Coś na bardzo szybki obiad :) Składniki: Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 8 kuleczek mozzarelli z bazylią 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1 jajko Sos: 100 ml wody 1 mały przecier pomidorowy garść kopru 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 200 ml śmietany 18% 1 cebula sól, pieprz Dodatek: 5 dużych ziemniaków(...)łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Do mięsa dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy - dobrze mieszamy. Następnie formujemy placuszki i w środek wkładamy kulkę mozzarelli z bazylią i kleimy kulkę ( przypominającą kształtem kotlety mielone). Delikatnienie obsmażamy z dwóch stron, wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia. Ziemniaki umyj
Niezły Młynekprosty i szybki obiad, który przypadnie do gustu tym co lubią pikantne dania. Pikantne kotlety mielone, podane ze smażonymi ziemniakami i z gęstym dipem na bazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową(...) pikantne, 12 sztuk: Składniki: 50 dag mięso z szynki wieprzowej 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką, 1 bułka kajzerka sól i chili do smaku 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majeranku, mąka kukurydziana Mięso kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy lub mielimy maszynką do mięsa wraz z odciśniętą bułką (ja w pojemniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrukuj Pulpety w sosie pomidorowym Składniki 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 500 g passaty pomidorowej 1 duża cebula tymianek rozmaryn mały pęczek natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Bułkę namaczamy w mleku. Mięso mieszamy razem z żółtkiem i namoczoną bułką, dodajemy sól
To co lubię - gotuję i polecamTak upieczony schab jest niezwykle aromatyczny i co ważne soczysty, a nie suchy jak to bywa z tym rodzajem mięsa. W moim domu znika na ciepło
Di gotujeSałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rosołu 2 średnie ugotowane marchewki 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 małe jajko 70g parmezanu 2 łyżki oleju do zwilżania dłoni Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso drobiowe mielimy w maszynce razem z cebulą, czosnkiem i marchewką. Mieszamy, a jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Parmezan drobno ścieramy, najlepiej w młynku. Jajko rozbijamy i łączymy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej 1/2 cebuli 1/2 pęczku jarmużu 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko mąka vegeta do mięs 4 większe pomidory 1/2 szklanki sosu
czarrna od kuchniposiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. Pierś kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy drobno posiekane pomidory suszone i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy. Gdy nieco przestygnie łączymy cebulę i pomidory z mięsem kurczaka (mniej więcej 1 łyżkę cebuli możemy zostawić i dodać ją później
Smaki Na TalerzuSkładniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy
Kulinarne przemyslenianaszym stole klops gości dość często, chociaż w wersji z jajkiem tylko na Wielkanoc. Zrobienie go nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że kupimy mielone mięso. Muszę przyznać, że trochę brak mi odwagi, żeby kupić takie zmielone razem z budą i zapakowane. Na szczęście w moim osiedlowym sklepie stoisko mięsne jest wyposażone w maszynkę do mielenia i mogę
Gotuj z Misiemugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem
Buniabaje w kuchnimięsa mielonego drobiowego 1 duża marchewka lub 2 mniejsze 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 500 ml wody 2 łyżki bułkki tartej 5 łyżek śmietanki 30 % sól z pieprzem Kamis do zagęszczenia sosu mąka ryżowa ryż basmati RISANA Wodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić
Monia miesza i gotujeMiałam ochotę zrobić bifteki - czyli greckie kotlety mielone, ale niestety nie miałam wołowiny. A z wieprzowiny już nie wyjdą takie fajne. Pozostałam jednak przy greckich dodatkach. Pyszne, letnie kotlety. Pamiętajcie że : Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)kwasów omega – 3 i dlatego nie mam obaw przed dodawaniem go do swoich potraw. Używam go często i nigdy nie brakuje go w mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć
Pasja Smakuosobom na diecie. Uprzedzając Wasze pytania i komentarze: to wcale nie jest mdłe. Wręcz przeciwnie, ale żeby to sprawdzić, musicie ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku(...)liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Mięso połączyć z namoczona bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając trochę zimnej wody (ok. 100 ml), aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy. Pozostałe jajka mieszamy z mięsem, namoczonymi w mleku i wyciśniętymi bułkami i przyprawami. Dodajemy
Cukiernia Pychotkiprzegląd ulubionych stron i blogów kulinarnych, gdzie znalazłam TEN przepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego(...)Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy zmielone mięso oraz wszystkie pozostałe składniki, jakimi je doprawiamy, czyli przyprawy, czosnek, ser, sosy, wodę. Ręką gnieciemy mięso i łączymy wszystkie składniki. Następnie "kręcimy" klopsiki. Bierzemy niewielką ilość mięsa i dłońmi formujemy malutkie, równe kulki (im mniejsze tym lepiej), tak jak w dzieciństwie bawiliśmy się plasteliną. Klopsiki partiami wrzucamy
Taste Of My Day