szklanki ryżu 1,5 szklanki wody do gotowania ryżu 0,5 łyżeczki soli Farsz: 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 500 g mielonego mięsa przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, na końcu sól i pieprz 1 szklanka bulionu (lub wody) 3 łyżeczki(...)ryż przemieszać i pozostawić do ostudzenia. Farsz: na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć 10 min. Następnie dodać przyprawy (sól i pieprz dodamy na końcu) i smażyć razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą
Kocham..lubię..gotuję..sosem rybnym ( nước chấm ) oraz słodkim sosem chili. Oba są pyszne Sajgonki świetnie sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam! Składniki: papier ryżowy 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki) 1 marchewka 1/2 szklanki suszonych grzybów mun 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki sosu sojowego(...)Grzyby mun i makaron sojowy (lub ryżowy) przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, pocięty makaron i grzyby mun. Następnie wrzucić jajka, posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Wlać sos sojowy, sos rybny, wsypać szczyptę
Oryginalny smakmięsie, że musiałam spróbować. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała Efekt jest nie tylko ciekawy wizualnie, ale i pyszny. Zapiekanka hamburgerowa Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli 2 ogórki kiszone 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka papryki(...)temperatury pomieszczenia może to zająć od 1h do 1h 30 minut. W czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy
PatiGotujecałość stanowiła już cały posiłek. W tej wersji jest mieso mielone z dodatkiem pęczaku. Takie cukinie można podać same, z sosem czosnkowym , myślę że też idealnie pasowałby sos pieczarkowy . składniki: 3 cukinie po ok 800 g 1 szklanka pęczaku 1 duża cebula 650 g mięsa mielonego, ja zmieliłam udziec z indyka sól,pieprz majeranek olej do smażenia(...)Przygotować farsz. Pęczak ugotować, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zrumienić pokrojoną cebulę. Wystudzić. Do cebuli dodać pęczak i wymieszać. Następnie dodać mięso mielone .Wszystko dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotowym farszem nadziać wydrązone półówki cukinii. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujenich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka. Składniki (na 9 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego sól ok. 100 ml oleju(...)miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Podawać z surówką, sałatką lub chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe Pieczeń
Weekendy w domu i ogrodzietaki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek koperku 250ml śmietanki 12% 1 łyżka mąki sól, pieprz 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy
Szefowa kuchniWiejskie kotlety mielone Trochę inne niż tradycyjne, bo z dodatkiem kapusty, cebuli oraz natki pietruszki, ale zapewniam, że bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki dodatkom warzywnym mięso jest bardziej soczyste i miękkie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka(...)tartej – do obtoczenia mięsa smalec, masło klarowane lub olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę, cebulę oraz pietruszkę drobniutko siekamy *** *** Posiekane warzywa dodajemy do mięsa i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne kotleciki i lekko spłaszczamy je dłonią. Gotowe
Blog z Apetytemprzygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y Czas całkowity: 50 minut/y Porcje: 6-8 Składniki: oliwa z oliwek, 1 duża papryka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, ok 150g mięsa mielonego (dowolnego), ok 700g passaty pomidorowej (1 butelka), 2 szklanki wody (ok 500ml), 1 duża puszka kukurydzy, 1 puszka fasolki czerwonej, 1 kostka rosołowa warzywna , 1 łyżeczka cukru(...)meksykańskich, sól, pieprz. Przygotowanie: Do garnka nalać odrobinę oliwy z oliwek, zagrzać. Paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę, wsypać do garnka, poddusić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Dusić mieszając ok 5 minut. Wlać passatę pomidorową i wodę. Dodać kukurydzę, fasolę i przyprawy. Gotować 25 minut. https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-meksykanska/ Gotowanie zupy Zupa meksykańska gotowa
Bardzo Gruby Smokdodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy
VioletoweKucharzenieUlubione! 😍 Nie odważę się "publicznie" nazwać tego dania 'spaghetti' stąd też poprostu - makaron z sosem pomidorowym :D Pyszne i szybkie danie:) SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego z indyka 1 papryka (pokrojona w kostkę) 1 duża cebula (drobno posiekana) 2x puszka pomidorów (trzeba je zblendować jeśli są całe lub w kawałkach) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka(...)jogurtu greckiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Czosnek granulowany, garść bazylii, pieprz, sól, papryka słodka, 1 łyżeczka cukru, (ja doprawiłam jeszcze maggi bo coś nie mogłam doszukać się dziś smaku) Mięso mielone podsmażamy na łyżce oliwy i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę, zalewamy zblendowanymi pomidorami w puszce. Dodajemy przyprawy, dusimy do miękkości papryki. Dodajemy koncentrat
Mamuśka wraca do formyukładanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso doprawiłam w stylu greckim - oregano, miętą i cynamonem(...)oregano 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry) 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry) 1 czerwona papryka (pokrojona na duże kawałki) 200 g sera Feta 1 świeża chilli, posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż
Chilli Czosnek i Oliwamielonego mięsa wieprzowego 1 namoczona kajzerka 1 ogórek kiszony 1 cebula kawałek boczku wędzonego musztarda sól pieprz czosnek papryka słodka mąka do panierowania Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną(...)odciśniętą kajzerkę oraz przyprawy sól,pieprz,czosnek,papryka słodka. Farsz Cebulę, boczek i ogórka kroimy w kostkę, odkładamy na bok. Mięso dzielimy na cztery równe części rozpłaszczamy dłońmi na blacie na kształt okręgu o grubości ok pół centymetra. Smarujemy musztardą na środku układamy farsz,podważając nożem i zwilżonymi dłońmi formujemy roladkę,dociskamy, następnie obtaczamy solidnie w mące. W rondlu rozgrzać
Andzia PichciSkładniki: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu lub rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru) olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone(...) mięso. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i paprykę, wlewamy szklankę bulionu, zagotowujemy, przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut *** *** Dodajemy pomidory z puszki oraz drobno pokrojone papryczki chili (opcjonalnie), doprawiamy płaską łyżeczką cukru, po pół łyżeczki mielonego kminu
Blog z Apetytemnormalnych gołąbków zawijanych w kapustę. Szybkie i łatwe do przygotowania. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego z szynki i łopatki wieprzowej ½ główki kapusty (ok 800 g) 200 g ugotowanego ryżu 1 cebula 2 jajka 2 l bulionu warzywnego 500 g ketchupu pikantnego(...)pomidorowego 10 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu olej do smażenia 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na drobne kawałki. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę. 2. Do miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, kapustę oraz jajka. Dodajemy 10 łyżek kaszy, łyżeczkę soli, łyżeczkę
karolgotujenajlepszą sławą. Jak dla mnie taki fast – food smakuje najlepiej w weekendy dlatego dzisiaj dodaję ten przepis! Udanego Weekendu kochani! SKŁADNIKI : ( poracja na 2 burgery ) bułki – 2 sztuki mięso mielone z indyka – 30 dkg ogórek konserwowy słodki – 1 sztuka ser mozzarella – 1 kulka pesto buraczane lub buraki ćwikłowe – 2 łyżki pieczarki – 4 sztuki majonez – 2 łyżki przyprawa(...)indyka papryka słodka sól, pieprz odrobina oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE : Pieczarki posiekać i przesmażyć na oleju. Kiedy będą gotowe, przełożyć do miseczki i zacząć smażyć na tej samej patelni mięso mielone uformowane w dość płaskie pulpety i przyprawione przyprawą do indyka, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut z dwóch stron. Poziom wypieczenia według upodobań Bułki przekroić
kuchniabellissima.wordpress.com