Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym 239Przed nami sezon grillowy, u nas na razie z piekarnika - drobiowe szaszłyki z ryżem sosem jogurtowym, nadającym daniu pysznego słodko-kwaśnego charakteru :) SKŁADNIKI (dla 4
Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczeń wołowa z multicookera 203Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego, zwanego mukticookerem. A czemu szczęśliwą ( i to nie jest wpis sponsorowany), ponieważ to urządzenie pozwala zaoszczędzić dużo czasu
Kulinarne przygody Gatity
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 409Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć
W kuchni u Moniki
Rosół drobiowo- wołowy z domowym makaronem 254Kolejne danie z cyklu "Jak u Mamy" Tym razem niezastąpiony niedzielny rosół z makaronem własnoręcznie "ukręconym". A czy Wy robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę
Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki z młodej kapusty 233Lubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich
codojedzenia
Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 179okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze kubki smakowe(...)ziarenkach) Czerwony pieprz ucieramy w moździerzu, dodajemy przyprawy, czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z olejem i mieszamy. Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Skórę należy ponacinać. Mięso solimy z obu stron, nacieramy marynatą i okładami listkami szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw
Delicious Titbits
Pierogi z kiełbasą 311Kto czyta naszego bloga wie, że jesteśmy mięsożercami i pierogożercami Pierogi przygotowuję bardzo często, gdyż uwielbiam je jeść od dzieciństwa. Najbardziej smakują mi ruskie pierogi , może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rostbef z patelni z pikantnymi alla frytkami 194Szybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób.- 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek- 4 średnie ziemniaki- olej do smażenia- papryka ostra i słodka- sól - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata- ocet owocowy i oliwa z oliwek- łyżka masławstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż(...)przygotowujemy sałatę.Granata rozpoławiamy i lekko pukając od góry, dodajemy do sałaty lodowej, umytej i osuszonej. Lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki octu owocowego i odrobinę oliwy z oliwek.Teraz mięso. Kroimy na 1 cm plastry. Naoliwiamy olejem kokosowym lub innym. Rozgrzewamy porządnie patelnię.Kładziemy mięso.NIE SOLIMY!!! Smażymy 3 minuty, odwracamy, doprawiamy solą i kładziemy kawałeczki masła, smażymy
Pasje Jolki
Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw 277Ponieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskiego cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka(...)nakładamy nadzienie. Pieczemy ok 40 - 50 min w temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego
Taste Of My Day
Shish Kebab 244należy, w szczególności, że jego smak chodził już za mną dłuższy czas. W związku z wolniejszym dniem postanowiłam poszaleć i najpierw było królewskie śniadanie w postaci omletów, a potem obiad dla tych, co czerpią doznania smakowe z jedzenia. Mięsa i przeróżne dania obiadowe to moje koniki, więc staram się szukać w nich nowości; stawiać na to, co sprawdzone(...)pietruszki Przygotowanie: Czosnek, pietruszkę i chili oraz kminek i kolendrę zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika. Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor. Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Tradycyjne curry z kurczaka 252Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery Fajery
Gulasz ziemniaczany z groszkiem i czerwoną fasolką 211Jesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki
Życie ze smakiem
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 253W Polsce tradycja podawania gęsi w dniu św. Marcina odrodziła się na nowo i tak jak prawie w całej Europie pojawi się tego dnia na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz chrzanowy na wędzonce 167Taki barszcz chrzanowy ugotowałam na śniadanie Wielkanocne, podałam go z jajkami ugotowanymi na twardo. Barszcz wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, mojej rodzinie bardzo smakował. Składniki: 500
Bajeczna Kuchnia
Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i boczku z aromatyczną kaszą bulgur 163W aromatyzowanej kaszy bulgur zakochałam się bez pamięci. Dodatek świeżych ziół oraz skórki z cytryny powoduje, że jest ona orzeźwiającym dodatkiem. Dorsz gotowany w kremowym sosie
Mango Papaja
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 201Najlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g
Kuchenna Kontrrewolucya
Estragonowy kurczak w serowym sosie 337Składniki: pierś kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki
Gaździnka warzy
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku 479Pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem. Składniki: 15 g suszonych grzybów
Pyry na Gaz
Żeberka w coli i miodzie. 263Żeberka to jedno z ulubionych mięs wieprzowych. Wiele słyszałam o żeberkach w coli, więc dziś postanowiłam je wypróbować. Jest wiele przepisów, więc wzięłam z nich co
Kuchnia Beaty
Kurczak w sosie brokułowo-kokosowym 344Delikatny kurczak w aromatycznym sosie z brokułów i wiórek kokosowych. Pomysł na danie narodził się już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj zabrałam się za
Kuchnia Ellie
Risotto z groszkiem i pierś z kurczaka przyprawiona szałwią 299Obierz i drobno posiekaj cebule.Włóż je do dużego garnka na małym ogniu z 1-2 łyżkami oliwy i duś około 15 minut, żeby zmiękły, ale
Kredowe Menu
Policzki wołowe po burgundzku 300Policzki wołowe to dla mnie całkowita nowość. Udało mi się je kupić w jednej z sieci dyskontowej i biorąc pod uwagę jak mało osób miało tę
Bernika - moj kulinarny pamietnik