mięso mielone - 22854 przepisów (strona:651/1524)

Jak powstała kiełbasa swojska 136

gotowe do robienia kiełbasy.  Półtusze rozbierane są jeszcze ciepłe, gdyż technologia przygotowania kiełbasy swojskiej wymaga mięsa bardzo świeżego. Mięso jest mielone i doprawiane naturalnymi przyprawami: świeżo mielonym pieprzem, świeżym polskim czosnkiem.... Dobrze wymieszane mięso napychane jest do naturalnych jelit. „ Gotowe” kiełbaski poddawane są procesowi wędzenia.  Wędzone są na gorąco w dymie olchowym. Nie jest

królestwo garów
Mielona rolada na andrucie 167

się już tradycyjne mielone proponuję połączenie ich z popularnymi suchymi waflami - andrutami. Przygotowanym mięsem smaruję andruty, a gdy wafle zmiękną zwijam je w rulon i kroję na plasterki. Dzięki waflom mięso jest chrupiące i zyskuje całkiem inny smak niż tradycyjne kotlety... Takie mielone świetnie sprawdzą się podczas obiadu oraz jako kolacja. Przepis przywieźliśmy od cioci(...)Podlasia;) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego,  2 wafle - andruty,  jajko, sól, pieprz,  łyżeczka bazylii, szczypta ostrej papryki, czerstwa bułka namoczona w mleku, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowanie Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.  Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą

Z miłości do słodkości
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka 81

wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia. Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4 duże cebule sól, pieprz, słodka mielona papryka tłuszcz do smażenia (olej, smalec) 1 szklanka rosołu lub wody Mięso(...)kroimy na plastry grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a dodatkowo z jednej strony oprószamy słodką mieloną papryką. Mięso partiami obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu nie myjemy patelni. Plastry mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy rosołem lub wodą i zapiekamy

Trzeci talerz
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 120

Comiesięczna akcja pod nazwą Wyzwanie Blogerek i Blogerów, w tym miesiącu przyniosła ciekawy temat: piknik. Uczestnicy mieli zaproponować dowolną potrawę, którą można zabrać ze sobą w plener. Przyznam się, że miałam mętlik w głowie, nie wiedziałam co wybrać. Jest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł(...)oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się  spodoba ;)Składniki:pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej,2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco,płaska łyżeczka mielonego imbiru,spora szczypta grubo mielonego pieprzu,sól,pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki.3-4 łyżki zimnej wody,patyczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa wędlina gotowana 139

kotlety mielone ). Przygotowane mięso włóż do dwóch osobnych misek: pokrojone mięso z kurczaka do jednej, zmieloną szynkę wieprzową do drugiej. Do każdej miski z mięsem dodaj 1,5 łyżeczki peklosoli, wymieszaj i odstaw na całą noc do lodówki. Domowa wędlina gotowana – dzień drugi Na drugi dzień mięsa połącz ze sobą i dodaj przyprawy: 1 ząbek czosnku(...)litra wody rozpuść 5 łyżeczek żelatyny. Następnie roztwór z żelatyny wymieszaj z mięsemmięso powinno się “trzymać”. Jeśli chcesz uzyskać więcej galaretki dodaj jeszcze szklankę wody. Napełnianie folii termokurczliwej mięsem Tak przygotowane mięso na domową wędlinę gotowaną przełóż ciasno do folii termokurczliwej. Mięso do folii możesz docisnąć łyżką, aby w miarę możliwości nie było w niej powietrza

ugotuj-przepis.pl
Pieczone kąski kurczaka w płatkach kukurydzianych 111

piersi kurczaka 1/2 szkl. maślanki mielona papryka słodka sól, pieprz płatki kukurydziane (około 3-5 szkl.) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje np na paseczki. Mięso oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wkładamy do woreczka strunowego. Zalewamy całość maślanką, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, jeśli jest taka możliwość). Płatki(...)kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Mięso lekko osączamy, panierujemy w przygotowanych płatkach. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Źródło

Smaki Na Talerzu
Klops Gargamela na mleku skondensowanym 233

Czy połączenie mięsa i mleka skondensowanego nie wydaje się wam szalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną 169

ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi.  SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej(...)łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy, papryka ostra mielona. PRZYGOTOWANIE: Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa układam plasterki suszonego jabłka. Mięso zwijam w roladę i związuję nićmi. Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 247

Dzień dobry, Grecy, z religią zmuszającą ich do zachowania postu przez 180 dni w roku i burzliwą historią, przez którą często nie mieli co włożyć do garnka, musieli stać się mistrzami w przygotowywaniu dań bezmięsnych. Jednak gdy pomyślimy o najsławniejszych na świecie greckich potrawach, zorientujemy się, że są to przede wszystkim dania mięsne. Czyżby Grecy zostawili najlepszą część swojej kuchni(...)upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem.  Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia.  Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę . Postanowiłam dodać do farszu składnik

Chilli Czosnek i Oliwa
drobiowo-wołowa galareta... 143

zagotować, zebrać szumówką pianę dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa pod koniec gotowania do smaku dodać kucharka, pieprz mielony wyjąć mięso, marchew i wystudzić, odlać 1 litr gorącego rosołu, ropuścić w nim żelatynę mieszając mięso obrać z kości, pokroić drobno, marchew pokroić w kosteczkę, wsypać do miski, dodać posiekaną natkę

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z kalafiorem / Ground cutlets with cauliflower 183

Oryginalne połączenie tradycyjnej potrawy z kalafiorem daje nam ciekawy aromat i bogatszy smak powszechnie znanego kotleta mielonego. Składniki - 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego - ½ średniego kalafiora - mała cebula - bułka kajzerka - jajko - sól, pieprz ziołowy - olej - bułka tarta Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal(...)Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i rozdrobnić na papkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Mięso wymieszać z kalafiorem, odciśniętą kajzerką, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Uwaga – sprawdzona

Świat Smaku
Spaghetti 236

czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez

kgwjanczewo
Karkówka pod leśnymi grzybami 154

białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso wraz z marynata(...)roztapiamy masło klarowane i podsmażamy grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana w piórka cebulę. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a grzyby odparują wodę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso serwujemy z dodatkiem grzybowo-cebulowej pierzynki

Pyry na Gaz
Tatar wołowy 103

tatar przepisów jest wiele, ale każdy musi znaleźć odpowiadające mu proporcje dodatków. Chyba najbardziej klasyczne to korniszon, cebula i świeżo mielony pieprz. U mnie jeszcze musztarda i kapary. No i żółtko! Całość to bardzo efektowna i smaczna przystawka pozwoli Ci zaskoczyć Twoich gości. Składniki: 300 g polędwicy wołowej 3 żółtka 2 łyżki wody 1 łyżka oleju 1 łyżka musztardy(...)kaparów pieczywo i masło do podania Przygotowanie: Mięso siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy jedno żółto, olej, odrobinę wody, musztardę i sól oraz pieprz. Wyrabiamy mięso za pomocą dłoni a następnie dzielimy na 2 części, czyli 2 porcje. Na talerzu układamy mięso, po środku robimy wgłębienie, w które wkładamy żółtko, a obok tatara

Życie zaczyna się w kuchni
Tatar wołowy. 112

Danie, które ma swoich miłośników i zatwardziałych przeciwników ze względu na użycie surowego mięsa i żółtka. A Wy do której grupy należycie ;) ?  Prawdziwy tatar powinien być siekany jednak według mnie smak z tym mielonym jest identyczny :) Składniki: (na 2 porcje) 300g polędwicy wołowej 2 małe ogórki kiszone 1 nieduża cebula 1 łyżeczka(...)musztardy kilka kropel ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz 2 małe żółtka jajka Przygotowanie:   Cebulę oraz ogórki kiszone siekamy w małą kosteczkę. Schłodzone mięso wołowe mielimy lub bardzo drobno siekamy, a następnie dodajemy musztardę, sos sojowy, oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem.  Gotowe mięsa formujemy w 2 kulki i układamy na talerzach, robimy

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania