Składniki: 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrego ajvaru Podravka 1 łyżeczka vegety do mięs Podravka
czarrna od kuchniZapewne każdy zna tą potrawę, ale czy każdy ją przygotował? Pracując w korporacji, wiele razy miałam możliwość skosztować papryczki nadziewane mięsem w firmowym „bufecie”
Magiczny GarnekNiektórym takie jedzonko kojarzy się z PRLem bo to taki befsztyczek i kieliszek wódeczki i przyjęcie gotowe. Ja uwielbiam befsztyk tatarski zwany tatarem od zawsze, jestem
Moje Małe Czarowaniefamily:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 600g mięsa wieprzowego, mielonego 400-500g białej kapusty 100 g ryżu 3 litry wody 2 -3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 małe pietruszk i kawałek selera 1puszka pomidorów krojonych Dawtona(...)sól do smaku ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne cukier do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, seler oraz marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut. Dodać
W garach u Gosijednej dużej pomarańczy 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Mięso umyć i osuszyć. Połączyć i dokładnie wymieszać składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem z całą marynatą
kuchnia doskidawna nie kupuję mięsnych konserw w puszkach bo po przeczytaniu składu na etykietach odechciewa mi się ich na długo. Do takich przetworów używa się często resztek mięsa, czasami mielonych nawet ze skórą i kośćmi, i wzbogaca je nie tylko dużą ilością tłuszczu, ale też różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd postanowiłam zrobić sobie konserwy sama(...)Oczywiście nie w puszkach bo takich możliwości nie mam, ale są przecież słoiki. Kupiłam dobrej jakości mięso, doprawiłam je wedle własnych upodobań i już. Cały proces zajął kilka dni, ale tak naprawdę wcale nie ma przy tym dużo pracy. Po prostu całość wymaga nieco cierpliwości i uwagi bo takie rzeczy pasteryzuje się kilka razy, dla bezpieczeństwa. W przypadku takiej konserwy
Smaczna Pyzaosób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać
Kto ugości moich gości?Myślałam o niej już od dawna, aż mnie dopadła ;) Specjalnie dla Olci papryczka w czapeczce na śniegu ;) Ach ten styczeń ... ;) Składniki: 4 papryki czerwone 0,5 kg mięsa wieprzowego (mielonego lub zmielić) puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 100g żółtego sera cebula ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra,łyżka:oregano, bazylii i ziół prowansalskich(...)oliwa z oliwek dodatkowo ryż Przygotowanie: Papryki wydrylować, wycinając kapturek. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek (Dusić ok 5 minut). Pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.Do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać. Paprykę skropić oliwą z oliwek, aby nie wyschła
ChilliJemyMięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.SKŁADNIKI1/2 kg mięsa wołowego mielonego1 jajko1 sucha bułka -namoczona sól
W kuchennym oknie EwyJacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pewno udka w ten sposób przyrządzę jeszcze nie jeden raz ;) Składniki: * 700 g pałek z kurczaka * odrobina oleju do podsmażenia mięsa na patelni * sól do doprawienia mięsa * papryka mielona słodka (użyłam Skworcu ) * 1 duża cebula * 8-9 śliwek suszonych (użyłam Skworcu ) * 2/3 szklanki łagodnego ketchupu * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * około 1 szklanki wody * 3 łyżeczki cukru(...)łyżka octu * pół szklanki powideł śliwkowych Wykonanie: Pałki posypać solą i słodką papryką. Obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso zdjąć z patelni. Na oleju od smażenia mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, ketchup i wlać wodę. Wszystko wymieszać. Wsypać cukier, wlać ocet i dodać powidła śliwkowe. Wszystko dobrze wymieszać
Zrób to smaczniechon carne - z Panną Dynią w roli głównej! :) Opcja ta jest naprawdę przepyszna - koniecznie spróbujcie, bo warto! Składniki: dla 4 osób 0,5 kg obranej dyni 400g mięsa wołowego, mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku (według uznania :)) 1 duża papryka (kolor - opcja indywidualna:)) 1 dość duża obrana, starta marchew(...)dużych oczkach pół papryczki chili (bez pestek - z pestkami jeśli lubi ktoś tą mega ostrość) 2 łyżki mleka - do smażenia mięsa 400g przecieru pomidorowego (passaty/pomidorów krojonych/pomidorów całych w puszce) przyprawy: cynamon, świeżo zmielona sól i pieprz, odrobina cukru (do lekkiego skarmelizowania cebuli i papryczki chili), świeżo starta gałka muszkatołowa(lub suszona), szczypta kuminu rzymskiego (opcjonalnie) oliwa z oliwek/olej
Symfonia Smakówpodawać jaki tylko macie ochotę. Przypominam, że wyniki konkursu, można znaleźć w aktualizacji wpisu o nim [ KLIKNIJ ] Pulpety z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 500g mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 1/2 słoiczka marynowanej papryki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko przyprawy do smaku, pieprz Cebulę pokroić w mniejsze kawałki, paprykę odsączyć z zalewy i także pokroić(...)mniejsze kawałki. Wylać wodę z tuńczyka, wyjąć go z puszki i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki, łącznie z mięsem wrzucić do miski i wymieszać. Poszatkować szczypiorek. Dodać do miski, przyprawić wg uznania. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do miski, można ewentualnie dodać jeszcze pod koniec 3-4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać, a następnie tworzyć kuleczki z powstałej
Gotuję Testujęimprezę ogrodową.... pod namiotem :-PSkładniki na burgery:0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu) 1 cebula2 ząbki czosnku 1 duża, żółta paprykaszczypioreknatka pietruszkiok. 50 ml zimnej wodysólświeżo zmielony kolorowy pierzolej do smażeniadodatkowo pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy
Bon Appetit Małgorzaty