mięsa mielonego drobiowego 1 duża marchewka lub 2 mniejsze 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 500 ml wody 2 łyżki bułkki tartej 5 łyżek śmietanki 30 % sól z pieprzem Kamis do zagęszczenia sosu mąka ryżowa ryż basmati RISANA Wodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić
Monia miesza i gotujeMiałam ochotę zrobić bifteki - czyli greckie kotlety mielone, ale niestety nie miałam wołowiny. A z wieprzowiny już nie wyjdą takie fajne. Pozostałam jednak przy greckich dodatkach. Pyszne, letnie kotlety. Pamiętajcie że : Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)kwasów omega – 3 i dlatego nie mam obaw przed dodawaniem go do swoich potraw. Używam go często i nigdy nie brakuje go w mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć
Pasja Smakuosobom na diecie. Uprzedzając Wasze pytania i komentarze: to wcale nie jest mdłe. Wręcz przeciwnie, ale żeby to sprawdzić, musicie ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku(...)liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Mięso połączyć z namoczona bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając trochę zimnej wody (ok. 100 ml), aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy. Pozostałe jajka mieszamy z mięsem, namoczonymi w mleku i wyciśniętymi bułkami i przyprawami. Dodajemy
Cukiernia Pychotkiprzegląd ulubionych stron i blogów kulinarnych, gdzie znalazłam TEN przepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego(...)Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy zmielone mięso oraz wszystkie pozostałe składniki, jakimi je doprawiamy, czyli przyprawy, czosnek, ser, sosy, wodę. Ręką gnieciemy mięso i łączymy wszystkie składniki. Następnie "kręcimy" klopsiki. Bierzemy niewielką ilość mięsa i dłońmi formujemy malutkie, równe kulki (im mniejsze tym lepiej), tak jak w dzieciństwie bawiliśmy się plasteliną. Klopsiki partiami wrzucamy
Taste Of My DaySzpinak nie tylko bardzo fajnie smakuje w kotletach to jeszcze pięknie wyglądają jego zielone kawałki w mięsie :) Aż chce sie jeśc :) Polecam. Składniki dla 4-6 osób: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego kajzerka ząbek czosnku cebula 10 dag mrożonego szpinaku łyżeczka masła 1 łyżka otrąb jajko 3/4 szkl. tartej bułki olej sól , pieprz Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie(...)odciskamy. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku podsmażamy przez chwilkę na maśle. Mięso mieszamy z cebulką , czosnkiem , szpinakiem, otrębami , jajkiem i przyprawami do smaku. Z masy formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Słodkości i nie tylkoNie piekę dużo pasztetów ale czasami tak mi się zamarzy i wtedy pyszny pasztet ląduje na naszym stole. Tym razem połączyłam mięso z indyka z ukochana
Moje Małe CzarowanieDelikatne drobiowe pulpeciki z cebulowym sosem to moja propozycja na lekkie i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso postanowiłam polać sosem
KuchniaWeDwoje.pl700 g szynki lub łopatki 700 g podgardla pół szkl wody 1 łyżka majeranku sól pieprz pieprz ziołowy pół główki czosnku szczypta gałki muszkatołowej Mięso zemleć
Gotowanie jest łatweszynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku , 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać(...)idealnie ugotowany, a lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę, to samo z pieczarkami. Nie kroić zbyt drobno, żeby cebula i pieczarki były potem wyczuwalne. Do dużej miski włożyć ryż, mięso, wymieszać. Cebulę podsmażyć z łyżeczką majeranku, dodać do miski. To samo z pieczarkami. Ponownie wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy wymienione wyżej, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kapustę obrać, żeby było
Corner With Recipesbardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, cebula, jajko, czerstwa bułka, 3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej, 3 parówki bez E , 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam(...)Kamis), sól morska ziołowa (użyłam Kamis), pieprz biały mielony (użyłam Kamis). Wykonanie Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić. Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na pół. Mięso urobić z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy
Z miłości do słodkościpieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli W misce wymieszaj składniki na ciasto przy pomocy rózgi do ubijania lub blendera. Usmaż naleśniki. W malakserze lub maszynce do mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety
Kulinarny S.O.S.pieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli W misce wymieszaj składniki na ciasto przy pomocy rózgi do ubijania lub blendera. Usmaż naleśniki. W malakserze lub maszynce do mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety
Kulinarne S.O.S.czerwoności ale również jest bardzo pożywna a przede wszystkim syta ze względu na składniki, które się w niej znajdują. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej wołowiny 2 cebule białe 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 10 dag przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż aż cebula się zarumieni. Następnie dodaj wołowinę . Często mieszaj aby nie przypalić dania Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Dodaj do mięsa i smaż około 10 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko dokładnie oraz dodaj przecier pomidorowy. Gdy składniki się połączą dodaj bulion. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!