mięso na obiad - 10554 przepisów (strona:495/704)

Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon 119

Pimientos de pardon to małe zielone papryczki, które uwielbiam grillować. Dzisiaj proponuję świetną przystawkę na ciepło czyli nadziewane papryczki. Nadzienie przygotowałam z białego sera zaprawionego ziołami

codojedzenia
Pierś z kurczaka w sosie sriracha 309

Z ogromną ochotą podjęłam wyzwanie rzucone blogerom w ramach akcji Tajlandia Challenge . Naszym zadaniem było zainspirowanie się produktami House of Asia i przygotowanie tajskiego dania. W

Pieguskowa Kuchnia
GULASZ 165

Gulasz to danie które praktycznie robi się samo. Jedynie musimy je od czasu do czasu pomieszać. Bardzo lubię tego typu dania zwłaszcza z sosem i ziemniakami

Pani na deser
kopytka po litewsku 163

Składniki 1 kg ziemniaków ; 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kminku 10dag wędzonej słoniny 1/2 szkl. śmietany 1 cebula śmietana gęsta Wykonanie litewska potrawa zwana śvilpikai

w mojej kuchni
RoloPizza 209

Dziś mamy Święto Pizzy! Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę

Niezły Młynek
Gyros z kurczaka 252

Bardzo szybki i smaczne danie obiadowe, nie wymaga dużo pracy, możemy je przyrządzić w każdej chwili. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do grosa

Bajeczna Kuchnia
Grochówka 91

Prawdziwa domowa grochówka gotowana na żeberkach wędzonych. Jest smaczna i pożywna, bardzo ją lubię szczególnie zimową porą. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka

Bajeczna Kuchnia
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 953

Wielki klops na kanapki – pyszna wędlina Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale

Ogrodnik w podróży
Indyk w cieście z nutą orientu 151

SKŁADNIKI 400 g fileta z indyka 1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2

ClauditteMissCooking
Makaron "po chińsku". 229

     Czasami przychodzi taki dzień, że nie mam czasu lub ochoty na długie stanie przy "garach" i w takich chwilach przygotowuję właśnie takie danie

Rozpustne gotowanie
PULPETY WIEPRZOWE Z BAZYLIĄ 146

Dawno mnie tu nie było. Przepraszam ale nie miałam weny na wymyślanie, ciągle i namiętnie wcinałam  CHŁODNIK  z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Nie mogłam

pieprzny smaczek
Dietetyczne naleśniki po bolońsku 182

Weekend oficjalnie rozpoczęty, za miesiąc o tej porze będziemy dzień przed wigilią, już sobie przypominam te coroczne pieczenie i gotowanie do późnych godzin nocnych, żeby tylko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Strogonow. 296

Boeuf Stroganow (nazwa od bœuf – z franc. "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa) – popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow . U mnie w domu dość często gości

Kuchnia Beaty
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 169

Kiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagne z cukinii 214

Sezon na cukinię właśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne

Smakowity Blog Kulinarny
Dynia duszona- zucca 165

                                          SKŁADNIKI1kg dyni1 cebulapapryczka chilipietruszkasóloliwa z

zielonacukinka
Wielkanocny gulasz z wołowiny 160

Pyszny gulasz z wołowiny z ciemnym piwem, brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad. Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką: Składniki Ilość porcji: 4 Wołowina – 500 g Kasza gryczana niepalona – 300 g Brokuły – 300 g Mini marchewki – 200 g Ciemne piwo – 200 ml Bulion wołowy – 250 ml 1 cebula(...)chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu

ale Pysznie
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 216

Tradycyjna kuchnia polska w nietypowym wydaniu Chyba wszyscy się zgodzą, iż mięsa zapiekane z jabłkami to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek(...)wcale nie taki dziwoląg... Potrawa ta zawiera wszystkie elementy tradycyjnego, polskiego gotowania i surowce powszechnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Polecam przyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :) Składniki dla 3 osób: 3 pstrągi tęczowe - średnie 300g świeżych pieczarek 1 cebula - duża 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego

Grunt to przepis!
Pieczone kotlety schabowe 151

Kolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć(...)jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy plaster włożyć do foliowej reklamówki, rozbić na grubość około 1/2 cm z każdej strony. Posolić i popieprzyć z dwóch stron. W miseczkę nasypać

moj przepis na
Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem 194

Pappardelle…podoba mi się nazwa tego makaronu, który przypomina tagliatelle. Szerokie wstążki makaronu ładnie się prezentują na talerzu i pasują do grubo pokrojonych smażonych piersi z kurczaka . Niedzielny obiad przygotowany. Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem Składniki: na 4 porcje 350 g pappardelle, użyłam świeżego makaronu 4 łyżki pesto z jarmużu 1 czerwona chili 180 g szparagowej fasoli garść(...)praskę czosnkiem. Rozgrzej olej. Wrzuć gałązkę rozmarynu na rozgrzany tłuszcz, a następnie piersi z kurczaka. Smaż po obu stronach po 2-3 minuty w zależności od grubości filetów. Usmażone mięso pokrój pod skosem na kawałki. Na tą samą patelnię wrzuć szparagową fasolkę i oczyszczone z ziaren czerwone chili. Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż

codojedzenia
Zapiekanka z kurczakiem, szynką i pieczarkami. 252

Szybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek  10 pomidorków(...)godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze  5min.   naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł

Kuchnia Beaty
Drobiowe roladki ze szparagami z mozzarellą 359

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach soczystego kurczaka, który w towarzystwie chrupiących szparagów i delikatnego sera smakuje rewelacyjnie. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pałki kurze w jogurcie i curry 130

Bardzo dobre danie, podawać z ziemniakami podpieczonymi. Można również przygotować tak mięsko na imprezy. Polecam. Jeśli macie pałki z kością to trzeba je wyciąć. Naciąć pałkę

Kuchnia Pokoleń
SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 219

Prosty i bardzo smaczny sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem kurczaka, ajwaru oraz kaparów, które nadają mu wyrazistego smaku. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut! Idealnie sprawdzi

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak pieczony z cytryną. 107

Od jakiegoś czasu chodził za mną kurczak pieczony w całości. Ktoś powie.....a co to za problem upiec kurczaka? Niby żaden, ale zawsze coś nie pasowało

Dieta moja pasja
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 279

Dzisiaj obiad w lekkiej i zdrowej wersji. Aromatyczna, kolorowa patelnia na styl azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii  kawałek kapusty pekińskiej(...)czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami

Ze smakiem i z pasją
PIECZONE KAWAŁECZKI SCHABU Z WARZYWAMI 152

Składniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej

Vroblewska-fitlife
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 116

Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 mały brokuł 250 gram dyni (ja miałam mrożoną ale polecam świeżą) 1

nietadieta
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 181

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi

Smakowity Blog Kulinarny
Faszerowane, pieczone ziemniaki. 217

Przede mną urlop, na którym będę dwa i pół tygodnia. Nie wiem czy uda mi się coś nowego dodać przez ten czas. Choć postaram się jednak

W kuchni u Moniki
Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński 258

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad - dobrze trafiłeś drogi czytelniku/czytelniczko. Chińszczyzna, po domowemu, nie z baru szybkiej obsługi, nie z niewiadomej knajpki, nie z pudełka, nie ze słoiczka i nie z torebki ! 100% smaku i pewności, co na talerzu leży. Kurczaka na sposób chiński serwować możecie z ryżem, tak jak zrobiłam to ja, lub z makaronem. Wybór należy(...)Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier trzcinowy  Wykonanie: Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę marchew i cukinię - w cienkie paski. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na patelnię

kolorowotorcikowo
Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki 173

Pieczony kurczak jest jednym z prostych i rzec można samo przygotowujących się obiadów. Wystarczy wcześniej go zamarynować, ułożyć w naczyniu i włożyć do piekarnika - który resztę wykona już sam :) Tak się składa, że ostatnio gościły u mnie pieczone pałki z kurczaka, które przygotowałam w innej niż klasyczna odsłona. Zostały upieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie(...)wkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Całość polewamy olejem.  Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki  (można przygotować mięso i zostawić w lodówce na noc). Pałki z kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia, między je wkładamy małe różyczki brokuła, całość posypujemy porzeczką czerwoną.  Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki z kurczaka z brokułami i jakiem 160

Coś ostatnio nie mam czasu gotować. Zalatana jestem po pracy, a nawet jeśli od razu wracam do domu, to tylko na chwilę. dlatego proponuje szybkie danie

MarciochaKucharzy
Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 138

Zgodnie z zapowiedzią  - przepis na spaghetii z klopsikami. Nie jest to szybki przepis, ale warto spróbować, a może nawet zjeść z jednego talerza, jak na

Kulinarne Inspiracje
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 140

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten

Kuchnia Beaty
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 345

Zawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam

Kuchnia Beaty
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 138

Wykwintne i wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo

Pasje Jolki
Sakiewki drobiowe z jabłkiem w sosie słodko-kwaśnym 188

niego. Później, wspólnie (!), zrobiliśmy ciastka, o których więcej opowiem Wam jutro. A  wieczorem eM. przygotował dla mnie nasze ulubione danie - pizze na cienkim cieście. Ale, ale, wróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej u mnie nie ma :) Sakiewki drobiowe z jabłkiem podawane z ryżem pełnoziarnistym w sosie słodko-kwaśnym z ananasem. Uff, długi tytuł, ale kurcze! Wyszły świetne(...)prostokąty. Każdy kawałek równo rozkładamy, na środku kładziemy jabłko i zawijamy, wykałaczki nadziewamy u góry, aby sakiewki nam się nie otworzyły podczas pieczenia. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy bazylią i wrzucamy pomidorki cherry. Wierzch naczynia przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`CW tym czasie gotujemy ryż pełnoziarnisty

Słodkie Przyjemności
Gołąbki na dziko 252

Czy znacie gołąbki na dziko?  Ich zaletą jest prostota,  szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy

mojewypiekiinietylko