kawałki mięso z królika obtoczyć lekko w mące i obsmażyć krótko Warzywa obrać i pokroić w plastry, kalafiora podzielić na małe różyczki Mięso przełożyć do woka, dodać tłuszcz, ok.3/4 szklanki wody, liść i pieprz-przykryć i gotować do takiej miękkości mięsa by po lekkim przestudzeniu oddzielić je od kości, pokroić na drobne kawałki Do tak przygotowanego mięsa dodawać kolejno przygotowane(...)warzywa ( ja dawałam wg długości ich gotowania ) Na końcu dodałam przesmażoną na tłuszczu cebulę oraz pokrojony czosnek Doprawiłam solą, mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi
Proste Potrawyłyżek cukru pudru lub tyle ile "wciągnie" sok z cytryny Instructions Przygotowanie nadzienia makowego Biały mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy gotującą wodą , odstawiamy na 20 minut. Można zalać cały mak, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić, masę marcepanową pokroić w kosteczkę
SprawdzonaKuchnia.plnadała mięsu wyrazistego smaku tego owocu. Długi proces pieczenia sprawił, że tłuszcz gęsi dobrze się wytopił, a mięso nadal pozostało soczyste. Udostępnij Składniki na 1 gęś owsiana (ok. 4 kg) 1 pomarańcza 2 pigwy 1 łyżka majeranku 1 / 3 łyżeczki mielonego chili 1 łyżka majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka pieprzu (grubo mielonego) (adsbygoogle
niecodziennikparyłyżka majonezu sól pieprz Jajka gotujemy do miękkości, obieramy, wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Z mięsa pozbywamy się kości i skóry, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do jajek. Dodajemy do tego poszatkowany szczypiorek, majonez, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy
Kardamonovydelikatnie solą i pieprzem, dodać też papryczkę chilii. Ja miałam papryczkę suszoną ale można dodać także paprykę mieloną ostrą, ilość wedle uznania w zależności jak lubimy ostre. Warzywa chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Całość razem dusić aż mięso zmieni kolor. Potem wszystko zalać mleczkiem kokosowym i gotować aż warzywa będą miękkie. W trakcie doprawić jeszcze
Monia miesza i gotujełopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 duża marchewka, ¼ główki młodej kapusty, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, tymianek, olej do smażenia, Wykonanie: Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu po 1 minucie
Bułka z Chlebemudka z kurczaka lub 1 pierś kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól, mielony pieprz do smaku 100g słodkiej śmietany 30 % 1 ½ łyżki mąki pszennej siekana natka pietruszki Jak zrobić kurczaka z pieczarkami w sosie śmietankowym? Mięso kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w dość grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajeczna musi zawierać jajka . Smakuje doskonale na śniadanie i na kolację . Polecam , szczególnie na upalne dni , kiedy mięso raczej nie jest tym co smakuje najbardziej . składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo 6-7 pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki klarowanego masła do smażenia Pieczarki drobno kroimy
Ogrodnik w podróżyziemniaków i cukinii - doprawiona czosnkiem, pomidorami i oregano. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 500 g niewielkich ziemniaków kilka małych cukinii - łącznie 500 g oliwa z oliwek - 12 łyżek 5 ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych sól pieprz -------------------- 1 czubata łyżeczka oregano Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry. Cukinię, bez obierania(...)ziemniaków. Naczynie żaroodporne smarujemy 4 łyżkami oliwy. Ziemniaki i cukinię wkładamy do dużej miski. Wlewamy 8 łyżek oliwy i poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy warzywa oliwą. Dodajemy mielone pomidory, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy. Warzywa potrzebują dość dużo soli. Inaczej będą mdłe. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie i wkładamy
Smak mojego domudelikatna w smaku. Idealna do klusek śląskich lub kopytek . Składniki: 0,5 kg karkówki sól pieprz mielony 1 cebula pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku olej Wykonanie: Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. Karkówkę podsmażamy z obu stron na bardzo gorącym oleju. Powinna
Smak mojego domukoncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 800 ml bulionu 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne sól olej do smażenia W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać
Kolorowa kuchnia Elkiłodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka pietruszki 2 szklanki bulionu warzywnego ( opcjonalnie) Wykonanie: * Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, gdy zacznie się przyru: mieniać dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy aż do zrumienienia mięsa. * Całą zawartość patelni przekładamy do garnka. Wrzucamy obrane
Z Majeczką w kuchniDavida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku
Niedzielny kucharz