manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 3 łyżki otrębów żytnich 1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą) 1/4 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie(...)kopru sok z cytryny do smaku szczypta soli szczypta cukru Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem. Do mięsa dodać jajko , bułkę , otręby. Wyrobić doprawiając solę, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Podzielić na 12 części ( można zrobić większe).Formować kulki i obtaczać w mące. Gotować w wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka
Buniabaje w kuchniśrodek, najlepiej za pomocą mocnej, twardej łyżeczki do kawy. To, co zostało, starłam na tarce i dodałam do mięsa. Pieczarki również starłam, cebulę drobno posiekałam, dorzuciłam do mięsa. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy, bułkę tartą i dokładnie wyrobiłam jak masę na mielone. Napełniłam dołki kalarepek. Połowę przykryłam serem, połowę zostawiłam bez niczego. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Kalarepki umieściłam(...)naczyniu żaroodpornym, wlałam na dno trochę wody.* Wstawiłam do pieca i piekłam około godziny. Jeśli zacznie coś za bardzo się przypiekać, mięso lub kalarepki, przykryć aluminiową folią. Podałam ciepłe, ale idealnie sprawdzą się jako przekąska na zimno. * Woda, podczas pieczenia, będzie wytwarzać parę. Kalarepki będą bardziej miękkie, delikatniejsze, a jednocześnie nie wysuszą się zbytnio - zostaną soczyste. Smacznego życzy
W kuchni Karmel-itkiupiec samemu małe bułeczki hamburgerowe - i już nic więcej nie potrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam!składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików)500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka)1 łyżka startego imbiru4 starte ząbki czosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1
Stare GaryFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Moussaka to jedno z najbardziej tajemniczych, niejednoznacznych i unikalnych dań. A do tego pyszne! Przygotujcie greckie
CRAVEmonkeyDzisiaj chciaam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś
Polska Zupalubi zjeść dobrego burgera? U mnie są często, bo uwielbiamy mięso. Dzisiejszy hamburger będzie z dodatkiem salami. Polecam! Koniecznie musicie je przygotować! Składniki : * bułki do hamburgerów * 300g mięsa wołowego mielonego * sól, pieprz do smaku * kilka plasterków salami * pomidor * ogórek * czerwona cebula * roszponka * majonez, ketchup Przygotowanie : Mięso doprawić i dobrze wymieszać. Na grillowej patelni usmażyć burgery. Układać
Magiczne Życie Martymielonego-wołowego mały słoik kurek marynowanych 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryki- czerwona i żółta mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 200 ml passata - gęsty przecier pomidorowy 200 ml bulionu wołowego i 200 kurczakowego sól, pieprz, papryka 4 serki topione 3 łyżki oliwy Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę- około 3 min. Dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż mięso nie będzie różowe. Dodajemy passatę, bulion wołowy i kurczakowy. Zagotowujemy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Gotujemy około 5 min. Płuczemy kurki z marynaty. Kroimy paprykę. Dodajemy do garnka i gotujemy dalsze 3 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Dodajemy serki topione do zagęszczenia sosu. Wyłączamy po rozpuszczeniu serków. Gotujemy makaron
Smaki Edytyczerwona, 100 g świeżego szpinaku, 10 pomidorów suszonych w oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych, 2 łyżki orzeszków pinii, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, ponadto: masło, świeży rozmaryn. Przygotowanie: ciasto na pierogi: 400 g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Pozostała mąka przyda się(...)nabrać złoto brązowego koloru. Mięso będzie w środku nieupieczone, tak ma być. Odstawiamy do przestygnięcia, kroimy w mniejsze kawałki i krótko miksujemy, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego mięsa. NIE MIELIMY ! Cebulę, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, pomidory suszone w niewielkie kawałeczki, a szpinak siekamy. Na patelnię po smażonym mięsie dolewamy olej z pomidorów i podsmażamy czosnek
Moniki Smakołykiszynki 50 dag ryżu 2-3 cebule smalec sól pieprz majeranek czosnek w granulkach sos: koncentrat pomidorowy śmietana około 200 ml pieprz biały mielony sól do smaku łyżka skrobi Mięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę i obieram. Cebulę(...)przesmażam na smalcu i mielę w maszynce razem z mięsem. Kapustę myję, obrywam brzydkie liście, wykrawam głąba , zanurzam w lekko osolonym wrzątku, zostawiam na chwilkę ( 2- 3 minutki) i ściągam delikatnie listki ( trzeba uważać aby nie były za miękkie, ani za twarde). Odkładam je do przestudzenia. Odcinam twarde „nerwy” z liścia. Do zmielonego mięsa dodaję ugotowany al’ dente
Takie tam pichcenieOstatnio przygotowując domową białą kiełbasę zostało mi troszkę mięsa w nadziewarce i w lejku, którego nie dało rady już nabić w jelita. W związku z
Kocham..lubię..gotuję..Jak wiadomo w Indiach mięsa wieprzowego się spożywa bardzo mało, chyba że wśród chrześcijan. Moje kotlety są właśnie z łopatki wieprzowej i smakują wybornie w indyjskich
Moje Małe CzarowanieSama słodycz z mięsa ukryta jest w kościach. Jeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który
Moje Małe CzarowanieWychodzi 5 porcji po 70 g makaronu 100 g mięsa 100 g sosu Przygotowanie : CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od Kuchnikl.2 1 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 18-20 g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -osłonka białkowa kaliber fi 65-75 -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupione mięso poddajemy klasyfikacji. Mięso kl.1 kroimy w kostkę 3 lub 4 cm natomiast mięso kl.2 tniemy w dowolne kawałki. Następnie(...)Wykonujemy to tłuczkiem do schabowych. 2 kg zmiękczamy natomiast 1 kg pozostawiamy w postaci kostki. Mięso zmiękczamy uderzając kilka razy każdy kawałek ale bez przesady to nie schabowe :) Mięso kl.2 mielimy na sitku fi.8 mm. następnie każde mięsko wyrabiamy do kleistości .Kolejna czynność to łączenie kl. 1 i 2 i dodanie 100 g wody i bardzo dokładne mieszanie w między
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.była to zbyt duża porcja, postanowiłam więc przerobić mięso na burgery. Wyszło siedem niewielkich kotlecików. Jeżeli maja stanowić solidne obiadowe danie, lepiej przeznaczyć po dwa na osobę, a oprócz bułki, dołożyć jeszcze trochę frytek. Inspiracją był przepis z tej strony składniki ( ok 6 niedużych ) 600 g mielonej jagnięciny u mnie łopatka 1 cebula - drobno pokrojona
Stare Gary