mięso mielone - 22854 przepisów (strona:149/1524)

Zupa klopsowa z tartą marchewką 155

Smaczna i prosta zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich ulubionych zup. 300g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 500 g ziemniaków 1 duża marchew 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżek przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% 5 łyżek(...)kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i Vegetę. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze

VioletoweKucharzenie
Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad 668

mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona(...)smaku Dodatkowo: olej rzepakowy do podsmażenia składników ( Woj-len ) Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki

Słodkie okruszki
Ryżowa zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią 196

cebuli 500g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów z ziołami 2 torebki ryżu 1-2 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szkl mleka Przygotowanie: Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zaszklić. Do zeszklonej cebuli dorzucić cukinię, chwilę poddusić. Dodać mięso mielone, smażyć(...)mieszać uważając by nie przypalić zasmażki. Cały czas mieszając stopniowo dolewać mleka. Gdy masa zgęstnieje zestawić z ognia. Ugotowany ryż wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłożyć mięso. Na wierzch wyłożyć sos beszamelowy.  Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut

Motylkowa Kuchnia
Burger po włosku 163

uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku. 1 bułka do hamburgerów 125g mięsa mielonego 1 garść mieszanki sałat 3 suszone pomidory 2 plasterki sera 3 plasterki cebuli koncentrat pomidorowy kilka listków świeżej bazylii olej sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym

Szefowa kuchni
Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 112

ciasto 500 g mąki 320 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 300 g mięsa mielonego 1 bakłażan 1 papryka pomidorowa 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pure ziemniaczanego sól pieprz majeranek lubczyk oregano Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia. Bakłażan pokroić(...)przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodać posiekaną drobno paprykę i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy. Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka makaronowa w cieście 142

czekać, można je wziąć w rękę i kontynuować zwiedzanie, nie tracąc czasu ;) Zdecydowanie polecam tę nietypową zapiekankę! Zapiekanka makaronowa w cieście Składniki:  250g makaronu penne 500g mięsa mielonego mieszanego 500g świeżych pomidorów czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 50g parmezanu lub grana padano 2 opakowania gotowego ciasta(...)dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać mięso mielone, na patelni rozdrobnić je łopatką i smażyć przez kilka minut.  W międzyczasie pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pomidory drobno pokroić lub zetrzeć na tarce

Codzienne Gotowanie
Meksykański Raj 116

Meksykański Raj Malutkie kotleciki zatopione w sosie meksykańskim z aromatycznymi warzywami, podane z makaronem idealnie pasuje na danie obiadowe. Składniki na kotlety: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki ·        Cebula ·        jajko ·        2 łyżki bułki tartej(...)Sól ·        2 słoiczki po 550 g sosu meksykańskiego Dodatkowo: ·        Opakowanie makaronu świderki Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko doprawiamy solą oraz papryką ostrą, wsypujemy majeranek, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe okrągłe kotleciki wielkości orzecha

Kulinarna Chwila
Delikatne pulpety nadziewane młodą kapustą i marchewką gotowane w sosie pomidorowym 137

puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki/łopatki 1/2 główki młodej kapusty (0,4 kg - waga przed usunięciem głąba) 1 młoda marchewka 1 średniej wielkości cebula 3/4 szklanki (suchej!) kaszki manny(...)Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso przełożyć do miski. Cebulę i marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kapusty odciąć głąb i również zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego przełożyć starte warzywa (marchewkę, cebulę oraz kapustę), wbić jajka, wsypać kaszkę manną i całość

Ugotować
Pseudo Burger 130

dzieci, obiad podany w tak sposób skusi na pewno nie jednego smakosza. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Cebula ·        Jajko ·        bułka tarta(...)Kilka listków sałaty ·        Kilka pasków papryki czerwonej Sposób przygotowania: 1.   Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 2.   Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę. 3.   Wbijamy jajko, wsypujemy sól, majeranek oraz trochę bułki tartej. 4.   Wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą do grosa

Kulinarna Chwila
Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem 81

lekka i okrągła pieczeń rzymska cudownie będzie się prezentować na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w dni powszednie. Na zdrówko! Składniki na 2 pieczenie o długości 25cm: – 1000kg mięsa mielonego z szynki – 14 jajek – 100ml wywaru drobiowego lub bulionu – 4 ząbki czosnku – 2 łyżki majeranku(...)łyżki lubczyku – 1 łyżka suszonej cebuli – 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu – 1 łyżka bułki tartej – 3/4 – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 2 łyżki masła lub innego tłuszczu 12 jaj gotujemy na twardo w osolonej wodzie. W misce umieszczamy mielone mięso, 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy i dodajemy bułkę

Be Fit Be Strong
Ziemniaki faszerowane 188

obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa sól pieprz 1 cebula 2 marchewki Ziemniaki obieramy i gotujemy  w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy na patelni z drobno poszatkowaną cebulą i startą na tarce marchewką. Mięso doprawiamy przyprawami

Salonik smaków
Lasagne z cukinią i fasolką szparagową 79

cieszy, ponieważ nie brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie. Na dzisiejszy obiad upiekliśmy lasagne z cukinią i fasolką szparagową , która w tym roku także obrodziła. Te warzywa uzupełniliśmy mięsem mielonym usmażonym ze świeżymi pomidorami oraz sosem beszamelowym i żółtym serem. Nasza lasagne wyszła tak pyszna, że ilość przewidywana na dwa dni została zjedzona już dzisiaj. Nawet mały Alanek zajadał(...)apetytem i nie był zadowolony, że załapał się tylko na taką małą porcję. Składniki na lasagne z cukinią i fasolką szparagową Mięsno-pomidorowe nadzienie: 1 kg pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 duża marchewka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia Warzywne nadzienie: 1 duża

niecodziennikpary
Kotlety mielone z pieczarkami i ostrą papryczką 71

zaproponuję kotlety mielone z charakterkiem :) Tradycyjne mielone zna każdy, ale nie wyczuwa się w nich żadnych mocniejszych akcentów smakowych, postanowiłam więc wzmocnić je dodatkiem pieczarek smażonych z cebulką oraz odrobiną ostrej papryczki. Smakują wyśmienicie serwowane zaraz po przygotowaniu z dodatkiem ziemniaczków i mizerii. To będzie pyszny, domowy obiad w rodzinnym gronie :) Składniki: 500g mięsa mielonego(...)obrać. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem na rozgrzanym oleju, do momentu odparowania wody.  Ostrą papryczkę również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski przełożyć mięso mielone, pieczarki z cebulką, papryczkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać po kolei w bułce tartej i smażyć

Świat Domowej Kuchni
Gołąbki bez zawijania 222

doceniam bardziej. To pyszny pomidorowy sos o intensywnym aromacie. Jest to idealny zestaw na rodzinny obiad. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego (może być wieprzowe lub drobiowe) 700 g białej kapusty 1 szklanka ryżu 3 jajka 500 g cebuli białej Sól, pieprz 1 l soku pomidorowego Olej 1 puszka pomidorów(...)Przekładamy do miski i odstawiamy. W małym garnku gotujemy ryż zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie do dużej miski dodajemy ostudzony ryż, kapustę z cebulą oraz mięso mielone. Dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy, masa musi być lepiące i kleiste. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy sok i dodajemy do tego rozdrobnione pomidory

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 168

natłuszczamy masłem.  Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą i pieprzem. Por kroimy w krążki i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania