmaż mięso na patelni – w razie potrzeby dodaj troszkę wody, aby nic się nie przypaliło. 3 W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 4 Gotowe danie skrop sokiem z cytryny
A to pestkaKarkówka w sosie śliwkowo – piwnym Miękkie, soczyste i kruche mięso wieprzowe w bardzo aromatycznym i wyrazistym w smaku sosie piwnym z wyczuwalną nutką grzybowo – śliwkową. Bardzo smaczny obiad, polecam! Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 suszonych śliwek kilka suszonych grzybków 150g ciemnego piwa 300g wody 1 łyżka mąki przyprawy: sól(...)smażenia *** Karkówkę kroimy w około centymetrowe plastry, przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem i podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na złoty kolor *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnie ponownie dokładamy
Blog z Apetytemdoświadczenia wiem, że sprawiają problem wielu osobom. Dlatego też postanowiłam kotletom poświęcić osobny post i przekażę Wam mój przepis na pyszne klopsy, takie jak u mamy :) Składniki: * 500 g mięsa mielonego, np z szynki * 1 jajko * 1 cebula * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta * płaska łyżeczka soli * 1/3 łyżeczki pieprzu (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)użyłam Skworcu ) * 2/3 szklanki rosołu (w ostateczności wody) * bułka tarta do obtoczenia * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy i wlać rosół lub wodę. Całość dobrze wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Mięso musi być dobrze wymieszane z przyprawami i wchłonąć
Zrób to smacznieKrokiety po chłopsku Smaczne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu – takie są właśnie krokiety po chłopsku. Wypełnione pysznym farszem z kapusty, mięsa i pieczarek oraz podane z domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Polecam! Składniki: ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczonego(...)gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu) 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą
Blog z ApetytemCoś dla fanów połączenia mięsa ze szpinakiem. U nas w domu to połączenie jest bardzo lubiane i często staram się by przygotowane było w różnych odsłonach. Tym razem świeży szpinak w towarzystwie kanapkowego serka śmietankowego. Bardzo zgrany duet:) Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. 3-4 małe filety z kurczaka 125 g serka kanapkowego (ja wykorzystałam Twój Smak(...)płynów. Przekładamy na deskę i siekamy na mniejsze części. Tak przygotowany szpinak mieszamy z serkiem kanapkowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie nacinamy w jego najszerszej części tworząc tzw kieszeń. Mięso układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w taki sposób, by rozcięcie (kieszeń) znajdowała się
Smaki Na Talerzukrótkiego (ze względu na charakterystyczny otwór w środku). Z tym makaronem najlepiej sprawdzają się właśnie gęste sosy. Polecam i Wam spróbować. Takie dania w szczególności uwielbia mój mąż. Mięso musi być Składniki: około 300 g mięsa mielonego 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka około 400 g krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej 3 łyżki przecieru pomidorowego pełna(...)pominąć, też będzie pysznie Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek również można drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (ja zazwyczaj trę). Składniki chwilę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem chwilę smażymy (mieszając i rozdrabniając łyżką mięso). Następnie dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy, ajvar (pasta warzywna
Słodkie okruszkismakują z surówkami i warzywami gotowanymi na parze. Kotlety z indyka i kaszy jaglanej to takie danie, które syci, ale nie obciąża naszego organizmu, gdyż jest lekkostrawne. Dodatek do mięsa z indyka suszonych pomidorów nadał kotletom bardzo przyjemnego i dość wyraźnego smaku. Kasza jaglana sprawiła zaś, że kotlety nie są suche. Według mnie jest to połączenie idealne i często przygotowuję(...)połączenia, zapewniam, że danie zagości u Was na stałe. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + smażenie Składniki na kotlety z indyka i kaszy jaglanej: 1,2 kg mielonego mięsa z indyka 3/4 szklanki kaszy jaglanej duża cebula 3 ząbki czosnku 10 sztuk suszonych pomidorów 3 jajka wiązka natki pietruszki łyżeczka oregano łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki
Kuchcik gotujePolędwiczki wieprzowe nie są tanie ale są pyszne i warto by chociaż „od święta” pojawiły się na naszych talerzach w przerwie boczku, łopatki, karkówki itp. Ich mięso jest szlachetne, delikatne, miękkie i soczyste oraz bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Tutaj przepis na najprostszą wersję, czyli bez żadnego rozbijania, jedynie lekko dociśnięte dłonią, posypane solą i pieprzem(...)Polędwiczki pokroić w plastry o grubości ok 1,5-2 cm. Tak przygotowane plastry rozłożyć na desce lub blacie kuchennym i docisnąć je delikatnie dłonią. Polędwiczki wieprzowe mają delikatne mięso więc nie wymagają rozbijania tłuczkiem. Kotlety posypać z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. U mnie jest to masło klarowane ponieważ fajnie komponuje się
Ola la LCHFKiedy spodziewam się gości wiem, że oprócz fajnych i kolorowych sałatek, także sprawdzonych i sytych z ryżem czy mięsem sprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania(...)wypełnione mięsnym farszem wykończone niezwykle aromatycznym serem, a jakie chrupiące z zewnątrz! Zachwyt gości, znikające przekąski, udany wieczór i prośba o przepis to najlepsza nagroda Zapraszam na tartaletki z mięsem mielonym z oliwkami i kaparami, których wyszło całe 20 sztuk Składniki: 500 g mięsa mielonego, u mnie 300 g indyczego, reszta wieprzowo-wołowe 4 suszone pomidory posiekane 195 g czarnych
Zasmakuj KuchniZupa meksykańska z mięsem mielonym, pieczoną papryką i fasolą czerwoną jest przepyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa, gęsta i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego jest idealna na ponure i chłodne jesienne dni. Jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Można ją przygotować w wersji na ostro: wtedy dodajemy więcej ostrej papryki, albo łagodnej jeśli nie lubimy ostrych smaków - papryki dodajemy wtedy tylko(...)Można ją przygotować dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać, lub zapiec w piekarniku w kokilkach z serem żółtym. [embed]https://youtu.be/sM5RQWTMF1k[/embed] Składniki na zupę meksykańską: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli spora cebula 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 ząbki czosnku dwie papryki (dałam
e-PrzepisyKulinarnebiałego pieprzu 1 łyżka oleju do podania: ugotowany na sypko biały, lub brazowy ryż Cebulę pokrój w kostkę, lub na plasterki, jak wolisz. W nieprzywierajacym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i cebulę. Smaż 10 minut na średnim ogniu, mieszajac często i rozbijajac ewentualne grudki posklejanego mięsa. Cebula powinna być miękka. Wmieszaj czosnek i imbir. Posiekaj lub pokrój(...)plasterki grzyby. Dodaj do mięsa i smaż, aż będa ugotowane, większość wody odparuje, a mieszanka będzie znowu w miarę sucha. Wlej 200ml wody i zagotuj. Wkrusz kostkę i zmiejsz ogień. Wymieszaj pozostałe 50ml wody z sosem ostrygowym, skrobia kukurydziana i białym pieprzem. Wymieszaj mięso dokładnie, a następnie wlej mieszankę sosu ostrygowego. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15 minut
Lejdi of the housewziąć udział, wystarczy zakupić dowolne opakowanie Toruńskich pierniczków i wykorzystać je w swojej potrawie. Dzisiaj u mnie przystawka. Prosta, a zarazem smaczna. Delikatna nuta piernika i cytrusów czyni mięso bardziej wykwintnym, a podane z rukolą ma nieco ostrzejszy smak. Składniki: 500g polędwicy wieprzowej 1 pomarańcza 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku(...)Polędwiczkę oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z pomarańczy wyciskamy sok, łączymy go z pozostałymi składnikami marynaty, w tym z rozkruszonymi na proszek lukrowanymi pierniczkami. Marynatą nacieramy mięso i umieszczamy je w pojemniku próżniowym, w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Następnie całość przekładamy do naczynia ceramicznego lub na patelnię (z możliwością wstawienia do piekarnika), przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą
Kuchnia w czekoladziePierwsze kasztany. Pierwsze kolorowe liście spadające z drzew. Jesień nadchodzi... :) Kotlety mielone w takiej wersji są przepyszne. Pieczarki doskonale podbijają smak mięsa i sprawiają, że zwykły klasyk nabiera charakteru. Rzadko zdarza nam się jeść mielone w wersji smażonej (zazwyczaj wolimy gotowane pulpety), jednak ta wersja jest na prawdę godna powtórki :) Składniki: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 500 g pieczarek(...)obtoczenia Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor, studzimy. Do miski dodajemy mięso, usmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko oraz dorzucamy odciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej używając rąk. Na koniec wsypujemy 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Jeszcze raz mieszamy
My simple kitchen