WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki
JejKuchniaSkładniki: 700 g piersi kurczaka 2 czerwone papryki 400 g sera żółtego (gouda) 1 małe opakowanie pikantnych nachos (około 4 dużych garści) 3 cebule 1 limonka
Qchnia po prostuZa oknem jesień, sezon urlopowy dawno zamknięty, a większość z nas już nawet zapomniała, że na wakacjach była. Za to w marketach tropiki, półki uginają się
Fitsweet.meTegoroczny okres jesienno zimowy jest dla mnie bardzo szczególny. Treningi, praca po godzinach, pisanie pracy magisterskiej, powoli zbliżająca się sesja i przygotowywanie się do obrony. W
Życie ze smakiemsmakuje wybornie. Dodatek octu balsamicznego, który nie jest oczywistym dodatkiem w kuchni skandynawskiej, nadaje jej charakteru. Słodkie warzywa nabierają wspaniałego kwaskowatego posmaku. Taka sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może stanowić główne danie. Gorąco polecam! Sałatka z pieczonych warzyw Składniki : 3 marchewki 2 pietruszki lub pasternak pół selera 3-4 buraki sól, pieprz oliwa ocet balsamiczny(...)powinny być jędrne. Wyjąć z piekarnika, skropić octem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać. Warzywa można podać jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne GotowanieZa oknem jesień, sezon urlopowy dawno zamknięty, a większość z nas już nawet zapomniała, że na wakacjach była. Za to w marketach tropiki, półki uginają się
Fitsweet.meOsobiście uważam, że naczynie jakim jest wok to jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek zostało wynalezione. Przygotowywanie potraw w nim jest szybkie, zdrowe i pozwala zachować wiele
Życie ze smakiemAromatyczne roladki drobiowe z serem feta i słodką kukurydzą Bonduelle są po prostu pyszne. Danie doskonałe na niedzielny obiad. Przy okazji dzisiejszego przepisu kolejna ciekawostka Bonduelle. Ich Agronomowie selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe(...)Przygotowanie: farsz: Ser feta kruszymy, dodajemy do niego otartą skórkę cytrynową, oregano, masło oraz kukurydzę, całość mieszamy. Udka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy lekko solą i pieprzem. Na mięso nakładamy warstwę farszu, a potem zwijamy w roladę. Każdą z rolad dokładnie (jak najciaśniej,aby nie dostała się woda) zawijamy w folię spożywczą skręcając po bokach jej końce. Roladki
Bon appetit mon amieMakaron z pesto z suszonych pomidorów, kurczakiem, rukolą, startym parmezanem i świeżą bazylią. Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka składników i pyszne danie z makaronem gotowe. Makaron z pesto z suszonych pomidorów: Składniki Ilość porcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Makaron spaghetti – 150 g Rukola – 100 g Oliwa(...)pesto miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy gotowe pesto z suszonych pomidorów i podgrzewamy około minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy
ale Pyszniepierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując zarówno piersi z gęsi jak i kaszę gryczaną z buraczkami inspirowałam się przepisami Karola Okrasy oraz Kuchni Lidla. Obiad rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony i ja dawno tak dobrego nie jadłam ;-) Składniki: Gęsina: ok. 1 kg piersi z gęsi 4 jabłka 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu(...)musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami. Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa. Do moździerza wsypujemy ziarna kolendry i wyłuskane ziarna kardamonu. Ucieramy. Dodajemy cynamon, mieszamy i nacieramy piersi z gęsi od strony mięsa. Mięso wkładamy do lodówki na dobę. Następnego dnia wyciągamy
Kuchnia MagdaLenyMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia KasiMango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega
Ostra na SłodkoPlacki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet. Obiad podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE Na placki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs 1 łyżeczka koncentratu(...)łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy na rumiano. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem. Wątróbka: Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą. Dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzenieCzy zdarza Wam się kupić za dużo warzyw, a potem martwić co z nimi zrobić, żeby się nie zmarnowały? Mnie się zdarza całkiem często, zaś ostatnio
Kuchenne zapiski Edytyzielonego zioła. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki mięty... Ach jak pachniało... Obiad okazał się rewelacją... Składniki: 1 pierś z kurczaka Panierka: 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 całe jajka + 1 białko 8 łyżek mleka 1/2 łyżeczki bazylii suszonej(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy na tłuszczu z obu stron. Tłuszcz powinien być dość głęboki, ale nie przykrywać kurczaków w całości. Usmażone kurczaczki
Słodkie okruszkiSkładniki na dwie porcje. Składniki: 200 g makaronu penne 2 piersi kurczaka 1/2 główki brokuła 1 cebula 75 g śmietany 12% 1 jajko 8 łyżek startego
Emcia PichciKrokiety ziemniaczane z papryką i cebulą, przygotowuję gdy zostanie mi więcej ziemniaków z dnia poprzedniego. Krokiety są bardzo smaczne, a panierka krokietów jest chrupiąca. Krokiety ziemniaczane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeszcze miesiąc do kalendarzowej wiosny. W chłodne dni każdy z chęcią zjadłby pożywne, dobrze doprawione dania, które mocno rozgrzeją nas od środka. Dlatego proponuje Wam
Konrad GotujeDla wszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI
Kuchnia BeatyWczoraj Święty Mikołaj przywiózł mi wspaniały prezent prosto z Anglii- książkę kucharską "GQ EATS: The cookbook for men of seriously good taste". Mężczyzną co prawda nie
My Culinary ArtPierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś
Smaczne ZdroweDzisiaj na życzenie mojej córki- była zupa warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że
Smaki Edytysię, że przegapiłam wstawienie tego przepisu na blog ( spisywałam przepis i robiłam zdjęcia) chyba jeszcze przed powstaniem bloga). Szkoda mi go pominąć. A jako, że dziś byłam zalatana i obiad był ,, zapasowy" ( tzn. gołąbki , które po prostu rozmroziłam)- nie będę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten. Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube(...)sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa ) 3 szklanki wody Mięso rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie poprzecinać włókien ) na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą
Buniabaje w kuchniroli głównej. Cieniutko rozbite płaty schabu nafaszerowane szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi, uduszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli to pyszny obiad dla całej rodziny, a także zaproszonych na uroczysty obiad gości. Proste, efektowne danie, szybkie do przygotowania. Można przygotować więcej roladek i odgrzać następnego dnia. Składniki na 2 porcje: 4 kawałki schabu grubości około 1 cm około 200 g mrożonego(...)solą, pieprzem i gałką muszkatałową suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki kotlety rozbić pod folią spożywczą na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Na kawałkach mięsa rozłożyć szpinak i pokrojone pomidorki, zwinąć roladki każdą roladkę starannie obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem, przykryć patelnię pokrywką i dusić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Soczysta pierś z kaczki z niezwykle aromatycznym sosem kurkowym to klasyka polskiej kuchni i świetny pomysł na niedzielny, wykwintny obiad. Składniki: 200g piersi z kaczki ze skórą 125g masła 3 ząbki czosnku rozmaryn 100g kaszy jęczmiennej Składniki sosu: 200g kurek (mrożonych) 1 cebula 3 łyżki masła pół szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki mąki 4 łyżki śmietany natka z pietruszki sól(...)według instrukcji na opakowaniu. 3. Przygotowanie kaczki: Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć
Szalona Kuchnia EwelinyMakaron z kurczakiem i pomidorami to znakomite danie na szybki obiad, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Taki makaron to świetny pomysł dla zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie a także bardzo aromatyczna i smaczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków. składniki na 3 porcje 250 g makaronu Penne Polskie Młyny podwójna pierś(...)Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z przyprawą do kurczka i odstwiamy na 10 minut. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czerwoną paprykę w kostkę a szczypior z dymki drobno siekamy. Do garnka z niewielką ilością
Smakowite Daniabędzie pasować nadając nieco inną nutę. Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym są wbrew pozorom proste i szybkie w przygotowaniu, a w połączeniu z kaszą czy ryżem są obiadem, którym możecie poczęstować także gości. Sos śliwkowy możecie przygotować nie tylko latem ze świeżych śliwek (polecam dojrzałe węgierki), ale także poza sezonem z mrożonych śliwek Hortex. Składniki (na 6 porcji(...)chili sól, pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Filety z kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety (najlepiej przez folię, żeby jak najmniej zniszczyć mięso). Delikatnie posypać solą (ale nie za dużo, bo suszone szynki są już słone) oraz pieprzem. Oprószyć ziołami. Mozzarellę pokroić w niedługie paski i ułożyć na każdym z kotletów. Każdy kotlet
Pociąg Do Kuchnichciałam przygotować, ale starała się wtedy podać mi alternatywę i zachęcić mnie do poszukiwania prostszych i tańszych rozwiązań. Dzięki temu dziś jestem osobą, która potrafi wyczarować obiad z kilku podstawowych produktów, które mam w lodówce. Dzięki niej nie muszę wydawać kilkuset złotych, by zjeść coś naprawdę smacznego. Poza tym Mama zawsze była dla mnie ogromnym wsparciem, to ona pierwsza próbowała(...)końcu to moja Mama udostępniała mi swoją kuchnię i pozwalała w niej buszować. Pozwalała na pieczenie muffinek z najlepszą koleżanką, pozwalała na zachlapanie całej kuchenki tłuszczem, gdy smażyłam mięso, a w końcu pozwalała godzinami siedzieć przed piekarnikiem i patrzeć jak rośnie ciasto. Nawet, gdy byłam jeszcze na tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć
Cooking Monsterwiedziałam co zrobić na obiad, a że w lodówce był seler naciowy postanowiłam wykorzystać go do zupy. Był tylko jeden problem, moje dzieci nie lubią selera naciowego zwykłego zresztą też, więc pomyślałam, że go zmiksuję i może mi się uda. Pełen sukces dzieci zjadły bez żadnych problemów, a ja sama byłam zaskoczona smakiem zupy. Gęsta sycąca i bardzo smaczna(...)schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso na kościach będzie miękkie. Wyjąć kości i warzywa, przecedzić wywar przez sitko (różnie to bywa, może trafić się jakaś mała kostka). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym
talerz przyjemnościktórego esencja zawarta jest w olejkach ze skórki. Następnie tą startą skórkę wkładamy między skórę a mięśnie kuraka razem z listkami rozmarynu, tak aby w trakcie pieczenia przeniknęły do mięsa. Pozostałą cytrynę przekrajmy na pół i razem z porem i resztą rozmarynu wkładamy do wnętrza tuszki. Białka jajka należy połączyć z solą (a z żółtek można sobie zrobić jajecznicę(...)się ze złocić/zbrązowieć. Po wyjęciu dajmy zwierzakowi odsapnąć z 10-15 minut i następnie rozbijmy solny pancerz. Najlepiej przy użyciu młotka lub czegoś równie solidnego. I nasz obiad gotowy.Mięso można skropić sokiem z cytryny, która piekła się w naszym kuraku. Proponuję podawać z aromatycznymi frytkami i chrupiącą mieszanką sałat z ulubionym dressingiem
Karczma Honoriettyczasem się zdarza). Po drugie, od rana wiał wtedy okropny wiatr, od czego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział(...)potem wegańskiej, jednak na coś się przydały ;) Oczywiście, że zawsze jest z czego się oczyszczać - cukier, mąka, pestycydy, chipsy, orzechówka, itd. ;) Wydaje mi się jednak, że nie jedząc mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, zakwaszających organizm i przyczyniających się do wielu jego awarii, jest się ogólnie w lepszej formie i nie ma tych toksyn w organizmie aż tak wiele, żeby
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje(...)żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się
Kuchnia z widokiem na ogródkiedy nie mam czasu albo chęci na gotowanie, wtedy do kuchni wkracza A. Najczęściej gotuje wtedy, kiedy ja znikam na całe dnie, więc kiedy wracam zostaję zaskakiwana pysznym obiadem. Paskuda – nigdy nie chce się zdradzić, co zamierza zrobić, choć może to lepiej, gdyż mam wtedy niespodziankę. Tym razem, więc publikuję Wam przepis jego autorstwa, a mianowicie kurczaka curry(...)pokroić w kostkę, dodać do niego olej i curry. Wstawić na około 30 minut do lodówki. Na patelni podsmażyć kurczaka. Podlać go wodą i dodać kostkę rosołową – poziom zakrywający mięso. Paprykę wydrążyć, ananasa obrać i wykroić środkiem – pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mąkę rozrobić w wodzie
Fabryka pomysłów