Kurczak z zielonym groszkiem 227mnie mrożony sól, pieprz, czerwona mielona papryka tłuszcz do smażenia, mąka Przygotowanie : Z umytych udek zdjąć skórę, posypać solą, pieprzem, papryką Oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu Do garnka z niewielką ilością wody włożyć obsmażone udka wraz z tłuszczem, gotować do niewielkiej miękkości Warzywa obrać, poszatkować, obsmażyć na tłuszczu, dołożyć do mięsa, na koniec gotowania wsypać groszek, ugotować wszystko
Proste Potrawy
SCHAB Z GALARETKĄ Z SZYNKOWARA 323sama nazwa wskazuje jest to zestaw dla jednej osoby, ale śmiało na dwie osoby wędlinki też starczy, gdyż jeden wsad do parzenia przygotowujemy z 0,8 kg mięsa. Zawartość zestawu: 1 szt. Szynkowar Singiel - Szynkowar idealny dla samotnych. Wymiary praski w.10 cm x sz.9 cm x dł.14,5 cm.. 1 szt. Termometr analogowy - Solidnie(...)Orientalna mieszanka przypraw do kababu. Charakterystyczny bułgarski smak typowy dla mielonych podłużnych kotlecików pieczonych na grillu we wszystkich kurortach słonecznego wybrzeża Morza Czarnego 1 szt. Natura Smak John a 40 g - Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego: kurczaków, gulaszu, steków i kotletów. ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej
Z Majeczką w kuchni
Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup 233listek laurowy 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 szczypta kurkumy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory
karmelowy
Kociołek po serbsku 300łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka wędzonej, mielonej ,słodkiej ,papryki 1 łyżka cukru 2 łyżki ostrej, mielonej, papryki ( oczywiście można mniej ) sól do smaku natka pietruszki do posypania Łopatkę kroimy w kostkę , niezbyt małą , tak żeby było czuć mięso po uduszeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czosnek obieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy
Ogrodnik w podróży
Podkręcony rosół z kurczaka z mini pulpecikami i makaronem jajecznym 158lubczyku, oraz sól Pulpeciki: * wykrojone piersi z kurczaka * bułka- 1 szt. * mleko- do namoczenia bułki * jajko- 1 szt. * szczypta soli i pieprzu Rosół: Z kurczaka wykroić 2 piersi. Pozostałe mięso opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół nie będzie klarowny!) wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i zszumować wywar(...)ogniu przez kolejne 2 godziny. Pulpeciki: Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić w maszynce do mielenia. Piersi również zmielić i połączyć z bułką, jajkiem oraz solą i pierzem i wyrobić na gładką i kleistą masę. Uformować małe pulpeciki (najlepiej mokrymi dłońmi). Kulki mięsa włożyć około 7 minut przed końcem gotowania się rosołu. Podawać rosół z pulpecikami i makaronem
Kraina Miodem Płynąca
Karkówka duszona w sosie własnym 200wieprzowiny Skworcu Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czerwonej papryki mielonej Skworcu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: Rękaw do pieczenia Smietana 18 % ok 200 ml Przygotowanie: Mięso myję, kroję w mniejsze plastry,kawałki. Cebulę obieram,kroję w plastry . Składniki marynaty łącze
Gotowanie Patki
Golonka pieczona na podpiwku 219szklanka Podpiwku Kujawskiego , 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Podpiwek mieszam z olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam golonki. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam
Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka z sałaty lodowej 96mięsnego obiadu i potraw z ziemniaków. Smakuje do wszelakich gulaszy mięsnych, pieczonych, smażonych lub duszonych w sosie mięs. Szybka, prosta i kilkuskładnikowa surówka, którą przygotujesz przez cały rok. Surówkę z sałaty lodowej podasz np. do gulaszu wieprzowego lub kotletów mielonych . W przepisie dokładny opis przygotowania krok po kroku oraz wiele propozycji dodatków i zamienników sosu majonezowego. Zapraszam po mój(...)zielony ogórek typu “wąż”, kilkanaście pomidorków koktajlowych, pęczek rzodkiewki, groszek konserwowy, ogórki kiszone lub konserwowe. Zapraszam także do wypróbowania mojej pysznej surówki z czerwonej kapusty, idealnej do mięs oraz potraw ziemniaków. Surówka z czerwonej kapusty Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Karkówka w sosie śliwkowo – piwnym 213300g wody 1 łyżka mąki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina chilli, świeża zielona pietruszka olej do smażenia *** Karkówkę kroimy w około centymetrowe plastry, przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem i podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na złoty kolor *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną
Blog z Apetytem
Hamburger z kurczaka z kukurydzą i salsą pomidorową z awokado 267wydaniu jest pyszny! Składniki: 4 bułki do hamburgerów ½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry) ½ pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka sosu piri piri 50 g zimnego masła Szczypta kminu rzymskiego Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Szczypta słodkiej papryki do smaku 4 plastry sera(...)awokado 3 łyżki kukurydzy Bonduelle ½ cebuli 1 łyżeczka soku z limonki ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku 4 liście sałaty Jak wykonać ? Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło
Wanilia i Kardamon
szynkowar-z płatkami suszonego czosnku pyszna łopatka z boczkiem... 233płaskie, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować pulsacyjnie - przełożyć mięso do miski dodać żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, ziołową, majeranek
W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 305naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 400 g mielonej karkówki wieprzowej 1 cebula 1 łyżka(...)szklanki mleka 1/2 opakowania żelatyny wieprzowej z przyprawami Emix 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonej szałwii 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz Ponadto: świeżo mielony pieprz białko jajka Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut
MamaOskarka
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 428także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 3 łyżki oliwy sól morska i świeżo mielony(...)awokado: 2 dojrzałe awokado 1 łyżeczka mielonego kminu 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy
Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z gęsiną i śliwkami 209200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu) 1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól 1 łyżka masła listki szałwii Mąkę przesiać(...)ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi
Obiad gotowy
Schab pieczony w niskiej temperaturze 219pęka w szwach od wspaniałych przepisów. O tym, jakie jest mięso pieczone w niskiej temperaturze przekonałam się dość dawno, podczas pieczenia wołowiny . Tym razem na blat kuchenny trafił schab pieczony w niskiej temperaturze. Składniki: - ok. 2 kg kawałek schabu bez kości Marynata: - 40g soli peklowej - 3 łyżki mielonej ostrej papryki - 1 łyżka mielonej papryki wędzonej - 4 ząbki(...)Dodatkowo: - olej rzepakowy - 1 łyżka mielonej ostrej papryki - siatka wędliniarska Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie rozpuszczamy sól peklową i cukier. Dodajemy zmiażdżony czosnek, 3 łyżki ostrej papryki, pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w garnku (dałam w gęsiarce), zalewamy marynatą, przykrywamy odwróconą pokrywką, aby mięso było dokładnie zanurzone. Odstawiamy
mojewypiekiinietylko