gotujemy jeszcze około 15 minut. Kaszę manną zaparzamy w wywarze z gotowania mięsa ( wywaru nalewamy znacznie więcej niż kaszy ). Mięso odcedzamy i po wystudzeniu mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa. Zaczynamy od zmielenia surowej, obranej cebuli. Do mielenia używamy najpierw sita o średnich oczkach a później o najmniejszych. Do masy dodajemy zaparzona kaszę manną, majeranek i doprawiamy solą
Smaki EwyPotrzeba zmian i urozmaicania daje nowe, zaskakujące dania. I potrafi odmienić coś tradycyjnego. W coś innego, także pysznego. ZDROWE KOTLETY MIELONE. Z PIEKARNIKA. (przepis autorski;) 500g chudego mięsa mielonego 1/2 szklanki otrąb pszennych 1 jajko łuskany słonecznik siemię lniane pieprz, sól, majeranek ząbek czosnku Mięso wymieszałam ze wszystkimi składnikami, dodając sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę
W kuchni Karmel-itkijako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei lub mici. Najczęściej grillowane, podane z ajvarem, sosem czosnkowym i frytkami. Tradycyjnie powinno być przygotowane z mięsa wołowego i jagnięcego, ale ja z braku tego drugiego dodałam mielonej łopatki wieprzowej. I zrobiłam na patelni, bo pora grilla już się zakończyła. Taki obiad to wspomnienie gorącego bałkańskiego lata. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię do nich sprawdziły. Uwaga - są bardzo syte. Nawet największe łasuchy nie są w stanie zjeść więcej niż dwa takie hamburgery ;-) Składniki: - 1 kg mięsa wołowego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony pieprz + dodatkowo: - bułki kajzerki orkiszowe XXL lub zwykłe hamburgerowe - po 1 plastrze żółtego sera na każdego hamburgera - kilka(...)pokrojonych liści sałaty lodowej - 1-2 ogórki kiszone pokrojone w dłuższe plastry - sos do Big-Maców Mięso umyć , poodcinać tłuste części gdyby takowe były i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub drobno posiekać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wyrobić. Podzielić na kawałki ok.80-100g każdy i uformować klopsy, które następnie mocno spłaszczyć (podczas smażenia mięso się kurczy). Każdy
Smaczne Zdrowedoprawcie tak jak lubicie, my zwykle dodajemy 3), kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku, płaska łyżeczka mielonego kuminu, płaska łyżeczka kakao naturalnego, sól, pieprz, świeża natka pietruszki lub kolendry, olej. Zrób tak: cebulę i czosnek posiekaj, następnie przesmaż na oleju razem z mięsem aż wszystko lekko się zrumieni, dopraw kuminem, papryką, wymieszaj, aby przyprawy połączyły się z tłuszczem, następnie
Kulinarna PolskaDrobiowa pieczeń z dodatkiem marchewki i sera mozzarella. Wilgotna i smaczna. Fajna alternatywa dla smażonych paluchów drobiowych z mozzarellą (zobacz przepis -> KLIK ). Na ciepło jako
Smaki Na TalerzuZapiekanka makaronowa – to pomysł na dość szybki w wykonaniu obiad, który możesz odgrzać w łatwy sposób w dowolnym momencie. Dlatego zapiekanka makaronowa super się sprawdza
Kulinarne PrzebojeDomowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mielone wieprzowe tylko z indyka, smażone w piekarniku. Staram się jak mogę zredukować ilość kalorii i gotować zdrowo, eliminując przede wszystkim tłuszcz. Tak więc Użyłam: 600g piersi z indyka 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku odrobina majeranku sól, pieprz jajko bułka tarta Wykonanie: Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną
Walijskie PichcenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. Słyszałam, że wiele osób zamiast gotować, piecze je w piekarniku. Tym razem i
Marta Gotujeproblemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo
Smaczna Pyzarozgrzewające dania. Idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji pulpety z mięsa, ryżu i daktyli duszone w aromatycznym wywarze z ciecierzycą i marchewką. To danie z kuchni perskiej, kojące i pełne smaku. Pulpety z mięsa i ryżu duszone z ciecierzycą i marchewką Składniki: 100 g ryżu 1/2 kg mielonej wołowiny 2 cebule 1 łyżeczka mielonego kminu ok 6 miękkich(...)ryż o gotować 5 minut, przepłukać na sitku zimną wodą i odstawić do odsączenia i lekkiego przestudzenia. Cebulę drobno posiekać, migdały pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski razem z mięsem, przyprawami i ryże, wymieszać. Uformować pulpety, odstawić do lodówki na 30 minut. Marchewkę posiekać w kostkę W garnku zagotować rosół, dodać marchewkę, ciecierzycę, kurkumę, kardamon, skórkę z cytryny, sól
Smaczny zeszytNadzienie nadaje im charakteru Składniki mięso z kurczaka 1 kg cebula 1 szt czosnek 3 ząbki ser żółty 10 dkg suszone pomidory 5-6 szt sól i pieprz jajko bułka tarta … Czytaj dalej Mielone z drobiowe z serem
czarrna od kuchnibardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut(...)każdej strony . W międzyczasie przygotować sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso,drobno pokrojoną smażoną cebulkę,ryż,całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie,główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście,z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W
Różne smaki w kuchnibardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut(...)każdej strony . W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej
Różne smaki w kuchni