mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:82/774)

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 204

Mój ukochany zażyczył sobie pewnego dnia mięso w tempurze. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, ale po rekonesansie w sieci okazało się, że tak na prawdę jest to bardzo łatwa potrawa:) Dlatego przedstawiam Wam bardzo łatwego kurczaka w tempurze, z sosem śliwkowym i warzywami z patelni. Danie jest całkiem przyjemne w przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był zachwycony

karmelowy
Bajgle z kurczakiem i sosem kaparowym 221

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bajgle z grillowanym kurczakiem, sałatą i sosem kaparowym to pyszna i sycąca kanapka, która może stanowić nasz

Marta Gotuje
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 341

Coq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja

karmelowy
Kurczak cytrynowy z tymiankiem 177

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu odczekać 10 minut aby soki się rozeszły po mięsie. Jeśli chcecie, kurczaka można nadziać przed pieczeniem ugotowaną kaszą

Smakołyki Asi
Czerwone curry z kurczakiem 391

przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu na swój niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu).Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut.W tym czasie pokroić cebulę

Świat Domowej Kuchni
Curry z kurczaka 248

potrawy na specjalną okazję. 3 filety z kurczaka 400ml mleka kokosowego Curry Papryka Śmietanka Ryż Sezam Sól Pieprz Cukier Podane proporcje wystarczą na obiad dla 4-5 osób. Mięso z kurczaka myjemy i suszymy. Kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w paski i razem z mięsem podsmażamy na głębokiej patelni. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy dwie

MarcinChef
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 192

Lubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne(...)ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso z kurczaka i ziemniaki. Zostawić na 15 minut. Posmarować marynata ziemniaki. Na patelni rozgrzać 2  łyżki oleju i masło. Wrzucić całą gałązkę rozmarynu. Ułożyć mięso i ziemniaki. Obsmażyć jedno

Buniabaje w kuchni
Kapusta kiszona a’la bigos 211

kolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie garść suszonych śliwek Poszatkowaną drobno kiszoną(...)kapustę wkładamy do garnka, wlewamy rosół, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbaski kroimy w kostkę, a mięso z gotowanego kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, gotowane warzywa dusimy widelcem, wszystko dodajemy do garnka z kapustą. Wlewamy passate pomidorową, lutenicę, oraz pokrojone drobno suszone śliwki, dusimy na małym ogniu kolejne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w sosie porowo-tymiankowym 178

ząbki czosnku  300 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki suszonego tymianku  1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz 3 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, przesmażyć na oleju w większym rondlu z grubym dnem. Następnie dodać pora i czosnek, smażyć ok 5 minut. Dodać

Smakołyki Asi
Kurczakowe zawijańce z suszonymi pomidorami 141

Lubię mięso z kurczaka, lubię suszone pomidory, uwielbiam zieloną pietruchę to dlaczego by tych smaków w jedno nie połączyć?? Pokroiłam, pomieszałam, mozzarelli dodałam i ot, oto co wyszło:) Mnie smakowało, a czy Wam? Sami musicie się przekonać:) Składniki na cztery roladki: 2 pojedyncze piersi kurczaka; około 1/2 słoiczka suszonych pomidorów; kilka gałązek zielonej pietruszki; około 120 g sera mozzarella(...)bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić je w poziomie na pół tak, by powstały cztery kawałki. Przygotowane w ten sposób mięso rozbić cieniutko (najlepiej pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej), oprószyć z obu stron przyprawami (solą, przyprawą do kurczaka i pieprzem cytrynowym). Pomidory wyjąć z zalewy (mocno ich nie odsączać) i pokroić w kostkę. Ser mozzarella zetrzeć na tarce

In my kitchen
Pieczony Kurczak z Masłem Ziołowym 163

warzywa, na których piekło się mięso wykorzystałam do sosu. Po wyciągnięciu garnka z piekarnika warzywa były zanurzone we własnych i tych wyciekających z kurczaka sokach. Wystarczyło kilka minut i z warzyw powstał pyszny przecierowy sos do mięsa i kaszy, a co najważniejsze Młody nie widział kawałków warzyw i nie mógł niczego odłożyć na brzeg talerza, więc dodatkowo czułam się spełniona(...)oczywiście umyłam, te które wymagały obrania obrałam i wrzuciłam na dno garnka. Na warzywa położyłam kurczaka wysmarowanego masłem ziołowym. Tu tak jak wspomniałam chciałam uzyskać nie spieczone delikatne mięso, więc piekłam kurczaka pod całkowitym przykryciem. Jeśli chcesz chrupiącą skórkę, w połowie pieczenia zdejmij pokrywkę. Warzyw nie podlewałam żadnym płynem. Po upieczeniu jak widać na zdjęciach warzywa i kurczak puściły sporo

Blondynka Gotuje
Gulasz z kurczakiem, pomidorami i cukinią 153

Bardzo zdrowy i aromatyczny gulasz z pomidorami, cukinią i pieczarkami. Mięso z kurczaka jest dobrze doprawione i rozpływa się w ustach. 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki ½ czerwonej papryki 1 cebula 1 młoda cukinia 10 pieczarek 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 g sera(...)feta Sól Pieprz Chilli 100 g kaszy gryczanej prażonej Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz słodka czerwoną papryką. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na patelni lub w garnku. Dokładamy mięso, mieszamy. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Pomidory oraz cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka jaglana z suszonymi pomidorami i mielonym mięsem 228

Zapiekanka z kaszy jaglanej, mielonego mięsa z kurczaka oraz suszonych pomidorów. Zapiekanka ma dobrą konsystencję i bez problemu można ją kroić. Po upieczeniu należy jednak odczekać ok. 10 minut przed

Bullio
Sałatka z kurczakiem wędzonym Roberta 180

Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski przełożyć kapustę, mięso z kurczaka, ogórki, cebulę i odsączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotować sos. Do osobnego naczynia przełożyć majonez i keczup. Dobrze wymieszać razem. Dodać do sałatki i dobrze wymieszać wszystko

Świat Domowej Kuchni
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 175

łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy ćwiartkę kurczaka, solimy i gotujemy do miękkości (wody powinno być tylko tyle, by kurczak był cały czas zanurzony w wywarze). Z wywaru wyjmujemy mięso i wrzucamy do niego poszatkowaną kapustę. W międzyczasie cebulę szklimy(...)smalcu i dodajemy do gotującej się kapusty. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. * Źródło: „Tradycja, smak i wdzięk”, LGD Eurogalicja Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz