mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:71/774)

Szafranowe udka z kurczaka z berberysem 155

każdy lubi szafran , ja uwielbiam! Dodaję go do wypieków i lodów . Jest to przyprawa, którą ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Idealnie komponuje się z mięsem ale również i rybą . Szafranowe udka z kurczaka Składniki: na 4 porcje 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 4 łyżki suszonego berberysu 0,5 g zmielonego szafranu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki wody(...)łyżeczka soli lub wedle smaku Do podania ryż z bobem i koprem Udka z kurczka osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj przyprawy solą i natrzyj nimi mięso. Przykryj kurczaka folią i marynuj najmniej przez 2 godziny lub wstaw na noc do lodówki. Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż kurczaka na złoty kolor. Udka powinny być rumiane, a skórka chrupiąca

codojedzenia
Wołowina i kurczak z grilla 227

pamiętać by grill był udany? z pewnością humor I pogoda jest pożądane ...I najważniejsze, to dobrze rozpalony grill. Nie spieszmy się wrzucać mięsa na grilla , gdy grill jest ciepły. Poniżej parę wskazówek jak pieczemy wołowinę I kurczaka.Udka kurczaka :potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grillaCzas pieczenia to 25-30 min.Wołowina:Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze.Stek(...)Dobrze  wypieczony -12 minZaczynamy grillowanie : Składniki:Wołowina- u mnie 6 steków7 udek z kurczakaSkładniki na marinate:sól, pieprz, papryka, natka pietruszkioliwa z oliwek Mięso wołowe I kurczaka myjemy. Nacieramy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy . Przykrywamy I odkładamy do lodówki na min 1 godzinę. Idealnie jest odstawić na całą noc. Rozpalamy grilla. Najpierw grillowaliśmy kurczaka

Smaki Edyty
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 150

margaryny) 50 ml wody szczypta soli łyżeczka masła do posmarowania formy Składniki na farsz: 0,5 kg białej cebuli 10 dag owędzanego boczku 1 pojedyncza pierś kurczaka - około 30 dag (można też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Składniki(...)kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka - jednak pilnować by się nie przypaliła.  Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną soli, do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jajka i jogurt

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków 210

jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :) Składniki : 1 pierś z kurczaka  kilka boczniaków  sok z 1 limonki  1 ząbek czosnku  2 łyżki oliwy extra vergine  mikro(...)Przyprawy : kmin rzymski  pieprz cayenne  pieprz czarny  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dokładamy posiekany tymianek, czosnek pokrojony w płatki, kmin rzymski i pieprz cayenne oraz 2 łyżki oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut. Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem czarnym

Parowar Faceta
Kurczak po myśliwsku 155

kilku lat, ale jakoś zawsze nie było okazji. W końcu go zrobiłam i żałuję, że tak późno - jest nieziemsko pyszny!    Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa z udek kurczaka, które są dostępne w Biedronce. Od dawna chciałam spróbować, gdyż słyszałam, że to mięso jest znacznie delikatniejsze i smaczniejsze w porównaniu do piersi z kurczaka. Nie wiedziałam, że różnica(...)jest aż tak kolosalna! Mięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :)   Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka

Cooking Monster
Kurczak z patelni (z parmezanem) 181

masła z dodatkiem 1-2 łyżek oleju. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy z każdej strony na rumiano. Gdy to nastąpi wrzucamy na patelnię obrane z osłonek ząbki czosnku i od razu zmniejszamy nieco płomień. Smażymy razem około 3-4 minuty, po czym wlewamy wino. Natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa(...)Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. Jeśli po tym czasie mięso jest miękkie, dodajemy na patelnię pozostałe masło i mieszamy z powstałym sosem. Na sam koniec mięso posypujemy tartym parmezanem. Uwagi: Kurczaka przygotowywałam tak już kilka razy. Bardzo mi on smakuje i pasuje mi to,że przygotowujemy go na patelni – w międzyczasie można przygotować coś w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Galantyna drobiowa gotowana. 383

wody, w której będzie gotowana galantyna: odrobina soli, mix ziół, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, gaza. Przygotowanie:  Ostrożnie (by jak najmniej uszkodzić) oddzielić skórę od kurczaka. Następnie oddzielić mięso od kości. Ja skrzydełka sobie podarowałam i zostawiłam je na zupę. Mięso zmielić przez maszynkę. Marchew (surowa, jaką ja dałam po ugotowaniu nadal nie jest miękka,także można(...)dodać razem z groszkiem, jajkiem, wyciśnietym czosnkiem i posiekaną zieloną pietruszką do mięsa. Dodać  przyprawy i wymieszać.  Na blacie rozłożyć gazę. Na niej położyć skórę kurczaka, a następnie wyłożyć mięso i uformować. Zawinąć i mocno ścisnąć. Końce gazy zawiązać. Włożyć do wody i gotować na małym ogniu 1h. Do wody dodać przyprawy. Po 1h zostawić w wodzie

W kuchni u Moniki
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 431

No i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie

Ostra na Słodko
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 270

farszu do naleśników. Uznałam jednak, że nie będzie go wystraczająco dużo nawet po dodaniu innych składników. Planowałam jednak pierogi ze szpinkiem i fetą, więc pomyśłam, że połączę mięso z kurczaka. Jestem zaskoczona, bo mój syn jest dość wybredny jeśli chodzi o jedzenie, więc jest dla mnie to niezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz(...)kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Farsz przełożyłam do miski, by ostygł. Następnie dodałam opakowanie serka kanapkowego Favita. Całość tylko wymieszałam

apetytnapieczenie
PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 529

żółty ser – oniemieli! Tak tak moi drodzy Państwo! Rolada zrobiona jest z żółtego sera oraz jajek, które po upieczeniu razem sprawiają wrażenie delikatnego, puszystego biszkoptu. Wypełnione soczystym mięsem z kurczaka oraz farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów zachwyciła nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie. I w czasie(...)termoobiegiem ) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy. Filet z kurczaka kroimy na plastry ( kotlety ), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem zimne ) ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę ( ciasno ). Układamy na blasze i pieczemy

Ostra na Słodko
Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-sojowym 239

warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :)   SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki białego sezamu 1/4 łyżeczki chili PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy sos sojowy, miód, sezam i chili. Mięso z udek

Moje Kuchenne Rewelacje
Kaszotto z kurczakiem, kapustą pekińską i szpinakiem 198

ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 por sól, pieprz słodka papryka odrobina oleju  Kilka godzin wcześniej, piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę, polać sosem sojowym i posypać pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Po zamarynowaniu mięsa(...)cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z liści zewnętrznych, umyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnię wok wlać odrobinę oleju. Dodać mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie dodać posiekane warzywa (cebulę, czosnek i por). Całość smażyć, aż do zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną

Ugotować
Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów 325

małą ilością tłuszczu, przełożyć kurczaka i odrobinę podsmażyć. Zagotować wodę. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i drobno pokrojone suszone pomidory i śliwki. Wrzucić lekko podsmażone mięso i gotować po przykryciem ok. 1 godziny. Gdy kurczak już będzie miękki rozrobić mąkę ze śmietaną i małą ilością wody, a następnie przelać do garnka z kurczakiem. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut

Na słodko lub wytrawnie
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore 174

Przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym

karmelowy
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 509

Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa i przede wszystkim cząstek mięsa na ścianach

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania