Trafiłam ostatnio na bardzo fajny przepis, a mianowicie "Smarowanko z jabłkiem", którego autorką jest Terenia. Postanowiłam przetestować i przekonać się osobiście czy domowy smalczyk w takiej
Kuchnia w czekoladziePrzepis ukradłam mojej Mamie - chociaż pewnie i tak nie smakowało to jak w jej wykonaniu to i tak mam nadzieję, że Wam się spodoba Podudzia z
Kuchnia moimi oczamiTegoroczna jesień lub może już bardziej zima cieszy mnie między innymi z jednego powodu. Do mojego jadłospisu powróciły zupy. Uwielbiam je a wolne weekendy, i chłodne
Życie ze smakiemTakie zapiekanki uwielbiam, nic trudnego nic dziwnego a do tego pyszne. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Ugotować je w osolonej
Kuchnia PokoleńTo co dziś chcę zaproponować, to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Nie trzeba wymyślnych marynat, nie trzeba czekać. Wszystko idzie z marszu, wręcz taśmowo
Dieta moja pasjaprzełknięcia" ;) Ja wątróbkę zawsze lubiłam, choć pierwsza, która zrobiłam samodzielnie była jedną wielką porażką. Byłam wtedy młodą mężatką o nikłym pojęciu o gotowaniu. Wymyśliłam sobie któregoś dnia na obiad duszoną wątróbkę. Cóż z tego, skoro do zjedzenia nie nadawała się zupełnie. Dusiłam ją i dusiłam....a ona twarda jak kamień prawie. No cóż...nie wiedziałam, że nie soli się(...)się do gotowania :) Dzisiejsza wątróbka jest bardzo lekka i delikatnie pachnąca jabłkami. Jej lekko słodkawy i owocowy posmak pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale ci, którzy lubią łączyć mięsa z owocami, nie zawiodą się. Jest to danie proste i szybkie do przygotowania, więc dodaję je do akcji "Błyskawiczny piątek" . Może dołączycie do naszej otwartej grupy na facebooku? Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaporze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy(...)ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona
Kolizje SmakówSkładniki udka z kurczaka, 4-5 szt miód płynny, 3 łyżki musztarda sarepska, 5 łyżek czosnek granulowany, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka curry, 1
Gotowanie moimi oczamiBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeDziś mam dla was propozycję obiadową, na jedno z ulubionych dań Tosi i podejrzewam większość dzieci będzie tym daniem zachwycona, tak jak zupą pomidorową! Sos pomidorowy
Przepysznik - BLW i nie tylkoWczoraj zrobiłam głosowanie na profilu facebooka, jaką zupkę zjedlibyście tak przy poniedziałku. Większość opowiedziała się za botwinką, więc oto i ona. Gotowana na żeberkach, z
Kuchnia w czekoladziezawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia TUTAJ(...)grubo. Całość lekko podlewamy wodą i dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przyprawę warzywną. Po następnych 15 minutach podlewamy większą ilością wody i dalej dusimy. Całkowity czas duszenia mięsa to godzina, może trochę więcej, generalnie chodzi o to, żeby samo praktycznie odchodziło od kości. Na koniec po wyłączeniu palnika, dodajemy łyżkę śmietany i rozprowadzamy w sosie. *Jeśli ktoś używa soli
MamaOskarkaDziś na blogu całkiem szybki pomysł na niedzielny obiad. Lubię takie przepisy, szczególnie teraz gdy pogoda za oknem sprzyja spacerom i nie za bardzo mamy ochotę spędzać zbyt wiele czasu przy garach . Do kurczaka wykorzystałam ugotowany wcześniej ryż. Smażony ryż z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 małej papryczki chili 5 pieczarek(...)Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy, aż groszek będzie miękki. Równocześnie na drugiej patelni smażymy pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem piersi kurczaka. Gdy mięso będzie złociste dodajemy je do przesmażonych warzyw, dodajemy ryż i kurkumę. Wszystko razem smażymy przez kilka minut. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. W kubeczku lub w misce rozkłócamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek
Luźna Kuchnia