osób pierś podwójna z kurczaka 1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony
Słodkości i nie tylkobraknąć na talerzu, żałuje się, że nic już w garnku nie zostało ;) W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala(...)przyprawy uważnie pilnując, by całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakumięsa - przepis na końcu, pogrubioną czcionką) 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 garść natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól pieprz Mięso dokładnie płuczemy, z piersi odcinamy ewentualne błonki. Ja dodatkowo zdejmuję skórę z pałek. Osuszamy ręcznikiem papierowym Zarówno piersi jak i pałki delikatnie nacinamy ostrym nożem pod skosem Siekamy(...)wyciskamy sok z połowy cytryny - robimy to nad dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą, delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSzaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne. Składniki: podwójna pierś z kurczaka oliwa pomidorowa(...)spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu. Warzywa myjemy, Cukinię kroimy
Pyry na Gazkasza owsiana – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego filet z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i zalewamy jogurtem – wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki – przesmażamy. Wrzucamy mięso i na wolnym ogniu smażymy kilka minut do miękkości – uważamy
Ostra na Słodkopanierce, a następnie obtoczyć w mące (najlepiej mąkę przesypać do pojemnika z pokrywką; włożyć kawałek mięsa, zamknąć naczynie i całość wstrząsnąć; dzięki temu mięso w 100% będzie oblepione mąką). Na rozgrzanej patelni przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Najlepiej smażyć na średnim ogniu. Smażyć tak długo, aż panierka zmieni kolor na złoty. Przesmażone piersi z kurczaka można ułożyć(...)papierze do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Czas na panierkę Każdą bułkę przekroić wzdłuż na dwie części. Spód posmarować ketchupem, następnie ułożyć przesmażone kawałki piersi kurczaka, na mięso położyć liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka. Wierzch bułki również posmarować ketchupem i położyć na samej górze longera. Od razu podawać. Składanie longerów: spód bułki, ketchup, mięso, warzywa, ketchup
UgotowaćOstatnio w mojej kuchni goszczą często dania lekkostrawne. Dzisiaj dla Was przygotowałam pulpeciki gotowane na parze. Dodatkowo wybrałam chude mięso i tu stawiam na drób - indyk bądź kurczak świetnie nadają się by je przygotować. Dodatek świeżej zieleniny nadaje aromatu jak i podkreśli ich smak. Podać je można zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniakami propozycji wiele, a całość skomponuje się(...)pęczka natki pietruszki 1 białko jaja kurzego 3-4 łyżki kaszy manny sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie mielimy. Marcheweczki kroimy w mniejsze kawałki, natkę płuczemy osuszamy i siekamy - dodajemy całość do mięsa, wraz z białkiem. D oprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpety które gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczoną dynią bardzo nam zasmakowała i doszliśmy do wniosku, że musimy częściej przygotowywać tego typu dania, dlatego spodziewajcie się podobnych potraw już w najbliższym czasie! Składniki : Mięso pierś z kurczaka oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny pół papryczki chilli sól, pieprz Dynia : nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól(...)skórki ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, ale nie rozciapciana. Mięso : Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, delikatnie rozbić lub przekroić na pół, aby kawałki nie były zbyt grube. W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła
Codzienne Gotowanieniedzieli, z bulionem nie ma problemu bo można zrobić pomidorową albo dodać żelatyny i zrobić auszpik. A może potrawka z kurczaka ? Szybkie i niebanalnie smaczne danie.Składniki na ok. 4 porcje : 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego czerwona papryka 2 papryczki chilli pęczek szczypiorku lub koperku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu(...)proszku olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie :Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku w którym
Mechanik w kuchniKurczak w sosie pomidorowym i placki z kaszy jaglanej z kapustą kiszoną. Cudowne połączenie. Placki można zjeść bez dodatków, z sosem, bez sosu, na obiad i
KucharzycaZnacie te metodę domowego wędzenia mięsa? Ja jakiś czas tamu uwędziłam w ten sposób schab, a teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na
Bernika - moj kulinarny pamietnikgranicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków(...)jest genialne połączenie), solona słonina przetarta z czosnkiem lub z cebulą, jajka ugotowane na twardo, kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek. SKŁADNIKI: na początek wywar: 2 udka z kurczaka 300 - 400g wołowiny w kawałku 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki
Moja Książka KucharskaShoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania). Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link Składniki(...)porcja dla 3 - 4 osób) · około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe
Marta Gotujesypko według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki około 5x5cm i dokładnie obtoczyć je w przyprawie do gyrosa. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka. Przełożyć mięso na półmisek, a na tej samej patelni dołożyć łyżkę masła i podsmażyć ryż. Wyłożyć go do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułożyć mięso i ananasa pokrojonego w kostkę. Sokiem
O kuchni z uczuciem