Tegoroczna jesień lub może już bardziej zima cieszy mnie między innymi z jednego powodu. Do mojego jadłospisu powróciły zupy. Uwielbiam je a wolne weekendy, i chłodne
Życie ze smakiemTakie zapiekanki uwielbiam, nic trudnego nic dziwnego a do tego pyszne. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Ugotować je w osolonej
Kuchnia PokoleńTo co dziś chcę zaproponować, to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Nie trzeba wymyślnych marynat, nie trzeba czekać. Wszystko idzie z marszu, wręcz taśmowo
Dieta moja pasjaprzełknięcia" ;) Ja wątróbkę zawsze lubiłam, choć pierwsza, która zrobiłam samodzielnie była jedną wielką porażką. Byłam wtedy młodą mężatką o nikłym pojęciu o gotowaniu. Wymyśliłam sobie któregoś dnia na obiad duszoną wątróbkę. Cóż z tego, skoro do zjedzenia nie nadawała się zupełnie. Dusiłam ją i dusiłam....a ona twarda jak kamień prawie. No cóż...nie wiedziałam, że nie soli się(...)się do gotowania :) Dzisiejsza wątróbka jest bardzo lekka i delikatnie pachnąca jabłkami. Jej lekko słodkawy i owocowy posmak pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale ci, którzy lubią łączyć mięsa z owocami, nie zawiodą się. Jest to danie proste i szybkie do przygotowania, więc dodaję je do akcji "Błyskawiczny piątek" . Może dołączycie do naszej otwartej grupy na facebooku? Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaporze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy(...)ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona
Kolizje SmakówSkładniki udka z kurczaka, 4-5 szt miód płynny, 3 łyżki musztarda sarepska, 5 łyżek czosnek granulowany, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka curry, 1
Gotowanie moimi oczamiBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba Gotujeobiady następują po sobie. Jakiś czas temu zastanawiałam się czy ma sens publikowanie takich podstawowych przepisów, ale odpowiadając na Wasze liczne maile z pytaniami dotyczącymi właśnie tego typu obiadów postanowiłam stworzyć na blogu nowy cykl - "Podstawy domowej kuchni" . Z myślą o wszystkich, którzy w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki będę publikować na blogu więcej tradycyjnych i podstawowych przepisów. W końcu(...)tytułowe mielone. Każdy zna inny sposób na ich przygotowanie. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu. A z czasem sami zapewne je zmodyfikujecie. Składniki: 500 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe * 1 całe jajko 1 duża bułka (może być czerstwa) + mleko do namoczenia 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 bułka tarta olej do smażenia * jeśli mamy
Słodkie okruszkiDziś mam dla was propozycję obiadową, na jedno z ulubionych dań Tosi i podejrzewam większość dzieci będzie tym daniem zachwycona, tak jak zupą pomidorową! Sos pomidorowy
Przepysznik - BLW i nie tylkoWczoraj zrobiłam głosowanie na profilu facebooka, jaką zupkę zjedlibyście tak przy poniedziałku. Większość opowiedziała się za botwinką, więc oto i ona. Gotowana na żeberkach, z
Kuchnia w czekoladziezawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia TUTAJ(...)grubo. Całość lekko podlewamy wodą i dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przyprawę warzywną. Po następnych 15 minutach podlewamy większą ilością wody i dalej dusimy. Całkowity czas duszenia mięsa to godzina, może trochę więcej, generalnie chodzi o to, żeby samo praktycznie odchodziło od kości. Na koniec po wyłączeniu palnika, dodajemy łyżkę śmietany i rozprowadzamy w sosie. *Jeśli ktoś używa soli
MamaOskarkaDziś na blogu całkiem szybki pomysł na niedzielny obiad. Lubię takie przepisy, szczególnie teraz gdy pogoda za oknem sprzyja spacerom i nie za bardzo mamy ochotę spędzać zbyt wiele czasu przy garach . Do kurczaka wykorzystałam ugotowany wcześniej ryż. Smażony ryż z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 małej papryczki chili 5 pieczarek(...)Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy, aż groszek będzie miękki. Równocześnie na drugiej patelni smażymy pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem piersi kurczaka. Gdy mięso będzie złociste dodajemy je do przesmażonych warzyw, dodajemy ryż i kurkumę. Wszystko razem smażymy przez kilka minut. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. W kubeczku lub w misce rozkłócamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek
Luźna Kuchniabezglutenową i z niskim indeksem glikemicznym, i cóz zrobić ....mogę jeść głownie mięcho :-P A jesli polska wołowinka to i polskie porzeczki z ogórdka, jarmuż i mięta. Iście królewski obiad! Wołowinę doprawiłam przyprawą do kebaba od Edmir-pol. Od razu wyczułam intensywny smak i aromat kuminu. Dzięki Edmir - pol mogliśmy ufundować nagrody dla uczestników naszego pikniku rodzinnego w Opolu Żarłostacja(...)pieprz1 garść posiekanej, świeżej mięty2 łyżki zimnej wody pozostałe składniki:1 camembert1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych)1 łyżka cukru1 mała cukinia1 liść jarmużu do dekoracji Mielone mięso mieszamy z odrobiną wody, przyprawami i posiekaną miętą. Lepimy w dloniach odpowiedni burgerowy kształt ;) smażymy na patelni grillowej. Ja lubię średnio wysmażony, więc smażyłam 3 minuty z jednej strony
Bon Appetit MałgorzatyJesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję
głodny alergikKLUSKI KŁADZIONE Jak w domu przygotować fantastyczne kluski kładzione - sprawdzony przepis krok po kroku. Znam sposób na prosty i szybki obiad. Zajrzyj do przepisu, z którego wszystkiego się dowiesz! 👌😀 Polecam pięknie :) Kasia ------------------------------- Czas przygotowania: 25 minut Liczba porcji : duża salaterka ------------------------------- SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka woda - tyle ile wchłonie ciasto sól i 2 łyżki oliwy(...)urosną w gotującej wodzie. Krok 4. Gotujemy przez 5 minut, cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, odsączamy. Gotowe wykładamy na ogrzane talerze. Podajemy jako dodatek do gulaszu, do mięs z sosem, a także polane skwarkami ze świeżej słoniny i posypane serem. Smacznego :) zobacz inne przepisy na potrawy mączne
Moja Książka Kucharskaflaczki drobiowe Pożywne, e sencjonalne danie z żołądków drobiowych to idealna propozycja na obiad zwłaszcza kiedy za oknem jesz szaro i zimno. składniki na porcję dla sześciu osób rosół drobiowy 2 szyje indycze 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki(...)liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 60 minut ( godzina to jedynie wartość przybliżona, rosół musimy gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie). W tym czasie myjemy żołądki pod bieżącą wodą, krojąc je następnie nożem na podłużne kawałki. Pokrojone żołądki, wkładamy do garnka i zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez
Miód i pieprzZnajoma powiedziała mi o tym przepisie. Bardzo smaczna, aromatyczna karkówka. Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Patelnię rozgrzać i obsmażyć karkówki
Kuchnia PokoleńCodziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych
Kuchnia Pełna PasjiJestem pod ogromnym wrażeniem filmu „Punkt krytyczny - Energia odNowa", na którego prapremierę miałam przyjemność być zaproszoną. Na obejrzenie tego filmu namawiam Was od pewnego czasu
Codzienna kuchnia niecodziennaZielone warzywa zawierają dużo witaminy C i magnez. Są nieskokaloryczne. Sprzyjają odnowie organizmu, zapobiegają anemii, łagodzą stany zapalne i wspomagają pracę wątroby. Kasza gryczana jest pełna
kuchniabellissima.wordpress.commojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis naGęsta, pożywna i ostra zupa - w sam raz na rozgrzanie w zimowe dni. Składniki: 60 - 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny, 3 l bulionu warzywnego, 3
Nie tylko w kuchniPapryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę
Smaczne PotrawyRoladę ze szczupaka testowałam miesiąc temu. Rybkę miałam świeżo złowioną i jej wyfiletowanie nie było łatwe! Ryba ma baaardzo dużo ości i trzeba mieć do niej
Atlas SmakówSłodko-kwaśny grillowany kurczak z wyczuwalnym aromatem cebuli i sosu sojowego smakuje bardzo oryginalnie. Jego ciekawy smak przełamie nudę zwykłego fileta. Przepis Andrzeja Grummicha po moich
Pyry na Gaz