przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h. Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1,5 h. Smacznego
IMPRESJA SMAKUmniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny
Czerwona Porzeczkanich doprawić solą, pieprzem, ziołami i chili i zawinąć w plaster szynki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać cebulą i papryką. Piec w piekarniku przez ok. 25 min. w temp. 180 st.C
Pasja Smakuzalewamy połową szklanki. 2/ Całość z patelni przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok 1 godzinę 40 minut, w połowie czasu przewracając i dolewają ok 1/3 szklanki wody. 3/ W czasie gdy mięso się robi możemy zabrać się za knedliki. Z drożdży, łyżki mąki pszennej, cukru i 25ml ciepłego mleka robimy(...)ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce. 5/ Wyrobione ciasto uklepane w kule dajemy na talerz i dajemy w ciepłe miejsce (np. blisko piekarnika) przykryte ściereczką. 6/ Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy na desce podsypanej mąką małe roladki. Dajemy ponownie wyrosnąć roladkom i następnie pojedynczo (1 roladka kedlika gotuje się 15minut) wrzucamy
Kuchnia PROzdrowotnaspiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, delikatnie wyjąć wykałaczkę. Kawałki mięsa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy nałożyć plaster sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 5 minut. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i listki(...)czasie przemieszać, dodać pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć. Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary. Kaszę wyłożyć na talerz, dodać
6nieboPrzepis autorski (mój). Uwielbiam pieczonego kurczaka i mogłabym jeść go nawet... codziennie! Chyba nigdy mi się nie znudzi, ponieważ za każdym razem może smakować inaczej, a możliwości jest naprawdę mnóstwo. Od momentu urodzenia się Natalii często moje obiady są ekspresowe, choć jak mam czas "bawię się" ile mogę. Zresztą widzicie to po blogu. Moje "szybko" jest równoznaczne(...)minut. (Jak mamy więcej czasu, to na 2-3 godziny.) Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 70-90 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek.) Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione. (*) Do mojego kurczaka użyłam przypraw ze sklepu Smaki Natury i śmiało mogę je Wam polecić. Są wydajne
Di gotujeTroszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku(...)drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wyrobić na gładką masę mięsną. W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około
O kuchni z uczuciemPropozycja obiadowa dla zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym. Całość komponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag suszonych pomidorów w oleju 10 plastrów chudego(...)Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso ładnie się zrumieniło. Podajemy gorące danie z ulubioną surówką. Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktów firmy DAGOMA - to wieloletnia
Wanilia i KardamonDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji(...)zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię.Ziemniaki:Ugotowane ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz tymiankiem i delikatnie wymieszać.Przygotowanie:Nastawić piekarnik na 200 stopni.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na jednej połowie poukładać
Kraina Miodem PłynącaZmieszanie składników marynaty i włożenie do niej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też zajmują tylko chwilę(...)naczynia żaroodpornego i podlewamy częścią marynaty. Szczelnie przykrywamy naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Żeberka pieczemy przez ok. 75 minut – powinny stać się miękkie i odchodzić już od kości. Następnie usuwamy przykrycie z naczynia, mięso oblewamy jeszcze dodatkową marynatą i dopiekamy bez przykrycia przez 10-15 minut, w połowie tego czasu odwracając
Kulinarna Pokusalistek laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100g masła 400g pieczarek sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Przygotowanie mięsa Przygotujcie sobie garnek, który możecie wsadzić później do piekarnika. Przelewanie wszystkiego nie jest dobrym pomysłem. Użyłam metalowego garnka, a zamiast przykrywki owinęłam górę folią aluminiową. Wyszło pysznie. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy(...)solą i mieszamy. Przygotowanie sosu Gdy miną prawie 3 godziny i nasza wołowina jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika. Nad miską ustawiamy sitko, przelewamy wołowinę, by sos został oddzielony od reszty dania. Mięso wkładamy ponownie do garnka, w którym je piekliśmy. Próbujemy sosu, od Was zależy czy dodacie do niego jeszcze nieco pieprzu, soli lub tymianku. Mój sos był
Gotowanie i blogowaniejakiegoś czasu praktycznie nie jadamy smażonych mięs a przygotowuję je w piekarniku. Często są to filety z kurczaka, które mój mąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie. Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka(...)słodka papryka Mięso opłukać i przeciąć na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatnie rozbijamy, jak najcieniej. To sprawi, że zmieści się dużo nadzienia, a i pieczenie kurczaka będzie szybsze. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy granulowanym czosnkiem i odkładamy na bok. Ja zawsze rozbijam mięso mniej żeberkowaną stroną tłuczka i przez folię spożywczą lub foliową torebkę – w ten sposób mięso się nie rwie i nie dziurawi, a co najważniejsze – nie pryska na około(...)ładnie zrumienić. Zostawcie między nimi około dwucentymetrowe odstępy. Tak naszykowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli. Pieczemy, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie
Karo in the Kitchenpoprzecznie na kawałki długo sci 4 cm Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w srednio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Składniki - wg mojej modyfikacji Ciasto - przygotowałam wg przepisu powyżej Nadzienie 45 dag mięsa z rosołu (tym razem użyłam tylko mięsa drobiowego) 2-3 łyżki rosołu 1 duża cebula 2 łyżki oleju pieprz, chili(...)niewielkie trójkąty. Bliżej podstawy trójkąta ułóż trochę nadzienia, uważając aby nie zabrudzić farszem brzegów i zroluj. Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20- 25 minut lub do zrumienienia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata