Troszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku(...)drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wyrobić na gładką masę mięsną. W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około
O kuchni z uczuciemPropozycja obiadowa dla zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym. Całość komponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag suszonych pomidorów w oleju 10 plastrów chudego(...)Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso ładnie się zrumieniło. Podajemy gorące danie z ulubioną surówką. Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktów firmy DAGOMA - to wieloletnia
Wanilia i KardamonDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji(...)zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię.Ziemniaki:Ugotowane ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz tymiankiem i delikatnie wymieszać.Przygotowanie:Nastawić piekarnik na 200 stopni.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na jednej połowie poukładać
Kraina Miodem PłynącaZmieszanie składników marynaty i włożenie do niej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też zajmują tylko chwilę(...)naczynia żaroodpornego i podlewamy częścią marynaty. Szczelnie przykrywamy naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Żeberka pieczemy przez ok. 75 minut – powinny stać się miękkie i odchodzić już od kości. Następnie usuwamy przykrycie z naczynia, mięso oblewamy jeszcze dodatkową marynatą i dopiekamy bez przykrycia przez 10-15 minut, w połowie tego czasu odwracając
Kulinarna Pokusalistek laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100g masła 400g pieczarek sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Przygotowanie mięsa Przygotujcie sobie garnek, który możecie wsadzić później do piekarnika. Przelewanie wszystkiego nie jest dobrym pomysłem. Użyłam metalowego garnka, a zamiast przykrywki owinęłam górę folią aluminiową. Wyszło pysznie. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy(...)solą i mieszamy. Przygotowanie sosu Gdy miną prawie 3 godziny i nasza wołowina jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika. Nad miską ustawiamy sitko, przelewamy wołowinę, by sos został oddzielony od reszty dania. Mięso wkładamy ponownie do garnka, w którym je piekliśmy. Próbujemy sosu, od Was zależy czy dodacie do niego jeszcze nieco pieprzu, soli lub tymianku. Mój sos był
Gotowanie i blogowaniejakiegoś czasu praktycznie nie jadamy smażonych mięs a przygotowuję je w piekarniku. Często są to filety z kurczaka, które mój mąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie. Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka(...)słodka papryka Mięso opłukać i przeciąć na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatnie rozbijamy, jak najcieniej. To sprawi, że zmieści się dużo nadzienia, a i pieczenie kurczaka będzie szybsze. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy granulowanym czosnkiem i odkładamy na bok. Ja zawsze rozbijam mięso mniej żeberkowaną stroną tłuczka i przez folię spożywczą lub foliową torebkę – w ten sposób mięso się nie rwie i nie dziurawi, a co najważniejsze – nie pryska na około(...)ładnie zrumienić. Zostawcie między nimi około dwucentymetrowe odstępy. Tak naszykowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli. Pieczemy, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie
Karo in the Kitchenpoprzecznie na kawałki długo sci 4 cm Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w srednio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Składniki - wg mojej modyfikacji Ciasto - przygotowałam wg przepisu powyżej Nadzienie 45 dag mięsa z rosołu (tym razem użyłam tylko mięsa drobiowego) 2-3 łyżki rosołu 1 duża cebula 2 łyżki oleju pieprz, chili(...)niewielkie trójkąty. Bliżej podstawy trójkąta ułóż trochę nadzienia, uważając aby nie zabrudzić farszem brzegów i zroluj. Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20- 25 minut lub do zrumienienia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczony z pieprzem i majerankiem . Jest pyszny! Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z pieprzem cytrynowym jest doskonały, na jego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala z nóg Składniki: schab wieprzowy bez kości(...)pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Pieczemy schab 1 godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp. do 200 °C, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystaliśmy tym razem jako wędlinę do kanapek. Smacznego! The post Schab pieczony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnastępnie obsmażyć z obu stron na oliwie, podlać częścią bulionu i wstawić najlepiej w żeliwnym garnku do piekarnika nagrzanego do temp. 150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos, bulionem. Pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo soczyste i smaczne. Jako dodatek warzywa duszone
Kulinarny karnet Christopheragodziny, następnie obsmażyć z każdej strony. Na pozostałym tłuszczu, przesmażyć pokrojoną w plasterki cebulę i ząbki czosnku. Mięso włożyć do brytfanny, dodać przesmażoną cebulę i czosnek. Patelnie zdeglasować i cały wytworzony podczas smażenia smak dodać do żeberek. Piec w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 160 oC. Co pewien czas sprawdzać i uzupełniać ilość wytworzonego sosu. Należy również pamiętać
Kulinarny karnet ChristopherapomarańczyWykonanie:kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz,a jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisnąc sok z 1-ej pomarańczy,skropić całą tuszkę,resztę wlać do środka kaczki,naczynie przykryc(...)zamknąć drewnianąwykałaczkąmasło rozpuścić w rondelku z cukrem (cukier powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronęzlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczna i sycąca. Składniki: Na blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)kawałkami folii. Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe
Kuchnia w czekoladziepiekarnika. Czas przygotowania i ilość porcji 35 minut, 2 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kilka małych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, kiść pomidorków koktajlowych, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, łyżka masła sól, pieprze, bazylia, oregano. Przygotowanie Pierś z kurczaka przekrój na dwie porcje. Przypraw solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i włóż do niego mięso. Posyp przyprawami(...)ząbki czosnku. Warzywa obierz i umyj, a następnie włóż do naczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś
Fit&Fast Kitchenząbek czosnku. Wszystko ze sobą połączyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (tak, aby żeberka mogły "przejść" przyprawami). Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Do naczynia żaroodpornego umieścić przyprawione żeberka i piec pod przykryciem około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie
Ugotować