łopatki mielonej 2 średnie cebule sól pieprz czarny 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku 2 jajka Wykonanie farszu Cebulkę obieram , kroję w kostkę , następnie przesmażam na oliwie na złoty kolor , kiedy cebulkę mam przygotowaną , do miski wkładam nasze mięso , przesmażoną cebulkę , jajka ,czosnek przeciśnięty przez praskę(...)bardzo drobnych oczkach , następnie odciskamy przez gazę nadmiar soku ze startych ziemniaków , a pozostały nadmiar soku odstawiam na chwilkę . Kiedy nasze ziemniaki się ugotują , oraz wystudzą , mielimy je w maszynce do mięsa , kiedy mamy już przygotowane ziemniaki , łączymy je ze sobą , surowe starte i ugotowane zmielone , dodajemy jajko mąkę ziemniaczaną i z pozostałego soku z ziemniaków odlewamy
Mój Smakpapryki Ramiro (powinny być jak najmniej poskręcane), 400-500 gramów mielonej wołowiny (opcjonalnie może być też indyk), 100 gramów ryżu, 3 duże cebule, 2 puszki pomidorów w zalewie, olej, sól, pieprz. Zrób tak: ryż ugotuj, cebulę posiekaj i zrumień na oleju, razem z ryżem dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z papryki odetnij końcówkę z łodygą
Kulinarna PolskaSmaczne, szybkie w wykonaniu kotleciki mielone. Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego mielonego, 2 łyżki wody, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, sól do smaku, pieprz do smaku, mąka do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Z podanych składników przygotować mięsną masę . Formować małe kuleczki, obtaczać w mace, smażyć na gorącym oleju
Tradycyjna Kuchniajeżeli ktoś używa, można ugotować w kostce rosołowej). Cebulę kroimy w kostkę, paprykę również w kostkę. Podsmażamy, na koniec dodajemy posiekany czosnek. Bułkę moczymy w wodzie po gotowaniu mięsa. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Wyrabiamy masę. Ręce delikatnie moczymy w wodzie i formujemy krokiety. Rozgrzewamy olej na patelni
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/jajka, bułka tarta, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę. Wafle przekrawam na pół i przykrywam wilgotną ściereczką. Odstawiam na 5 minut, aby zmiękły. Na środek każdego z wafli nakładam porcję farszu
Tradycyjna kuchnia Kasiparze. SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki 2 ząbki czosnku sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz czarny do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa na grubszych oczkach. Mięso przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, dodajemy 2 łyżki majeranku, doprawiamy solą i świeżo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyszło bardzo dobre oczywiście jak na moje kubki smakowe. składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia 1 opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese Kamis ser żółty do posypania Na patelni podsmażyć mięso mielone, gdy mięso zmieni kolor dodać krojone pomidory z puszki oraz przyprawę Kamis. Wszystko razem dusić
Monia miesza i gotujeoleju kokosowego bezzapachowego - sól, pieprz - czosnek mielony i/lub świeży (kilka ząbków) Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy. Ułożyć kawałki mięsa, skórą do dołu i przyrumienić. Następnie kawałki mięsa odwracamy na drugą stronę, solimy, delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz mielonym czosnkiem. Po obsmażeniu przewracamy kawałki mięsa znów na drugą stronę(...)posypujemy solą oraz mielonym czosnkiem. Garnek przykrywamy pokrywką, palnik zmniejszamy i smażymy nasze mięso do miękkości. W trakcie jeszcze 1-2x odwracamy mięso i posypujemy czosnkiem. Trwa to ok.1-1,5h. Mięso powinno być miękkie. Gdy mamy zbyt małą ilość tłuszczu, w trakcie smażenia podlewamy mięso małą ilością gorącej wody, tak by się nie przypaliło. Gdy dodajemy do mięsa
Smaczne Zdrowełyżeczki)- słodka papryka (1 łyżeczka)- kmin rzymski mielony (pół łyżeczki)- pieprz, sól- 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni(...)pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiDługo kombinowaliśmy, by dotrzeć do smaku sprzed lat. Takie mielone mieliśmy ciągle w pamięci. Grubo mielona łopatka wieprzowa, do tego słodki smak smażonej cebuli i czosnek. Tajemniczy składnik pojawia się na końcu. I co, że niezdrowe? Samo oddychanie jest większą trucizną, niźli ten, tajemniczy dodatek. Składniki 500 g łopatki(...)wieprzowej 2 duże cebule 6 ząbków czosnku bułka tarta 1 jajko 1/4 łyżeczki maggi mąka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie M Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej. Masę
R'n'G KitchenCoś ostatnio za mięsem nie przepadam. Jak już gotuję to mielone albo coś z kurczaka. Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast mięsa mamy w kotletach ugotowaną soczewicę. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie(...)Składniki : * szklanka czerwonej soczewicy Sante * cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 2 łyżki tartego żółtego sera * 1 jajko * różowa sól himalajska Sante , pieprz , mielona czerwona papryka , przyprawa do mięsa mielonego * 8 łyżek otrębów żytnich Sante * olej rzepakowy * 5 łyżek mąki pełne ziarno Przygotowanie : W osolonej wodzie ugotować soczewicę i odsączyć na sitku. Do zimnej dodać
Magiczne Życie Martyroku do jego przygotowania użyliśmy mięsa z indyka. Większość pasztetów jest przygotowywana z mięsa gotowanego, jest wówczas taki miałki-smarowny. My preferujemy pasztet przygotowany z surowego, mielonego mięsa. Polecam Wam bardzo mocno bo jest po prostu rewelacyjny. Gdy raz się go spróbuje, inny już nie smakuje. Przekonajcie się sami. A na pewno się nie zawiedziecie. Przepis zaczerpnięty od Kurta(...)karkówka, boczek, wątróbka) myjemy, kroimy i marynujemy przez około 30 minut w przyprawach (majeranek, gałka, ziele ang.,sól, pieprz). Następnie mięso, słoninę, wyciśniętą bułkę, cebulę oraz grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy stopione masło, jajka, brandy i posiekaną natkę pietruszki-całość mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek. Dokładnie wygładzić
Smaczne ZdroweJeśli jeszcze nigdy nie robiliście kotletów mielonych z wyfiletowanych udek kurczaka - polecam gorąco! Mają rewelacyjny smak. Są delikatne, ale bardziej wyraziste niż te, które robiłam kiedyś z piersi kurczaka. Podane z buraczkami czy surówką zadowolą najbardziej wybrednych :) Składniki: mięso b ez kości(...)skóry z 6 udek kurczaka 2 jajka bułka tarta 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz słodka papryka suszona bazylia olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy jajka, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy mokrymi dłońmi. Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej
Walijskie Pichceniegrubym dnem rozgrzewam tłuszcz. Mięso myję, przecieram delikatnie ręcznikiem kuchennym, z każdego kawałka wycinam dokładnie kość a mięso kroję na mniejsze kawałki, zwykle 3-4 (zależne od wielkości, wolimy mniejsze). Na rozgrzany tłuszcz (garnek na dużym palniku) wkładam kawałki mięsa (skórą do dołu) i smażę do czasu aż skóra nabierze lekko rumianego koloru. Mięso przewracam na drugą stronę(...)także czosnkiem, gotowym mielonym lub mielę go sama w młynku. Zmniejszam palnik, garnek zakrywam pokrywką i smażę (bardziej nawet duszę, mięso puszcza wodę...) na średnim, a następnie na najmniejszym palniku. W trakcie przewracam jeszcze mięso kilka razy, posypuję je także jeszcze (dość obficie) z 2 razy czosnkiem z młynka lub gotowym mielonym (jaki mam pod ręką). Smażę
Smaczne Zdrowewystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem". Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić. Formę smarujemy smalcem i obficie wysypujemy bułką tartą. Ciasno upychamy
Marder&Marder Manufacture