mięso mielone - 22854 przepisów (strona:941/1524)

Obiady na tydzień: Jak ułatwić sobie gotowanie 79

Poniedziałek : Kurczak pieczony w kaszy gryczanej Wtorek : Żurek z maślanki bez zakwasu z pesto Środa : Placki ziemniaczano-gryczane z mięsem i kapustą Czwartek : Spaghetti al ragu Piątek : Gnocchi z twarogu w sosie pomidorowym Pięć obiadów na pięć roboczych dni tygodnia, każdy inny, a jednak coś je łączy:) Jeśli czytujesz Niedzielnego Kucharza to wiesz co, jeśli jesteś tu pierwszy raz już(...)środę. ( Zobacz przepis ) No to wreszcie środa i Placki ziemniaczano-gryczane nadziewane mięsem z kapustą Danie dość szalone, wymagające nieco zachodu, ale Bóg świadkiem, jest warto. W przepisie wykorzystaliśmy resztę kaszy z poniedziałku (szklanka wystarczyła) oraz pure z wtorku. Po połączeniu powstała masa na placki, które nafaszerowaliśmy mielonym indykiem usmażonym z kapustą. No po prostu pycha. Trick

Niedzielny kucharz
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 224

wodzie i pozwólmy im spędzić w niej kilka minut. W międzyczasie kroimy mięso w niezbyt grube plastry (ok 1 cm) po czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki

Niezły Młynek
Grillowany indyk rosołowy, czyli jak zamarynować mięso bez soli 165

roślinnego (lub oliwa z ulubionymi przyprawami) granulowany czosnek pieprz chili mielone  Przygotowanie: Umytego fileta z indyka pokroiłam w dość grube plastry i stłukłam na przydomowym tarasie, co by posiadówki nie opuszczać i dzieci śpiących w domu nie pobudzić. Następnie zabrałam się za przygotowanie marynaty do mięsa. Kostkę rosołową roztarłam z oliwą i dodałam przyprawy. Tak rozrobioną zalewą

Kuchnia po mojemu
Karkówka w sosie piwno-cytrusowym 126

Karkówka to ostatnio nasze ulubione mięso, które dość często gości obiadową porą. Lubię takie obiady, gdy nie trzeba stać nad patelnią i smażyć każdy plaster osobno. Tym bardziej, że pracuję również popołudniami, a wtedy moi pacjenci nie muszą czuć zapachów mojego obiadu. Nienawidzę, gdy włosy pachną jedzeniem, a dzieje się(...)ziaren ziela angielskiego – po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru mielonego – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Karkówkę pokroić w plastry, posypać każdy plaster solą i pieprzem, po czym złożyć z powrotem plastry w całość. – Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką. – Cebulę

To co kocham
Chilli con carne a'la Heston 209

warstwę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i smażymy na niej mięso. Ja użyłam mięsa wieprzowego, ok. 1, 1/2 kg.  WSKAZÓWKA: Jeżeli mamy dużą ilość mięsa, wkładamy je do garnka stopniowo, w małych ilościach. Po przysmażeniu wkładamy następną warstwę i.t.d. Jeżeli włożymy wszystko na raz, mięso się udusi zamiast usmażyć. Usmażone mięso przerzucamy do osobnej miski. Do garnka po mięsie wrzucamy(...)półsłodkiej Kadarki ;) Gotować wszystko na sporym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h.   Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe

Ukojenie Podniebienia
Pomarańczowiec 183

mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w całości w maszynce do mięsa. Ubić białka, dodać cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać

Apetyczna babeczka
BIGOS STAROPOLSKI 167

słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielony Wykonanie: Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami(...)miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki. Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę kiszoną, dolewamy szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę tez wrzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino

Z Majeczką w kuchni
Pierś z kurczaka na ziemniakach z mixem sałat 223

ziołowy  papryka słodka  curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki. Polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry angloindyjskim.   Odstawiamy mięso na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy

Parowar Faceta
Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą 138

mieszamy razem tworząc farsz do roladek *** *** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne ale po obtoczeniu w mące nadamy(...)wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzybki, rozmaryn oraz liście laurowe i ziele angielskie *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej

Blog z Apetytem
FLAKI WOŁOWE Z 3 RODZAJÓW MIĘS + FILMIKI 205

wołowe to przysmak kuchni polskiej, znane już od XIV w. Jest to sycąca zupa mięsna, której głównym składnikiem są fragmenty żołądka wołowego. Na ich przygotowane potrzeba 3-4 godziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI :  500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości(...)cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe  2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka - imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego mielonego, gorczycy utartej,  2 łyżki majeranki 1 łyżka - czosnku suszonego oraz słodkiej papryki  1/2 łyżeczka chilli  ZASMAŻKA  2 łyżki masła naturalnego 4 łyżki z czubkiem

Kulinarne Fantazje Marioli
PIECZONE ŻEBERKA W MIODOWEJ GLAZURZE 79

wieprzowych  * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam  Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać olej z miodem i przyprawami. Włożyć żeberka i wszystko wymieszać tak, aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na około 2-3 godziny

Zrób to smacznie
Schab gotowany w zalewie z dodatkiem majonezu / Pork loin cooked in a marinade of mayonnaise 322

chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki wcześniejszym marynatom i zalewie, w której był gotowany. Schab gotowany Składniki : Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga:  wkuchennymoknie.    ok. 1,20 kg schabu do nacierania : 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3 łyżeczki(...) 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki majonezu 3 - 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 - 2 łyżeczki majeranku    3 litry wody  Wykonanie : Schab po umyciu i osuszeniu natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki wymieszaj i nacieraj nimi całą powierzchnię mięsa, a następnie owiń mięso w cienką, przezroczystą folię

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Meksykańskie kotleciki drobiowe 1180

trakcie marynowania mięso kruszeje i nabiera delikatności. Kotlety możemy podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.     Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego(...)natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej olej do smażenia       *** Filety myjemy, osuszamy, kroimy na części i lekko rozbijamy *** *** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka jedną godzin

Blog z Apetytem
Królik w warzywach i w winie 117

straszny” i  przygotowałam go na sposób, jaki tu wi dzicie . Gdybym miała opisać jakie to mięso , powiedziałabym że białe i bardzo delikatne ( coś jak pierś z kurczaka ale znacznie delikatniejsze ). Nie potrzebnie miałam opory. Składniki: Królik Sól Pieprz kolorowy świeżo mielony 1 duża żółta cebula 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Mieszanka marchewki z groszkiem łyżka miodu(...)królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości mięsa około godzinę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Kurczak w serowo-jogurtowym sosie z makaronem 137

kremowego serka śmietankowego 1 kulka mozzarelli ( 125 g  ) papryka słodka mielona według uznania przyprawa gyros według uznania bazylia suszona według uznania przyprawa do kurczaka według uznania 20 dag makaronu spaghetti sól do gotowania makaronu świeże listki bazylii do dekoracji Wykonanie pysznego kurczaka w sosie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Na głębokiej i dużej

Izabelawkuchni
Kurczak wędzony z łazankami 118

pęczka szczypiorku 150-200 g makaronu typu łazanki sól czarny pieprz mielony   PRZYGOTOWANIE: Makaron łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. Czerwone cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Z wędzonych udek kurczaka zdjąć skórę, obrać mięso z kości i mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę

WSZYSTKO SMACZNE