Kolejne danie z cyklu "Jak u Mamy" Tym razem niezastąpiony niedzielny rosół z makaronem własnoręcznie "ukręconym". A czy Wy robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę
Kuchnia w czekoladzieLubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich
codojedzeniaokrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze kubki smakowe(...)ziarenkach) Czerwony pieprz ucieramy w moździerzu, dodajemy przyprawy, czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z olejem i mieszamy. Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Skórę należy ponacinać. Mięso solimy z obu stron, nacieramy marynatą i okładami listkami szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw
Delicious TitbitsKto czyta naszego bloga wie, że jesteśmy mięsożercami i pierogożercami Pierogi przygotowuję bardzo często, gdyż uwielbiam je jeść od dzieciństwa. Najbardziej smakują mi ruskie pierogi , może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakowało, to próbowałabym dalej je ulepszyć. Postępowałam według sposobu przygotowania poniżej i wyszło oto takie przepyszne danie. Potrawę podałam z ryżem i posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem. Obiad smakował wspaniale i aż się prosił o dokładkę. Już wiem, że muszę to danie jeszcze powtórzyć, bo bardzo szybko się robi i jest proste w wykonaniu. Kilka składników, a efekt końcowy bardzo zadowalający(...)pokroić w paski. Cebulki dymki pokroić w talarki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i przyprawić pieprzem czarnym i solą. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski. Na powstały tłuszcz wrzucić cebulę, kalafior oraz paprykę kolorową. Mieszając, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe i gorący bulion
Zakątek rozkoszy kulinarnychbyłoby już to samo. Tamtym towarzyszyły dziecięce zabawy, śmiechy, wykopki, pogawędki... W domu zatem tworzę inną wersję pieczonych ziemniaków. Bardziej odświętnie podane, pasujące zarówno do codziennego obiadu, jak i przyjęcia. Tak wyglądające ziemniaki zobaczyłam kiedyś na jednym z przyjęć urodzinowych. Niestety jakoś nie było czasu, ani głowy do tego by zapytać gospodynię jak je przyrządza. Dlatego na zasadzie prób(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, po czym łyżką nakładamy na wierzch ziemniaków masło. Pieczemy dalej kolejne 30 minut. Ziemniaczki idealnie smakują same, bądź z ulubionym mięsem np. z piersią kurczaka . Czas pieczenia jest dość długi. Ja wykorzystuję go piekąc innego rzeczy na niższych, bądź wyższym poziomach piekarnika. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób.- 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek- 4 średnie ziemniaki- olej do smażenia- papryka ostra i słodka- sól - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata- ocet owocowy i oliwa z oliwek- łyżka masławstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż(...)przygotowujemy sałatę.Granata rozpoławiamy i lekko pukając od góry, dodajemy do sałaty lodowej, umytej i osuszonej. Lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki octu owocowego i odrobinę oliwy z oliwek.Teraz mięso. Kroimy na 1 cm plastry. Naoliwiamy olejem kokosowym lub innym. Rozgrzewamy porządnie patelnię.Kładziemy mięso.NIE SOLIMY!!! Smażymy 3 minuty, odwracamy, doprawiamy solą i kładziemy kawałeczki masła, smażymy
Pasje JolkiPonieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskiego cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka(...)nakładamy nadzienie. Pieczemy ok 40 - 50 min w temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego
Taste Of My Daynależy, w szczególności, że jego smak chodził już za mną dłuższy czas. W związku z wolniejszym dniem postanowiłam poszaleć i najpierw było królewskie śniadanie w postaci omletów, a potem obiad dla tych, co czerpią doznania smakowe z jedzenia. Mięsa i przeróżne dania obiadowe to moje koniki, więc staram się szukać w nich nowości; stawiać na to, co sprawdzone(...)pietruszki Przygotowanie: Czosnek, pietruszkę i chili oraz kminek i kolendrę zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika. Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor. Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówFilet z kurczaka to coś, co prawie zawsze jest gdzieś w lodówce... Jeśli więc szukasz pomysłu, jak podać go dziś na obiad polecam w delikatnym pieczarkowo-śmietanowym sosie. Szybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek(...)patelnię. Jeśli zostało zbyt mało oleju dodajemy go jeszcze trochę. Pieczarki solimy i smażymy dopóki nie puszczą wody.3. Kiedy woda z pieczarek prawie w całości odparuje przekładamy na patelnię mięso. Dolewamy pół szklanki wody i mieszamy. Czekamy chwilę aż się zagotuje, a następnie dodajemy sos który powstał po łyżce do szklanki ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Kiedy szklanka będzie już
Kraina Tysiąca SmakówTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery FajeryJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki
Życie ze smakiemW Polsce tradycja podawania gęsi w dniu św. Marcina odrodziła się na nowo i tak jak prawie w całej Europie pojawi się tego dnia na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taki barszcz chrzanowy ugotowałam na śniadanie Wielkanocne, podałam go z jajkami ugotowanymi na twardo. Barszcz wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, mojej rodzinie bardzo smakował. Składniki: 500
Bajeczna KuchniaW aromatyzowanej kaszy bulgur zakochałam się bez pamięci. Dodatek świeżych ziół oraz skórki z cytryny powoduje, że jest ona orzeźwiającym dodatkiem. Dorsz gotowany w kremowym sosie
Mango Papaja