mięso mielone - 22854 przepisów (strona:143/1524)

Gołąbki z mięsem Ani Starmach 139

ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami, grzybami w sosie śmietanowym. Dopełnieniem(...)Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej) 2 l bulionu/rosołu/wody 1 główka kapusty 1 łyżka masła 2 łyżki

Zasmakuj Kuchni
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 179

bazie jogurtu, dowolna sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także na zimno, do kanapek. Składniki: - 500g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone, z łopatki) - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki oregano - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - świeżo mielony pieprz(...)ok.1 łyżki), dodajemy także sól, pieprz, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy. Gdy masa się nie skleja dodajemy bułkę tartą, ja dodałam 1 łyżkę bułki z mielonym siemieniem lnianym. Z mięsa uformować podłużne ruloniki i okleić nimi patyczki (nadziać je). Można delikatnie posmarować oliwą z oliwek (ja pominęłam). Smażymy (przewracając) na rozgrzanym grillu do przyrumienienia. U mnie ok.15

Smaczne Zdrowe
Pasztet drobiowy w boczku 147

około 10 minut na średnim ogniu. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę, mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, około 50 ml wywaru z gotowania mięsa, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy

PatiGotuje
Bolognese z pieczarkami 125

smaku. Lekko ostry i rozgrzewający, idealny na chłodne, jesienne dni - polecam! :)   Bazą do stworzenia dania był przepis z książki "Kudłaci Kucharze na diecie" Sos bolognese: 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty(...)pieczarki puściły wodę. Podsmażamy do momentu wchłonięcia się całego płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Do tego samego rondelka dodajemy 1 łyżkę oliwy i partiami wrzucamy mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż odparuje cały płyn, a mięso uzyska ładny kolor. Następnie do mięsa dorzucamy odstawione wcześniej na bok warzywa. Podsmażamy

Cooking Monster
Babka Gołąbkowa 89

Babka Gołąbkowa Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej. 50 minut czas przygotowania  8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 główka kapusty włoskiej • Jajko • ½ torebki ryżu ugotowanego • 1 marchew • 1 papryka czerwona • 1 cebula • 3 ogórki konserwowe • 1 sos meksykański w słoiczku • 10 dag sera żółtego • Sól • Papryka ostra Sposób przygotowania(...)Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy. 2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki. 3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty

Kulinarna Chwila
Gołąbki z kapusty włoskiej 182

zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy . 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu(...)jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele marchewka ,kawałek pora śmietana Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz mięsny i zwijać.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z serkiem topionym 227

białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną(...)rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut

VioletoweKucharzenie
Potrawka meksykańska 176

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule oliwa 3 ząbki czosnku 330 ml soku pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 200 g żółtej fasolki szparagowej 1 puszka (425 ml) kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki (425 ml) fasoli czerwonej Kidney Bonduelle 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli WYKONANIE Do dużej brytfanny włożyć mięso mielone, dodać obrane i pokrojone w kostkę cebule, polać oliwą i smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok pomidorowy, pomidory w puszce, umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki oraz przekrojoną na pół fasolkę szparagową, do tego wlać dwie szklanki

Passions hobbies life
Zupa serowa z porem i pulpetami 233

wyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście zupkę serową podałam tradycyjnie z grzankami. składniki: 1,5 l bulionu 1 duża cebula 400 g pora (biała i jasnozielona część) 400 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 200 g sera cheddar 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % sól,pieprz pęczek szczypiorku Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać(...)cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aby nieco zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Potem całość zalać bulionem, zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty

Monia miesza i gotuje
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane 223

karkówki nadziane mięskiem mielonym i jajkiem. To pyszna propozycja na świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. składniki: 5 dużych plastrów karkówki 250 g mięsa mielonego 6 jajek 2 cebule 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia sól,pieprz 3 liście laurowe Pięć jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Plastry karkówki lekko(...)roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować masę z mięsa mielonego. Do mięsa dodać pozostałe jajko, bułkę tartą i pół drobno pokrojonej cebuli. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Na każdy roztłuczony plaster karkówki nałożyć nieco mięsnej masy i jedno ugotowane jajko. Następnie zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Zrazy krótko obsmażyć na oleju ze wszystkich stron aby mięso

Monia miesza i gotuje
Mielone z groszkiem i marchewką 103

Mielone z groszkiem i marchewką Kiedy znudziły nam się zwykłe mielone albo zostały z poprzedniego dnia, możemy wykorzystać ten przepis. Polecam kotlety są pyszne. 8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 całe jajko(...)opakowania mrożonki marchewka z groszkiem ·        Kostka rosołowa ·        2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijajmy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wsypujemy bulkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety

Kulinarna Chwila
KLOPS PIECZONY (PIECZEŃ RZYMSKA) (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 656

podróż. Tutaj przepis podstawowy, który pochodzi z mojego domu rodzinnego, ale z różnymi dodatkami i przyprawami można tworzyć inne jego warianty. Składniki – klops pieczony: 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek) 60 g cebuli 20 g masła klarowanego 1 jajko sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony(...)mnie gęsi) 4 łyżki zimnej wody 150 g (10 plastrów średniej grubości) słoniny   Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę a następnie podsmażyć na maśle klarowanym. Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, 1 jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrobić maczając często rękę w zimnej wodzie. Następnie uformować 4 bardzo duże kotlety. Klopsy ułożyć na blaszce wysmarowanej smalcem

Ola la LCHF
PULPECIKI W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM 183

smaku rewelacyjna :)))   W sezonie wykorzystajcie świeże kurki, a poza nim śmiało sięgnijcie po te mrożone. Polecam!  SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE): 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 1 jajko 1 namoczona w wodzie lub mleku bułka (i nastepnie odciśnięta) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sol i świeżo zmielony pieprz 4 łyżki(...)ząbek czosnku 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 ml śmietany kremówki 1/3 szklanki wody  + 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki WYKONANIE: Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, pół pokrojonej w drobniutką kostkę cebuli, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wyrób dokładnie mięso na gładką masę

Słodko-Słony Świat Ilony
Gotowane klopsiki z indyka w sosie śmietanowo – grzybowym 116

Zapach takiego domowego obiadu roznosi się po całym domu. Uwielbiam dodatek leśnych grzybów w połączeniu z mięsem. Tym razem postawiłam na delikatne mięso z indyka. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz ½ pęczka natki pietruszki 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny Garść suszonych leśnych grzybów 200 g pieczarek(...)śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej Suszony grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki lub półplasterki. Przesmażamy je na patelni.  Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną natką pietruszki i cebulą. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki. W garnku zagotowujemy

VioletoweKucharzenie
Faszerowana cukinia na okrągło 118

surowo i ze skórką. Jest wygodniejsza do nadziewania od swojej podłużnej siostry, równie pysznej. Rodzaj farszu można komponować w/g własnego uznania i wyobraźni. Tym razem główne składniki nadzienia to mięso mielone, kasza jaglana i koncentrat pomidorowy.Wpadłam na pomysł wykładania naczynia do zapiekania liśćmi kapusty, zamiast smarowania naczynia do zapiekania oliwą, czy wykładania go papierem do pieczenia(...)listków lubczyku, 1/2 szklanki kaszy jaglanej EKO, 80-100g sera mozzarella, 2-3 łyżki oleju lub klarowanego masła, sól, pieprz, świeża papryczka chili lub w płatkach.. Mięso mielimy przez maszynkę. Do garnka lub na patelnię z odrobiną oleju dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, następnie czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy kilka minut. Przekładamy zawartość do miski

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania