mięso mielone - 23354 przepisów (strona:679/1557)

Kurczak po kujawsku 222

czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. 2. W małej misce połączyć ketchup i majonez. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez

Kuchnia domowa Ani
Domowe hamburgery 192

I doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się

Mama Gotuje
Chilli con carne 179

Klasyczne CHILLI CON CARNE z dużą ilością mięsa, fasoli i kukurydzy. Możecie przygotować wcześniej i zabrać do pracy. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano(...)oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek i przyprawy, dodajemy mięso, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i smażymy około 8 minut. Gdy mięso się zetnie, wrzucamy kukurydzę, fasolę oraz pomidory. Całość dusimy pod przykryciem 35 minut, pamiętając

Menmagazine
Klopsiki w sosie śmietanowo -musztardowym 198

pozycję renomowanej marki skupiającej się na wytwarzaniu wyrobów najwyższej jakości -Produkty tej firmy są różnorodne -musztardy, sosy do mięs, dressingi, ketchupy, wrapy, oliwy, octy itd. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka  cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele 2-3 łyżki musztardy sarepskiej Develey 1 szkl(...)śmietany szczypiorek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły

Moje domowe kucharzenie
Lazania po bolońsku 196

bolońskim i żółtym serem. Składniki : * płaty makaronu * puszka pomidorów  * pół kilogram mielonej łopatki * cebula * czosnek * oliwa  * ulubione zioła i przyprawy * ser żółty Przygotowanie : Makaron obgotować w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić do miękkości. Przyprawić

Magiczne Życie Marty
Rosol na kaczce z klopsikami 161

Nastał grudzień a z nim na blogu będą się pojawiały mniej lub bardziej świąteczne przepisy. Zaczynam od propozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Z dalekich wypraw #5 Dzień hot doga pod biegunem 249

Niechlujny Rudolf jest analogią do amerykańskiej kanapki znanej jako Sloppy Joe. W składzie zawiera ona wołowinę, cebulę, sos pomidorowy, przyprawy. Podawana w formie hamburgera, z tą

bastalena
Sos mięsny do makaronu 213

  1 duża cebula, drobno pokrojona  1 łyżka garam masala   1 łyżeczka chili w proszku lub pieprzu cayenne pół łyżeczki mielonego kuminu   pół łyżeczki mielonej kolendry   duża szczypta kurkumy 3-4 łyżki oleju do smażenia  sól i pieprz do smaku   Ps. Dobrej jakości mieszankę garam masala produkowaną przez formę(...)makaron spaghetti  starty na tarce parmezan  a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :)  Przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor. Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiedy słońce zagląda w okno.. 182

promieniami łaskotać mą twarz. Wkońcu mgła opada, a ono, z uśmiechem na swym złotym, pyzatym obliczu, wita wysiadający tłum. PULPECIKI W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. (autorstwo: ja.) 500g mięsa mielonego (u mnie - z łopatki) 1 jajko łyżka majeranku 2 ząbki czosnku mała cebula sól, pieprz, 1 czerstwa bułka ew. odrobina bułki tartej Bułkę, uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą(...)rozdrobniłam. Dodałam mięso, jajko, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną cebulę i pozostałe przyprawy. Wymieszałam - jeśli masa jest zbyt luźna, dodać bułki tartej. Z mięsa formowałam małe pulpeciki, któe następnie usmażyłam z dwóch stron na złoty kolor. słoiczek musztardy sarepskiej słoiczek musztardy stołowej szklanka wody 1/2 szklanki śmietanki do zup (12%) 2 cebule 2 łyżki miodu 2 łyżki masła ew. sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti bolognese 319

najbardziej kultowe domowe danie , dlatego nasza "domowa stołówka" przewiduje je w swoim menu regularnie - zawsze z dokładką, a nawet wylizaniem talerzy :) Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 70 dag mięsa wieprzowego mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów z puszki (w sezonie używam świeżych), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki cukru, oliwa z oliwek, pieprz, sól, bazylia, tymianek(...)pietruszki, 15 dag startego sera żółtego, Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z oliwą, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kolejno wrzucamy mięso i smażymy przez. ok. 7 minut. Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron oraz siekamy pietruszkę

Delicious Titbits
Faszerowana zielona papryka 183

Paprykę faszerowałam już na różne sposoby ale ryżem czerwonym jeszcze nie i stąd ten pomysł. Rezultat wyszedł przepysznie, papryki szybko zniknęły z talerzy. Warto więc czasami

Moje Małe Czarowanie
Okrągłe cukinie nadziane mięsem z łopatki wieprzowej i boczniakami 210

Zakupiłam małe okrągłe cukinie i od razu je nadziałam aby potem cieszyć się smakiem pysznego dania. Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe i bardzo smakowite. Jeśli tylko

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z mięsem 267

Już tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem

Na słodko lub wytrawnie
Kefta Mkaouara 249

papryki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzy kajeńskiego 1 łyżeczka soli 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (można użyć świeżej) garść bułki tartej 1 jajko Na sos 1 średnia cebula 1 łyżeczka(...)łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego sól, pieprz kolendra i/lub pietruszka do przybrania 3-4 małe jajka kurze lub przepiórcze Przygotowanie : Klopsiki : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, ziołami i przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Odstawić. W czasie gdy sos będzie się gotował uformować niewielkie pulpeciki - wielkoćci orzecha włoskiego. Sos : Na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy

Codzienne Gotowanie
Kapuściana lazania z mięsem 233

Dziś użyłam kapusty jako makaronu, no tak tak. Lazania to danie włoskie z płatami makaronu a ja użyłam kapusty zamiast makaronu. Danie wyszło smakowite i warto

Moje Małe Czarowanie
Kebab szejka. 234

Sheik Kebab.   Składniki. 300 g mięsa jagnięcego, mielonego 1 cebula mała 1 łyżka świeżej kolendry 1 chilli zielone 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka imbiru świeżego 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziela ang.mielonego 1 cytryna Wykonanie. Posiekaną kolendrę wymieszać z zieloną chilli(...)posiekaną cebulą. Jogurt połączyć z resztą przypraw i dodać do cebuli z kolendrą i chilli. Mięso wyrobić dokładnie z przyprawami ugniatając ręką. Mięso podzielić na porcje i układać wokół bagnecika(patyka) ,delikatnie zaciskając,aby mięso się trzymało. Kebab skropić olejem i piec na rożnie. Podawać z cząstkami cytryn i raitą ogórkowa

Kulinarny karnet Christophera
Mini gołąbki w liściach botwiny 178

wieprzowym, ale zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną. Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Coś nowego. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Smacznego! Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka octu winnego(...)łyżka masła Wykonanie: Mięso połączyć z ugotowaną kaszą jęczmienną, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Dobrze wyrobić ręką, tak żeby składniki się połączyły. Liście buraczane zblanszować w lekko zakwaszonym wrzątku przez dodanie octu winnego. Wystarczy im niecała minuta. Następnie zahartować w misce z zimną wodą lub porozkładać na papierowym ręczniku.  Na pojedyncze liście delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać

Pasja Smaku
Hamburgery drobiowe pełnoziarniste 260

Kto nie lubi hamburgerów? Niewielu z nas prawda. Ale zjadając chociażby jednego za każdym razem zastanawiamy się i wyrzucamy sobie ileż to jest niepotrzebnych ale pysznych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chilli con carne II 245

Amatorów czerwonej fasoli I ostrych przypraw- zapraszam na meksykańską kuchnię- czyli chilli con carne. Mieszanka mięsa mielonego , fasoli , pomidorów I ostrych przypraw  zadowoli każdego I jest miłą odmianą kuchni europejskiej. Prosta potrawa I w miarę szybka w wykonaniu. Zaczynamy  Składniki: 600 gr mielonego 4 cebule 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku(...)sól, pieprz, chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli. Dusimy pod przykryciem ok 40 min. Doprawiamy do smaku I gotowe :)  Chilli con carne podajemy z ryżem lub pajdą

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania