delikatnie solą i pieprzem, dodać też papryczkę chilii. Ja miałam papryczkę suszoną ale można dodać także paprykę mieloną ostrą, ilość wedle uznania w zależności jak lubimy ostre. Warzywa chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Całość razem dusić aż mięso zmieni kolor. Potem wszystko zalać mleczkiem kokosowym i gotować aż warzywa będą miękkie. W trakcie doprawić jeszcze
Monia miesza i gotujełopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 duża marchewka, ¼ główki młodej kapusty, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, tymianek, olej do smażenia, Wykonanie: Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu po 1 minucie
Bułka z Chlebemudka z kurczaka lub 1 pierś kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól, mielony pieprz do smaku 100g słodkiej śmietany 30 % 1 ½ łyżki mąki pszennej siekana natka pietruszki Jak zrobić kurczaka z pieczarkami w sosie śmietankowym? Mięso kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w dość grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajeczna musi zawierać jajka . Smakuje doskonale na śniadanie i na kolację . Polecam , szczególnie na upalne dni , kiedy mięso raczej nie jest tym co smakuje najbardziej . składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo 6-7 pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki klarowanego masła do smażenia Pieczarki drobno kroimy
Ogrodnik w podróżyziemniaków i cukinii - doprawiona czosnkiem, pomidorami i oregano. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 500 g niewielkich ziemniaków kilka małych cukinii - łącznie 500 g oliwa z oliwek - 12 łyżek 5 ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych sól pieprz -------------------- 1 czubata łyżeczka oregano Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry. Cukinię, bez obierania(...)ziemniaków. Naczynie żaroodporne smarujemy 4 łyżkami oliwy. Ziemniaki i cukinię wkładamy do dużej miski. Wlewamy 8 łyżek oliwy i poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy warzywa oliwą. Dodajemy mielone pomidory, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy. Warzywa potrzebują dość dużo soli. Inaczej będą mdłe. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie i wkładamy
Smak mojego domudelikatna w smaku. Idealna do klusek śląskich lub kopytek . Składniki: 0,5 kg karkówki sól pieprz mielony 1 cebula pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku olej Wykonanie: Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. Karkówkę podsmażamy z obu stron na bardzo gorącym oleju. Powinna
Smak mojego domukoncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 800 ml bulionu 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne sól olej do smażenia W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać
Kolorowa kuchnia Elkiłodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka pietruszki 2 szklanki bulionu warzywnego ( opcjonalnie) Wykonanie: * Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, gdy zacznie się przyru: mieniać dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy aż do zrumienienia mięsa. * Całą zawartość patelni przekładamy do garnka. Wrzucamy obrane
Z Majeczką w kuchniDavida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku
Niedzielny kucharzDavida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku
Niedzielny kucharzczosnku 50 g papryczki chilli papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości. Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie obsmażyć z każdej strony mięso. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie karkówkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić
Ola la LCHFtylko zakryła warzywa, gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedzam, przyprawiam do smaku solą, czosnkiem mielonym, dodaję łyżeczkę masła, mieszam, dodaję koperek. Podaję na ciepło. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonej czy smażonej ryby, do kotletów i innych mięs. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkurczaka 1 kopiasta łyżka ziół prowansalskih 2 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżka mielonego pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka granulowanego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte przez praskę flak foliowy około 2,3 m Wykonanie : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, olej i wodę, dobrze wyrabiamy masę mięsną. Soli możecie dodać według upodobania
Sama słodycz i szczypta chili