Sposób na szybki obiad? Kawałek duszonego mięsa, pyszny ryż i sałatka! Proste? Dokładnie tak Co nam trzeba? 1 kg szynki łyża oleju 200ml wody 2 torebki ryżu od Kupiec (pyszny do risotto) tarkowana mała marchewka na cienkie wiórka przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, papryka słodka, papryka ostra, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 4 grzybki suszone, szczypta czosnku(...)ogórek zielony plus śmietana 12% + szczypta soli i pieprzu do zagęszczenia sosu: 50ml wody, czubata łyżka śmietany 12%, czubata łyżka mąki, 2 łyżki ciepłego sosu, w którym robiło się mięso. Mieszamy wszystko w miseczce (można wytrząsać w słoiczku). Robimy! Szynkę kroimy na plastry około 1cm, troszkę mniej. Lekko każdy rozbijamy pięścią lub tłuczkiem. Rozgrzewamy olej, każdy plaster obsmażamy chwilkę
Latosiowydompapryki 0,5 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką) 0,5 łyżeczki mielonego imbiru (jeśli nie macie możecie pominąć) szczypta kurkumy Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia (litr) Przygotowanie: Mięso kroimy na większe lub mniejsze kawałki (ja dziś wykorzystałam polędwiczki z kurczaka). Wkładamy do miski z solą
Słodkie okruszkikuchenną, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (4 porcje): 25 dag mięsa wieprzowego*, 2 laski kiełbasy, 1 średnią marchew, 1 średnią pietruszkę, 3 średnie ziemniaki, ½ małej główki białej kapusty, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę oleju, czarny pieprz mielony, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 1,5 l wody. Marchew i pietruszkę(...)umyj (możesz także zdjąć z niej wierzchnie liście) i poszatkuj. Cebulę obierz z łupinek i dość drobno posiekaj. Z kiełbasy zdejmij osłonki i pokrój ją w dość grube plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Mięso wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim, kurkumą i niezbyt dużą ilością soli przełóż do garnka. Całość zalej wodą i gotuj na niezbyt dużym
blog.moje-pasje.infosypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki. Składniki: około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek 250 ml bulionu 2 liście laurowe(...)gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone grzybki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam. Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je. Dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Dodałam następnie pokrojoną
potrawyregionalnelekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza(...)łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek
Kuchnia MagdaLenylekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza(...)łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek
Kuchnia MagdaLenyPowoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów…. Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie marynaty(...)masła 200 ml słodkiej śmietanki 18% Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Jak wykonać ? Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki
Wanilia i Kardamonsałatkę shawarma z mięsem z indyka i nietypowym sosem z tahini. Dosyć lekką, orzeźwiającą, która fajnie sprawdzi się jako lunch w pracy. 400 g Medialonów z indyka lub podudzi z kurczaka 1 Sałata rzymska 1 Sałata masłowa 2 Ogórki gruntowe 200g Pomidorków cherry 1 Mała czerwona cebula Świeża mięta Świeża natka pietruszki Marynata 1 łyżeczka Mielonej kolendry 1 łyżeczka(...) kardamonu 2 łyżeczki Mielonej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki Mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki Płatków chili 2 łyżki Oliwy z oliwek Sól i pieprz (do smaku) Dressing Tahini 1 łyżka Tahini Sok z cytryny Sól i pieprz (do smaku) Woda Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w nich mięso przynajmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Mięso smażymy
Oslov.myśliwsku na piwie Gulasz wieprzowy po myśliwsku, brzmi dla myśliwego jak profanacja. Prawdziwy myśliwski powinien być z dziczyzny , cóż nie zawsze jest ona pod ręką . Zresztą mamy taki wybór mięsa w sklepach i w zagrodzie , że uważam że nie trzeba maszerować po nie do lasu . Dużo bardziej wole patrzeć na żywe, dzikie zwierzęta, niż dusić je w garze Tak więc(...)korzeń pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 szklanka ciemnego piwa 2 łyżki miodu sól do smaku natka pietruszki do przybrania mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec wieprzowy do smażenia Mięso płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę . Na dobrze rozgrzanej patelni ,obsmażamy na smalcu, małymi
Ogrodnik w podróżyWĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 3,5 – 4 h Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 duże cebule 3-4 spore ziemniaki 1 mała marchewka 1 papryka czerwona 250 ml passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 liście laurowe pieprz(...)patelni, dbając o to aby wołowina miała przestrzeń i smażyła się a nie dusiła. Możesz rozbić smażenie na dwie części. Wołowinę należy obsmażyć tak aby nie było widać surowego mięsa, tak aby z każdej strony była lekko rumiana. Pod koniec smażenia dodaj cebule oraz czosnek, krótko już przesmaż. Do garnka dodaj usmażoną wołowinę z czosnkiem i cebulą, dorzuć marchewkę
nietylkopasta.plbułki namoczone w mleku 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli drobno siekany lubczyk lub kilka kropli maggi szczypta vegety 1 łyżki mąki 1-2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli, mięso, 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego, odsączoną bułkę, jajko, sól i pieprz dokładnie
Kuchnia Beatyłyżki oleju, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego mielonego. Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Za pomocą dużego noża robimy otwór na śliwki w schabie po środku po długości (nie rozcinamy go do końca!). W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso z każdej strony - także w środku. Przekładamy do większej miski, przykrywamy
Lena Gotujepodczas obróbki cieplnej dodaje mięsu walorów smakowych. Aby stek był podobny do steków wołowych (stek cote de boeuf , czyli sezonowany antrykot wołowy) w specjalny sposób wycina się schab wieprzowy z kością, który zawiera główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Ten sposób wycinania mięsa ułatwia obracanie mięsa podczas grillowania lub smażenia(...)myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obrywamy igiełki z 2 gałązek rozmarynu. Oprószamy kotlety solą, grubo mielonym pieprzem ( u mnie młotkowany z kolendrą), posiekanym czosnkiem i rozmarynem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, gdyż mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową. Patelnię grillową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Ryż płuczemy , zalewamy woda, dodajemy dwa liście limonki i mieloną kurkumę. Gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę jeśli jest taka potrzeba. Ja gotowałam w dużej ilości wody, następnie nadmiar odcedziłam. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy
Radość kipiąca uśmiechem.paprykowy. Składniki: - schab bez kości ok. 1,5 kg - ½ szklanki cukru - ½ szklanki soli morskiej - ½ łyżki soli peklowej - papryka słodka, łagodna w proszku - papryka wędzona w proszku - pieprz czarny grubo mielony - pończocha (skarpetka, podkolanówka do wyboru) Umyty schab osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w cukrze. Wkładamy do woreczka strunowego i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Schab wyjmujemy(...)Dodatkowo do woreczka na schab sypiemy słodką paprykę, w takiej ilości, aby pokryła mięso. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po wyjęciu wylewamy powstały płyn i płuczemy schab zimną wodą. Osuszamy i dokładanie nacieramy papryką wędzoną, słodką i czarnym pieprzem grubo mielonym. Gotowy schab przekładamy do pończochy, zawiązujemy i wieszamy w ciepłym, suchym i przewiewnym
mojewypiekiinietylkoKwas zawarty w winie oraz occie sprawia, że mięso jest kruche i nie ma potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze(...)francuskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od podziału tuszki. Jeśli ma podroby – wycinamy je. Możemy pozbyć się także błon tłuszczu – jeśli są. Mięso myjemy i osuszamy. Tuszkę można dzielić na kilka lub wiele części. Najlepiej zobaczyć
Poezja smaku