Bakłażan sam w sobie zawiera śladowe ilości tłuszczu. Niestety podczas obróbki może go bardzo dużo pochłonąć. Więc uważam, że w tym przypadku trzeba użyć małych trików
wysmienityWiosna zapukała do mojej kuchni i jakoś tak od razu kolorowo się zrobiło i chyba smaczniej niż zwykle. Zachciało mi się młodych ziemniaczków! Z koperkiem, z
Mango PapajaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Kuchnia po mojemuZabawne, nigdy nie przepadałam za udkami z kurczaka, a coraz częściej pojawiają się na blogu. Staram się odczarować to z pozoru nudne danie i zdaje
Cook&LoveZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka
Bajeczna KuchniaPaszteciki a'la szczecińskie Jestem rodowitą szczecinianką, choć już niemal 10 lat mieszkam na Podlasiu, to nie zapomniałam smaku szczecińskich pasztecików, popijanych czerwonym barszczem instant z
na moim stole...Ostatnio polubiłam kaczkę. W tej wersji jest naprawdę świetna - aromatyczna, delikatna i mięciutka. Miód, ocet jabłkowy i majeranek - przysmak z Mazur. :) Na dwie porcje: 2
Kuchenna KontrrewolucyaW Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki:1 podwójna pierś kurczaka1 jajko1/2 szklanki mąki1/3 szklanki mlekaSól, pieprz, papryka czerwona ostra, kurkuma2 szklanki mąki do obtoczeniaOlej do smażeniaPrzepis:Pierś kroimy w paski wzdłuż
Emcia PichciZupa pomidorowa1,5 litra wody500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry1 cebula2 ząbki czosnkumarchewka1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie
kolorowotorcikowoDomowy fast food w 15 minut? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy bo bez sztucznych, gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki. Chcę wam udowodnić, że
Bernika - moj kulinarny pamietniksię pojawić wczoraj, ale Misi placuszki jednak wygrały. Jednak co się odwlecze to nie uciecze jak mówi przysłowie. Propozycja dzisiejsza może być na śniadanie, drugie śniadanie lub nawet na obiad zamiast zwykłych kotletów. Dodałam mąki razowej, można dodać każdej innej. Propozycja dal tych co nie mogą jeść jajek. Siemię lniane i nasiona chia idealnie zwiąże nam danie. Składniki(...)zasługa chia. Słonecznik nadaje chrupkości. Z przepisu wychodzi 5 sztuk - tyle ile na zdjęciu. Może ktoś się do nich przekona i wprowadzi do swojego menu. Czasami nie potrzebujemy mięsa, tylko mały zamiennik :) Smacznego
Gotowanie z pasjąKolejny nie drogi i prosty obiad. W takich kotlecikach można przemycić naszym pociechom całkiem sporo rybki, za którą często nie przepadają. Kotleciki w tym wydaniu zapewne posmakują nie tylko maluchom. Składniki: 2 średniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 3 jajka pęczek(...)pozbywamy się kręgosłupa i tych większych ości - resztę możemy zostawić jak już całość zmielimy to nie będzie ich czuć) Rybę, marchewki, ziemniaki i natkę pietruszki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sicie. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dorzucamy 3 jajka i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest bardzo rzadka można dosypać odrobinę bułki
IMPRESJA SMAKUkapitalny! Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 2015-01-07 12:07:08 Proste, ale bogate smakiem połączenie smażonego kurczaka i szałwii z tagliatelle i parmezanem. Idealne na szybki obiad, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby uświetniło także nieco bardziej doniosłe okazje dla dwojga. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g filetu z kurczaka 150g tagliatelle lub wąskiego(...)całość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając. Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić się gęsty. Zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy. W międzyczasie
Kulinarna Pokusapoodcinał łebki, mi zostało tylko... albo.. aż.. rozdysponowanie, poporcjowanie. I tak co nieco zamroziłam w całości, co nieco pokroiłam w dzwonki, a trzy dorodne podałam dziś na obiad :) Powiem tak wyszły przepyszne. Polecam :) Składniki : - pstrąg wypatroszony ( u mnie bez głowy i ogona ) - olej 2 łyżki - pietruszka suszona 1 łyżka - czosnek suszony 1 łyżeczka - domowa wegeta ( lub sól, pieprz(...)termoobiegiem, w połowie czasu pieczenia, obracam pstrągi na drugą stronę, zmniejszam temperaturę do ok.180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wielkości pstragów, trzeba sprawdzać, ryba jest gotowa kiedy jej mięso zbieleje. Nie można piec za długo bo będzie sucha. Tak przygotowane pstrągi podaję zazwyczaj z frytkami i dowolną surówką. Dziś na życzenie córki zamiennik surówki stanowił brokuł gotowany na parze
Kuchnia z widokiem na ogródPrzed nami sezon grillowy, u nas na razie z piekarnika - drobiowe szaszłyki z ryżem sosem jogurtowym, nadającym daniu pysznego słodko-kwaśnego charakteru :) SKŁADNIKI (dla 4
Moje Kuchenne RewelacjeOd niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego, zwanego mukticookerem. A czemu szczęśliwą ( i to nie jest wpis sponsorowany), ponieważ to urządzenie pozwala zaoszczędzić dużo czasu
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć
W kuchni u MonikiKolejne danie z cyklu "Jak u Mamy" Tym razem niezastąpiony niedzielny rosół z makaronem własnoręcznie "ukręconym". A czy Wy robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę
Kuchnia w czekoladzieLubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich
codojedzeniaokrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze kubki smakowe(...)ziarenkach) Czerwony pieprz ucieramy w moździerzu, dodajemy przyprawy, czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z olejem i mieszamy. Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Skórę należy ponacinać. Mięso solimy z obu stron, nacieramy marynatą i okładami listkami szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw
Delicious TitbitsKto czyta naszego bloga wie, że jesteśmy mięsożercami i pierogożercami Pierogi przygotowuję bardzo często, gdyż uwielbiam je jeść od dzieciństwa. Najbardziej smakują mi ruskie pierogi , może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakowało, to próbowałabym dalej je ulepszyć. Postępowałam według sposobu przygotowania poniżej i wyszło oto takie przepyszne danie. Potrawę podałam z ryżem i posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem. Obiad smakował wspaniale i aż się prosił o dokładkę. Już wiem, że muszę to danie jeszcze powtórzyć, bo bardzo szybko się robi i jest proste w wykonaniu. Kilka składników, a efekt końcowy bardzo zadowalający(...)pokroić w paski. Cebulki dymki pokroić w talarki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i przyprawić pieprzem czarnym i solą. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski. Na powstały tłuszcz wrzucić cebulę, kalafior oraz paprykę kolorową. Mieszając, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe i gorący bulion
Zakątek rozkoszy kulinarnychbyłoby już to samo. Tamtym towarzyszyły dziecięce zabawy, śmiechy, wykopki, pogawędki... W domu zatem tworzę inną wersję pieczonych ziemniaków. Bardziej odświętnie podane, pasujące zarówno do codziennego obiadu, jak i przyjęcia. Tak wyglądające ziemniaki zobaczyłam kiedyś na jednym z przyjęć urodzinowych. Niestety jakoś nie było czasu, ani głowy do tego by zapytać gospodynię jak je przyrządza. Dlatego na zasadzie prób(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, po czym łyżką nakładamy na wierzch ziemniaków masło. Pieczemy dalej kolejne 30 minut. Ziemniaczki idealnie smakują same, bądź z ulubionym mięsem np. z piersią kurczaka . Czas pieczenia jest dość długi. Ja wykorzystuję go piekąc innego rzeczy na niższych, bądź wyższym poziomach piekarnika. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób.- 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek- 4 średnie ziemniaki- olej do smażenia- papryka ostra i słodka- sól - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata- ocet owocowy i oliwa z oliwek- łyżka masławstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż(...)przygotowujemy sałatę.Granata rozpoławiamy i lekko pukając od góry, dodajemy do sałaty lodowej, umytej i osuszonej. Lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki octu owocowego i odrobinę oliwy z oliwek.Teraz mięso. Kroimy na 1 cm plastry. Naoliwiamy olejem kokosowym lub innym. Rozgrzewamy porządnie patelnię.Kładziemy mięso.NIE SOLIMY!!! Smażymy 3 minuty, odwracamy, doprawiamy solą i kładziemy kawałeczki masła, smażymy
Pasje JolkiPonieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskiego cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka(...)nakładamy nadzienie. Pieczemy ok 40 - 50 min w temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego
Taste Of My Daynależy, w szczególności, że jego smak chodził już za mną dłuższy czas. W związku z wolniejszym dniem postanowiłam poszaleć i najpierw było królewskie śniadanie w postaci omletów, a potem obiad dla tych, co czerpią doznania smakowe z jedzenia. Mięsa i przeróżne dania obiadowe to moje koniki, więc staram się szukać w nich nowości; stawiać na to, co sprawdzone(...)pietruszki Przygotowanie: Czosnek, pietruszkę i chili oraz kminek i kolendrę zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika. Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor. Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówFilet z kurczaka to coś, co prawie zawsze jest gdzieś w lodówce... Jeśli więc szukasz pomysłu, jak podać go dziś na obiad polecam w delikatnym pieczarkowo-śmietanowym sosie. Szybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek(...)patelnię. Jeśli zostało zbyt mało oleju dodajemy go jeszcze trochę. Pieczarki solimy i smażymy dopóki nie puszczą wody.3. Kiedy woda z pieczarek prawie w całości odparuje przekładamy na patelnię mięso. Dolewamy pół szklanki wody i mieszamy. Czekamy chwilę aż się zagotuje, a następnie dodajemy sos który powstał po łyżce do szklanki ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Kiedy szklanka będzie już
Kraina Tysiąca Smaków