Znam tą sałatkę od wielu, wielu lat i jakoś do głowy mi wcześniej nie przyszło, żeby podzielić się tym przepisem. Wydawał mi się taki bardzo popularny
karmelowyMięso z kurczaka jest wdzięcznym obiektem do gotowania . Można przyrządzać na różne sposoby. Oto jeden z nich. Składniki 1 pomarańcza 8 podudzi kurczaka ( u mnie udka , skrzydełka, podudzia ) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego sherry pieprz Przygotowanie Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem(...)wielu miejscach na głębokość 1 cm, doprawiłem pieprzem włożyłem do miski, polałem sosem, przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki, co jakiś czas odwracałem mięso w zalewie. Po zamarynowaniu przełożyłem kawałki kurczaka do żaroodpornej formy, piekłem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G KitchenJak wiecie moim wielkim marzeniem jest podróż do Indii.A, że marzenia są po to , żeby je spełniać … a nie tylko po to, żeby sobie były
Ostra na Słodkosklepu smakują tak samo a nie zawsze mam okazję czy środki na kupienie czegoś robionego w tradycyjny sposób. Taką domową pieczeń z kurczaka można doprawić wedle własnego gustu i jeśli przyrządzimy ją z dobrego jakościowo mięsa to będziemy dobrze wiedzieli co jemy. To wcale nie jest trudne a efekt świetny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmaku -spora szczypta oregano Ćwiartki z kurczaka gotujemy. Studzimy i obieramy z mięsa .Mięso siekamy na drobno. Grzyby kroimy drobno i smażymy na maśle -dodajemy do mięsa z kurczaka,doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dajemy pokrojoną cebulę,startą na tarce lub w nitki marchew i cukinię oraz kukurydzę. Dodajemy łyżkę masła i dusimy całość około(...)dużego naczynia żaroodpornego (5l) wykładamy warstwą ziemniaków,polewamy je niewielką ilością masy z jajkami,na to dajemy warzywa (trochę zostawiamy) , następnie ziemniaki,znów trochę masy z jajkami,mięso z grzybami (trochę odkładamy),ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera. Naczynie zakrywamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pomidory. Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu, kminku, imbiru, garam masala, chili i soli oraz rozgnieciony czosnek. Smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając. Wrzucamy kawałki kurczaka i przesmażamy ok. 5-7 minut, a następnie
Ostra na Słodkoneed more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS (3 portions): 150 g pappardelle 1 bunch(...)niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą i pieprzem, smaż na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Kiedy kurczak się z jednej strony przyrumieni przekręć go na drugą stronę i dorzuć na patelnię jogurt z serem (wcześniej pokrój ser na mniejsze kawałki
Martyna CooksKuchnia tajska i chińska totalnie podbiła moje serce! I to tak totalnie! W każdy weekend w domu odbywa się prawdziwa orientalna uczta, która zachwyca zarówno oczy
Ostra na Słodkocytryną” . Jakby na zdjęcia nie patrzeć – wszystko się zgadza, prawda? ;) Cytryna, masło i kapary to podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam(...)pieprzymy, z obu stron. W głębokim talerzu lub misce mieszamy panierkę – mąkę z bardzo drobno startym parmezanem. Dokładnie otaczamy każdy kawałek kurczaka, nadmiar strzepujemy do talerza. Nie wyrzucamy pozostałej mąki z parmezanem! Opanierowane w mące mięso smażymy z obu stron na średnim ogniu, na maśle i oleju. Powinno być przyjemnie rumiane i wysmażone dobrze – nie może być ani surowe
Karo in the Kitchenświetny w smaku. Kremowy, wyrazisty i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie pasztety z wątróbką to polecam Wam inny przepis na pasztet drobiowy . Składniki: 400 g mięsa drobiowego z rosołu (np. 2 ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką) 2 średniej wielkości(...)ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 ugotowanego selera 1 czerwona cebula 1 duże jajko lub 2 małe sól, pieprz gałka muszkatołowa olej Na samym początku z ćwiartek kurczaka obrać mięso. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się
Ugotowaćgrubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego(...)Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Żółty ser kroimy
Słodka Stronagrubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego(...)Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Każdą tortillę smarujemy
Słodka Stronagrubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego(...)Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Żółty ser kroimy
Słodka Stronagrubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego(...)Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gotowe nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami, np. czosnkowym , chili
Słodka Stronawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa... Lubię takie! A Wy? mięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki(...)końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Całość doprawić do smaku i posypać natką pietruszki oraz opcjonalnie - prażoną cebulką. Do zupy dodałam też mięso z kurczaka, na którym przyrządziłam wywar
Di gotuje