mięso mielone - 22854 przepisów (strona:644/1524)

TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 201

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego(...)miałam karkówkę)  cebula  sól, pieprz,  majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku kajzerka bułka tarta,  jajko  olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć  je w bułce

Walijskie Pichcenie
Sycylijska ostra kiełbasa 159

wieprzowego (użyłam podgardla), - Ø 92 łyżki stołowe soli1 łyżka ziaren kopru włoskiego1 łyżka świeżo mielonego pieprzu2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki (lub więcej)ok 1,5m naturalnych osłonek - jelita wieprzoweprzygotowaniePrzygotować jelita* Przygotować farsz mięsny. Mięso pokroić(...)kostkę o boku 2,5 cm i wstawić na 30 min do zamrażalnika aby zesztywniało przed mieleniem. Zmielić mięso i tłuszcz w maszynce z grubym sitkiem Ø 9. W dużej misce wymieszać mięso, tłuszcz, sól, koper, pieprz i mieloną paprykę. Starannie wyrobić farsz ręką. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować

Stare Gary
Placki z kurczakiem a’la chaczapuri 103

Dodatkowo: 2 duże pojedyncze piersi kurczaka mielona papryka słodka i ostra szczypta mielonego imbiru 250-300 g żółtego sera (u mnie tarta mozzarella i red cheddar) 1 dość duża cebula szczypta curry sól, pieprz olej Sos: majonez i ketchup w równych proporcjach (np po 3 łyżki) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso(...)oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką, ostrą oraz szczyptą imbiru. Polewamy olejem i dokładnie nacieramy mięso przyprawami. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy przez chwilę mięso z obu stron (do lekkiego zarumienienia).  Następnie mięso przekładamy na kratkę i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 231

Słonina nie zacznie się mazać, nie zapcha Wam maszynki, a wszystko idealnie się połączy i wymiesza. Mięso razem ze słoniną mielimy dosyć drobno – ja zrobiłam to na sitku nr 3, jeśli macie grubsze sitko – zmielcie mięso dwa razy. Do mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, całość dokładnie mieszamy i mocno pieprzymy. Jeśli używacie jak ja metalowej pielmiennicy, zróbcie od razu(...)kołduny litewskie – podobne, ale zupełnie inaczej doprawione pierożki, podawane w rosole. SKŁADNIKI na około 80 pielmieni (zrobionych w pielmiennicy) 300g wołowiny 50g słoniny 100g surowej cebuli /żółta, czerwona/ świeżo mielony pieprz woda, rosół lub bulion z kostki do gotowania SKŁADNIKI CIASTA 250g mąki pszennej typ 500 + mąka do podsypania 250ml maślanki ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 302

Słonina nie zacznie się mazać, nie zapcha Wam maszynki, a wszystko idealnie się połączy i wymiesza. Mięso razem ze słoniną mielimy dosyć drobno – ja zrobiłam to na sitku nr 3, jeśli macie grubsze sitko – zmielcie mięso dwa razy. Do mięsa dodajemy przesmażoną cebulkę i czosnek z całym tłuszczem z patelni, roztarty w dłoniach majeranek, bulion. Całość mocno pieprzymy i szybko(...)polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek wrzącej wody świeżo mielony pieprz rosół drobiowy do gotowania i podania natka pietruszki do posypania

Karo in the Kitchen
Pasztet drobiowy z wątróbką 131

białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.   Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie(...)oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach

Pyry na Gaz
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 121

chleba więcej. Ojciec przywoził ukradkiem, za to też można było iść do więzienia, żyto. To żyto się moczyło w wodzie przez 12 godzin i na drugi dzień mieliło się przez maszynkę do mięsa, dwa razy. Dodawało się trochę mąki i wtedy tą masę, ona była dosyć zwarta, się wyrabiało i na blasze, nie piekło się w domu, tylko się niosło(...)myśmy dostawali kartki, ale były osoby, które miały możliwość sobie uchować świnię. Wtedy zgłaszali, że zabijali świnię. Przychodzili, oceniali i zabierali im kartki na jakiś czas. I tak mieli więcej mięsa niż na kartki. Polacy robili to w ten sposób, że zabijali co najmniej dwie świnie. No i przyszedł sprawdzić Niemiec, który miał też rękę wystawioną. On musiał coś dostać

Kryzysowa Książka Kucharska
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 215

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Najlepsze gołąbki robiła moja mama...Moje nie są złe, ale jakoś tak z sentymentem wracam do tamtych gołąbków...Może dlatego, że tamte były podstawione pod nos, a swoje trzeba samemu zrobić :) Powiem szczerze, nie lubię robić gołąbków, ale uwielbiam je jeść. Pociesza mnie tylko to, że gotując cały garnek gołąbków, mam spokój(...)zrobione są z młodej kapusty, więc czas ich duszenia był dużo krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość

na moim stole...
Naleśniki z borówkami 236

Naleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z królika 178

między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.  Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 178

termoobiegu lub (lepiej) do 200 ⁰C z włączonym termoobiegiem , który przyrumieni i zamknie mięso. Nie bójcie się, że klopsy wyschną – są tak duże, że nie mają na to najmniejszych szans!   Do dużej miski wkładamy mięso w temperaturze pokojowej – mieloną na średnich oczkach wołowinę i mięso wieprzowe od szynki. Schłodzoną wędzoną słoninę i obraną cebulę kroimy w jak najdrobniejszą(...)Wylizywanie talerzy jak najbardziej wskazane, ale pamiętajcie – dopiero kiedy wyjdą goście! SKŁADNIKI KLOPSY (8 porcji – 8 sztuk) 500g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu 15 do 20%) 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej podeschniętej bułki pszennej 50-70g sera cheddar 50g słoniny wędzonej (jeśli nie znajdziecie – bardzo tłusty wędzony boczek) 1 jajko L 50g cebuli

Karo in the Kitchen
Mielone Tadzika 149

pieprz. Najdelikatniej, najbezpieczniej, każdemu zasmakuje. Nie trzeba cudować z przyprawami (lecz lubię czasem i to w mielonych ale... tu naprawdę nie potrzeba), aby uzyskać dodatkowy smak mięsa i aromat całej potrawy. Moja Babcia przygotowywała wspaniałe delikatne mięso na kotlety mielone, tak jak Tadzik, bez dodatkowych przypraw. Jedyne co ich różni to wykonanie: Tadek ściera cebulę(...)misce wymieszaj mięso, dodaj startą na grubszych oczkach cebulę i jajko, wymieszaj wszystko widelcem rozgniatając mięso. Do masy dodaj 2 łyżki bułki tartej, trochę wody, ugniataj i mieszaj mięso widelcem, następnie powoli dodaj pozostałe 2 łyżki bułki tartej i trochę wody, delikatnie mieszaj, na końcu dodaj pozostałą wodę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj widelcem. Formuj mielone, obtaczaj

Zasmakuj Kuchni
Klops 145

grzybów suszonych 1 szklanka mleka lub wody Wykonanie Krok1  . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Krok 2  Mięso i wyciśniętą bułkę  mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy (  masa musi być kleista) Krok

Eli Gotowanie
Pleskavica czyli bałkańskie mielone. Bardzo charakterne, pyszne z patelni i grilla. PRZEPIS 87

zwykłe mielone. Pleskavicę jedliśmy na w wakacjach w Chorwacji, a po powrocie postanowiliśmy zrobić w naszej kuchni. Za pierwszym razem nie wyszła jednak tak, jak ją zapamiętaliśmy, mięso nie miało tej charakterystycznej konsystencji typowej także dla c evapcici. Dopiero przeglądając przepisy na chorwackich stronach kulinarnych, dowiedzieliśmy się, czego zabrakło wśród naszych składników, a mianowicie – odrobiny sody. Pyszne(...)kotlety. Przepis na bałkańską pleskavicę Składniki: kilogram najlepiej grubo zmielonego mięsa wołowego, może być też z domieszką wieprzowiny albo baraniny, 200 gramów sera żółtego wędzonego, 1 jajko, łyżeczka sody oczyszczonej, sól, pieprz, do podania drobno posiekana czerwona cebula. Jak zrobić pleskavicę? Mięso przełóż do miski, dodaj starty ser, wbij jajko, wsyp sodę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, zostaw

Kulinarna Polska
Kotlety mielone dobre cały rok 100

Kotlety mielone można jeść o każdej porze roku i chyba większość osób je lubi, można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego. Kotlety mielone dobre cały rok Składniki: - 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso) - 1 cebula - 1 bułka lub bułka tarta - jajko - mleko - sól - pieprz(...)olej Przygotowanie: Bułkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dusimy na patelni. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce razem z odciśniętą bułką (jeżeli mięso mamy kupione już zmielone to bułkę rozdrabniamy dokładnie z mięsem lub dajemy bułkę tartą). Do mięsa dodajemy jajko, cebulę sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie

Kulinarne życie