kulki ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego Na pieczarki: 50 pieczarek kilka łyżek ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy(...)dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka
Izabelawkuchnisię jakoś szczególnie :-) No to szynka... przepyszna... SKŁADNIKI ok. 1,2 kg szynki 2 łyżki soli peklowej 1/2 łyżki czosnku granulowanego 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/4 łyżki mielonego pieprzu Mięso myjemy i osuszamy, a następnie związujemy sznurkiem lub umieszczamy w siatce masarskiej. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi szynkę. Następnie wkładamy ją do miski, zakrywamy folią spożywczą
Czary - gary w kuchniDzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie(...)składniki umieszczamy w misce i intensywnie mieszamy. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Następnie formujemy pulpety i układamy w misce do gotowania na parze. Jako dodatek do pulpetów możemy w parowniku umieścić ziemniaki. Nastawiamy na 20-25 minut w zależności od wielkości pulpetów. W między czasie przygotowujemy sos. Koperek myjemy i siekamy na drobne kawałki. Jeśli ktoś nie lubi twardych części
Kolizje Smakówjest :) Dzisiaj zrobiłam Spaghetti - inspiracja zasadzona bazylia hehe Jest całkiem inne bo na piwie, a w smaku "inne" Co jest nam potrzebne na 4 porcje: - mięso mielone 250g ( ja używam wołowiny) - 2 puszki całych pomidorów - 6 ząbków czosnku - 1 cebula - szklanka piwa - bazylia - oregano - oliwa z oliwek - makaron - ser 250g (używam goudy ale może być taki(...)lubisz) - papryczka piri piri Krok 1: Na oliwie smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek (wyciśnięty), dodajemy pokrojoną w krostę cebulę (obsmażamy ok 5 min). Następnie dodajemy pomidory, piwo, cały pęczek bazylii, oregano ( pęczek albo 2 łyżeczki z opakowania), posiekaną papryczkę piri piri. Dusimy ok 1,5h na wolnym ogniu tak, żeby cała woda z pomidorów i piwo wyparowało
Niezły Młynekchce się stać przy garach. Ja to doskonale rozumiem i dzisiaj polecam danie jednogarnkowe, które właściwie samo się robi. Spróbujcie, może i Wam posmakuje. Składniki : * pół kg mięsa mielonego - u mnie chuda szynka wieprzowa * 2 łyżki oleju rzepakowego * pół bakłażana * cukinia * 2 kolorowe papryki * puszka pomidorów w zalewie - u mnie z dodatkiem bazylii * garść czarnych oliwek * zioła - najlepiej(...)majeranek, rozmaryn, ewentualnie zioła prowansalskie * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso przesmażyć, przełożyć do garnka. Zalać pomidorami, dobrze doprawić i dusić około 30 minut, do miękkości mięsa. Warzywa pokroić w paseczki. Dodać do mięsa. Dusić aż będę miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Dodać oliwki. Całość spróbować, ewentualnie doprawić świeżymi ziołami. Podawać na ciepło, ale i na zimno smakuje idealnie
Magiczne Życie MartyWitam, dziś pokarzę, jak wykorzystałam ryż biały SONKO i co z niego smacznego powstało :) GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA: 400 g mięsa mielonego 200 g kapusty 1 torebka ryżu białego SONKO sól, pieprz pomysł na " gołąbki bez zawijania" lub sos pomidorowy Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odciskamy. Ryż gotujemy, połowę czasu, czyli jakieś 6 minut(...)misce łączymy składniki - ryż, mięso, kapustę. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy gołąbki i obsmażamy. Podsmażone przekładamy do garnka, zalewamy sosem lub gotowym " pomysłem na..." i gotujemy ok 40 min. SMACZNEGO ! A teraz troszkę o ryżu SONKO Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć
kolorowotorcikowodzieciństwa to klopsiki w sosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyzki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz(...)łyżka mąki pszennej - 1 łyzka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do odzielnego naczynia
Słodkości i nie tylkoTakie tradycyjne dla mojego domu gołąbki dziś przedstawiam. Zapakowałam w liście kapusty pyszny farsz a potem zajadaliśmy ze smakiem. Gołąbki są pieczone w piekarniku czyli czasu
Moje Małe CzarowanieUżyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania(...)bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić
Z miłości do słodkościroku do słoików: Domowa Lutenica (Ljutenica) dodałam jeszcze dla zaostrzenia smaku trochę pikantnego Ajwaru. Z tej mieszanki wyszedł pyszny, pikantny sos. Ten sos Lutenica często wykorzystuję, ostatnio do Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica W tym roku muszę przygotować więcej słoików z sosem lutenica, może też się pokuszę aby przygotować domowy ajwar A klopsiki przygotowuję bardzo często(...)cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zielonego pieprzu Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy. Mielimy mięso , dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilka minut. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pieczarki i cebulę, gotować przez kilka minut. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju. Pulpeciki rzucić(...)sosu i pogrzać. Podawać z makaronem lub ziemniakami. Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów
Pasja SmakuNaleśniki jak wiecie dają mnóstwo możliwości komponowania posiłków. Pyszne będą na słodko, na śniadanie czy deser, znakomite są również jako krokiety czy naleśniki z ostrym farszem
Moje Małe CzarowanieKlopsiki z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki nie są obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposób, żeby koszt jednego obiadu zmieścił się w granicach 10 zł. Żaden to wyczyn, wiemy, bo wielu z Was za tyle pieniędzy gotuje dla całej rodziny. Kotlet z surówką, mielony, spaghetti bolognese, rozmaite zapiekanki i milion przepisów można znaleźć na tanie gotowanie. W Niedzielnym Kucharzu staramy się jednak gotować w urozmaicony sposób, robić ciekawe przepisy, wychodząc z założenia(...)Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło smakowitości tego prostego dania. Jak to w kuchni azjatyckiej mieszają się w niej nity słodka i kwaśna. Zawiera cukry, które karmelizują się podczas smażenia, obtaczając mięso delikatną, muślinową powłoczką. Zobacz przepis Lista zakupowa Mięso i wędliny Mięso wołowe mielone 1 kg 15,9 zł Polędwica
Niedzielny kucharzsposób, żeby koszt jednego obiadu zmieścił się w granicach 10 zł. Żaden to wyczyn, wiemy, bo wielu z Was za tyle pieniędzy gotuje dla całej rodziny. Kotlet z surówką, mielony, spaghetti bolognese, rozmaite zapiekanki i milion przepisów można znaleźć na tanie gotowanie. W Niedzielnym Kucharzu staramy się jednak gotować w urozmaicony sposób, robić ciekawe przepisy, wychodząc z założenia(...)stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło smakowitości tego prostego dania. Jak to w kuchni azjatyckiej mieszają się w niej nity słodka i kwaśna. Zawiera cukry, które karmelizują się podczas smażenia, obtaczając mięso delikatną, muślinową powłoczką. Lista zakupowa Mięso i wędliny Mięso wołowe mielone 1 kg 15,9 zł Polędwica
Niedzielny kucharz