Zazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki:1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek
Z miłości do słodkościkurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą . Danie błyskawiczne do zrobienia, niesamowicie smaczne i niesamowicie aromatyczne. Gorgonzola po rozgrzaniu zamienia się w delikatny, kremowy sos oplatający makaron i mięso – wspaniale komponuje się z soczystym kurczakiem. Zawsze z przyjemnością sięgam po dokładkę! Wersja wegetariańska, bez mięsa jest równie genialna i zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * makaron penne
Ostra na SłodkoPopularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu.Składniki:4 pałki lub podudzia z kurczaka1 łyżeczka startego imbiru2 ząbki czosnku1-2 małe suszone chilli1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka garam masala1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu1/2 łyżeczki solisok(...)limonki100 g jogurtu naturalnego Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić w misce. Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc. Wyjąć
wyzwania kuchenneżółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie :Ciasto przedzielamy na pól pierwsza polowa posłuży jako podstawa druga do przykrycia .Cześć do przykrycia kroimy w paski ok 2 cm . Mięso z kurczaka kroimy w kostkę smażymy krotko do czasu zmiany koloru mięsa .Mięso odstawiamy na 10 m aż się ostudzi . Następnie układamy mięso na cieście francuskim dodajemy ser ogórki i wcześniej drobno
Sylwetka Od Kuchniwięc wczoraj obiad, który piekł się praktycznie sam. Wystarczyło mięso i warzywa umieścić w rękawie i wstawić do piekarnika :) Mięso wyszło kruche i soczyste a warzywa przepyszne :) Polecam :) Składniki: * 7 ziemniaków * 2-3 większe marchewki * 6-7 pałek z kurczaka * oliwa z oliwek * ulubione przyprawy i zioła * sól do smaku Wykonanie: Ulubione przyprawy, zioła i sól wymieszać z oliwą
Zrób to smaczniesposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Danie jest ekspresowe, więc idealne na poniedziałkowy obiad. Taką potrawkę podaję z ziemniakami i buraczkami. Można ją zrobić z każdego rodzaju mięsa, ja akurat miałam kurczaka i królika. Składniki: 500 g mięsa z rosołu (użyłam udko z kurczaka i kawałek królika) 1 szklanka mrożonki marchewka z groszkiem 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula ząbek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPOMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ … i wieloma innym rodzajami tego lubianego i chyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa.Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną.Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem wspaniałego sosu , który absolutnie nie jest mocno cytrynowy – wręcz przeciwnie!Wielbiciele orientalnych smaków i nie tylko(...)puder – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* makaron – 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy.W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej ( głębokie smażenie ).Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zlewamy olej z woka.SOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.Do woka wlewamy
Ostra na Słodkojagnięcina lub piersi z kury lub kaczki. Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki, 3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła(...)łyżek ( może być również kefir ) kawałek wędzonego boczku na skwarki posiekany szczypiorek lub natka pietruszki świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz do pierogów z mięsem : Oczyszczone mięso obsmażam ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła i przekładam do naczynia żaroodpornego. Wrzucam pokrojone na kawałki warzywa, lekko obsmażam, dodaję do mięsa.Na patelnię wlewam
Moja Książka KucharskaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pysznego kurczaka po cygańsku z suszonymi śliwkami. Wyszedł rewelacyjny w smaku. Bardzo nam posmakował, zagości na
Marta GotujeKurczak na naszym blogu pojawia się dość często. Obie bardzo lubimy białe mięso. Jest ono zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Pieczenie czy smażenie bądź przygotowywanie go na parze zajmuje o wiele mniej czasu niż innych mięs. Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny. Kurczak pieczony
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobrać pokroić na kawałki. Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do kurczaka, razem z przyprawami, gotować na bardzo małym ogniu, do miękkości mięsa. Ugotowanego kurczaka, oddzielić od kości, wywar przecedzić. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w wywarze zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie przygotować sześć małych salaterek, na dno każdej salaterki, włożyć
Kuchnia DanusiPyszna, zdrowa kanapka z domowym pieczywem i domową wędliną z kurczaka. Podana z moim ulubionym hummusem cytrynowym, rozgniecionym awokado oraz najlepszym słodko- kwaśnym sosem na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu. To dzięki temu ostatniemu dodatkowi kanapka ma wyrazisty smak i jest tak smaczna! Idealny pomysł na leniwe śniadanie w domu lub śniadanie na wynos. Zarówno bułki(...)rzadki. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Domowa wędlina z kurczaka Pierś kurczaka myję i osuszam. Przyprawy mieszam z oliwą i marynatą nacieram mięso. Pierś kurczaka owijam folią aluminiową i gotuję na parze przez 35-40 minut. Studzę pierś kurczaka a następnie pozbywam się folii. Tak przygotowaną wędlinę można przechowywać 2-3 dni w szczelnie
Mango Papajanatknęłam się na podobny przepis na blogu Weroniki . Z tym, że ona przygotowywała skrzydełka z kurczaka. Ja i moja córcia wolimy jednak filety ;) Kurczak przygotowany w ten sposób ma niesamowicie chrupiącą panierkę i bardzo delikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety
Smakołyki Asiczym kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej kawałki kurczaka. Posypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem i oregano. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy, następnie posypujemy nią mięso i odstawiamy je na bok, na krótszą bądź dłuższą chwilę. Ja byłem bardzo głodny, więc długo się nie marynowały
Parowar FacetaTakiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam. Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji. Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego , warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;) kurczak
Takie tam pichcenie