mięso - 63110 przepisów (strona:526/4208)

FRANCUSKIE KOPERTY Z DUSZONĄ WOŁOWINĄ 140

szybkie danie z Wołowiną i Ciastem francuskim w roli głównej;) Idealna przekąska kiedy chcemy nie tylko zachwycić swoich gości ;) Robi się ją w miarę szybko , najdłużej robi się mięso ok 30 minut ;) plus pieczenie ciasta 25 min plus przygotowanie w sumie ok 60-70 minut ;) Efekt smakowy zachwyci nie jednego smakosza ;) Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki(...)mrożonych warzyw 🍽 sól pieprz do smaku 🍽 1 łyżka papryki czerwonej mielonej i słodkiej 🍽 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 🍽 Sos bbq do posmarowania 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie:  Mięso kroję w bardzo drobną kostkę ok 1 cm grubości ,doprawiam solą,pieprzem, czerwoną papryką słodką i ostrą. Na rozgrzaną patelnię wylewam łyżkę oleju a następnie dodaję mięso , smażę na rumiano

Gotowanie Patki
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 125

wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy(...)skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Przenosimy również do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy szparagi: Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki po meksykańsku zapiekane 433

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku. Takie na wytrawnie, bardzo aromatyczne za sprawą kminu rzymskiego, do tego mięso mielone, kukurydza, czerwona fasola i to wszystko zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Przepis znalazłam tutaj , troszkę zmodyfikowałam, polecam bo świetne :-) Miłego dnia :-) Przepis na naleśniki (potrzebujemy około 10 sztuk) - tutaj Składniki na farsz: 400 g mięsa mielonego(...)bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka fasolki 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 1. Na większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy.  2. Jak mięso będzie już usmażone wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut.  3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę

kruche babeczki
Makaron z mięsem mielonym i kaparami ze świeżą natką i kolendrą 139

Proste, znane i smaczne danie z makaronem, które zawsze się sprawdzi na obiad. Dziś u mnie makaron spaghetti z mięsem mielonym, dokładnie z piersi z indyka, kaparami, suszonymi pomidorami i dużą ilością świeżo skrojonej natki z kolendrą oraz tartego parmezanu. Dzięki takim aromatom mój obiad jest wyjątkowy, pachnie cudnie, smakuje wyśmienicie. Smacznego Składniki: 4 łyżki oleju 1 cebula 3 suszone(...)pomidory w oleju z ziołami łyżka kaparów 3 ząbki czosnku 400 g mięsa mielonego, u mnie z piersi indyka puszka krojonych pomidorów opcjonalnie: papryczka chili posiekana świeża lub z zalewy przyprawy: sól pieprz lubczyk tymianek słodka papryka, płaska łyżeczka cukru pudru do podania: świeża natka wymieszana z kolendrą i parmezan Przygotowanie: Na patelni podgrzewam olej, przesmażam na nim posiekaną drobno

Zasmakuj Kuchni
Szpinak w roli głównej 160

pięć złotych i uśmiech od ucha do ucha:) Już im nie przeszkadzało, że ze szpinakiem, a jeszcze jak z truskawkami i bitą śmietaną, to już pełnia szczęścia:). Pierogi z mięsem, na liściach szpinaku, pierogi z truskawkami na pierzynce z bitej śmietany i pierogi w rosole. Do wyboru do koloru:) To moja propozycja. Mięso do pierogów użyłam z rosołu, łącznie(...)pszennej, 250 ml soku ze szpinaku, /400g świeżego szpinaku/, Około 100g wody, sok połowy z cytryny, 70ml roztopionego masła. Szpinak myjemy i razem z ogonkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wyciskamy z niego sok przez gazę. Mnie wyszło 250ml. Dolałam do niego sok z połowy cytryny. Do przesianej mąki stopniowo dolewałam sok i odrobinę wody, bo ciasto mogłoby być

Leśny Zakątek
Kotlety schabowe z musztardą i majonezem 308

Kotlety schabowe z musztardą i majonezem Posmarowanie mięsa niewielką ilością musztardy i majonezu sprawia, że po usmażeniu nie będzie ono suche ani gumowate. Kotlety przyrządzone w ten sposób wychodzą kruche, soczyste i aromatyczne. A gdy takie mięsko podamy z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustką to otrzymamy obiad idealny Polecam! Przepis na zasmażaną kapustę znajdziecie TUTAJ   Składniki: 3 plastry schabu(...)jajko 3 łyżki mleka 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki majonezu 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na każdym kotlecie rozsmarowujemy z jednej strony łyżeczkę musztardy a z drugiej strony łyżeczkę majonezu *** *** Kotlety przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy

Blog z Apetytem
Gołąbki z młodej kapusty 180

osiągnąć tamten kunszt kulinarny, ale po to by przypomnieć sobie tamte czasy. Składniki: Na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1 woreczek kaszy bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika(...)opakowaniu (zazwyczaj przez 15 minut). Wyjmujemy i również odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy, siekamy na kawałeczki i podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. W sporej misce umieszczamy mięso, kaszę, przyprawy oraz cebulkę. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. Z kapusty obieramy największe liście i wykładamy nimi dno garnka. Następnie delikatnie ściągamy następne liście (w razie konieczności ścinamy zgrubienia

Kolizje Smaków
Karkówka w sosie maślano-czosnkowym 127

Pewnego dnia mój Luby rzekł - zjadłbym mięso w sosie maślano-czosnkowym. W lodówce jedynie karkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl(...)bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo

Zielona Kuchnia
KRÓLIK W BIAŁYM WINIE Z PIECZARKAMI 154

Mięso królika jest lekkostrawne,delikatne,soczyste  i bardzo smaczne. Jak tylko mam możliwość to proszę wujka by mi zostawił chodź jedną sztukę.      Wiem,że moje przepisy na królika mają powodzenie bo właściwie to nie ma dnia by nie były wyświetlane. Bardzo mnie to cieszy i dlatego dziś kolejny,świetny przepis - nie wiem czy nie najlepszy. Spróbujcie(...)obficie przyprawą i odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc. Na patelni roztopić tłuszcz- najlepiej klarowane masło. Królika podsmażyć na złoty kolor wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Obsmażone mięso obsypać mąką,dodać musztardę,wino oraz 1 szklankę przegotowanej wody. Pieczarki obrać, mniejsze przekroić na pół,większe na 3 części i podsmażyć. Dodać je do mięsa i całość dusić

Niespełnione zdolności kulinarne
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z MŁODEJ KAPUSTY 150

Gołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania(...)lubię je przygotować na zapas i czasami zamrozić na czarną godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Klopsy drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą 163

kulka mozzarelli 1 jajko mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) tarta bułka sól, pieprz, zioła prowansalskie  olej rzepakowy WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu(...)odparuje nadmiar wody (szpinak musi być gęsty). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę dobrze odsączyć z zalewy, po czym pokroić w małą kostkę. Nabierać kopiastą łyżkę mięsa, mięso spłaszczyć (najlepiej właśnie łyżką) na słoni, nałożyć łyżeczkę szpinaku i kawałek mozzarelli, po czym dobrze zalepić. Każdego klopsa obtoczyć dobrze w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na koniec

Passions hobbies life
Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste 152

wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste Zostały Ci resztki mięsa z poprzedniego dnia ? Nie wiesz jak je wykorzystać ? Zapraszam do przeczytania wpisu jak ja zmieniłam resztki łopatki w całkiem inne danie.       Zostało mi trochę łopatki, którą dzień wcześniej podałam na obiad jako wieprzowinę szarpaną ( tu przepis ). Nie lubię wyrzucać jedzenia, to mięso podałam w kanapkach(...)parze gotujemy marchewkę z groszkiem, ale tak żeby została lekko twardawa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione mięso i marchewkę z groszkiem, dolewamy wodę, mieszamy i zmniejszamy gaz i całość przykrywamy pokrywką. Gdy to się dusi, na patelni podsmażamy kopytka. Po kilku minutach mieszamy całość, doprawiamy do smaku

Kuchnia na wzgórzu
Boczek z grilla 262

Boczek z grilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak karkówka z grilla ) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie do karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa(...)moim przepisie marynata do boczku bazuje na musztardzie oraz ketchupie z dodatkiem kilku przypraw. Zobacz też: Szaszłyki caprese – idealne na grilla Sałatka z pieczarkami marynowanymi Sos tzatziki – do mięs, na grilla Przepis na boczek z grilla Drukuj przepis Porcji: 6 Składniki 400 g boczku łyżka musztardy łyżka ketchupu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu łyżka oleju Przepis

Kuchnia Bazylii
Kotlet drobiowy , obtaczany w pieczarkowym pure 117

nich to i owo Troszkę trzeba było się na-żonglować , żeby wszystko trzymało się kotleta , bo pure zjeżdżało na początku , jak Małysz ze stoku Prosty trik z oprószeniem lekko mięsa mąką , załatwił sprawę i zabrał pieczarkom narty Wyszło bajecznie , kotlet w pieczarkowym pure z panierką i jajem do towarzystwa , to po prostu przepis na udany obiad . Polecam , szczególnie(...)pieczarek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 5 jajek ( dwa do obtaczania , trzy do dekoracji kotleta ) trochę mąki pszennej do oprószenia mięsa Mięso delikatnie rozklepujemy na niezbyt cienkie plastry, zbyt cienkie nie dadzą się obrócić na patelni . Solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Cebulę i pieczarki obieramy , drobno kroimy . Przekładamy na rozgrzaną patelnię

Ogrodnik w podróży
Kurczak w szynce i w sosie chrzanowym 90

Piersi z kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką + kremowy sos chrzanowy, który fajnie się komponuje z delikatnym mięsem oraz makaronem- pomysł na szybki obiad zarówno na co dzień, jak i od święta. Oprócz ciekawego smaku, zaletą tego dania jest to, że piersi są wyjątkowo soczyste i kompletnie nie przesuszone- to zasługa szynki, która zabezpiecza mięso przed wysuszeniem. Zachęcam do wypróbowania(...)rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażone piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut. Na tej samej patelni, z pozostawionym olejem po smażeniu mięsa podsmażyć pokrojoną cebulę, wlać kremówkę uprzednio wymieszaną z mąką, wymieszać i doprawić solą, pierzem oraz tymiankiem cytrynowym. Mięso podawać z makaronem i sosem chrzanowym. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania